Follow us

Τα "μυστικά" του φετινού ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα, ποιοι θα πληρώσουν τα διπλάσια από πέρυσι

Περίπου 300.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι - Ποιοι θα χάσουν την έκπτωση του 50% που προβλέπει η νομοθεσία - Από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους

Πως θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Από το απόγευμα θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται στις μερίδες περίπου 7 εκατομμυρίων ιδιοκτητών στo Taxis τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ.

O όγκος των δεδομένων είναι τέτοιος που θα χρειαστούν πολλές ώρες προκειμένου να γίνουν διαθέσιμα τα εκκαθαριστικά καθώς μιλάμε για περισσότερα από 20 εκατομμύρια δικαιώματα ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 850 δισ. ευρώ.

Η… περιέργεια των ιδιοκτητών για το τι δείχνει το εκκαθαριστικό, θα λυθεί φέτος και μέσω του κινητού τηλεφώνου καθώς με το που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των ειδοποιητηρίων, θα υπάρξει η σχετική ειδοποίηση για τη βεβαίωση του φόρου και στο κινητό.

Δύο είναι οι αλλαγές στη φετινή διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη έχει να κάνει με τον αριθμό των δόσεων που αυξάνονται σε 11 και η 2η με την ενεργοποίηση στην πράξη της έκπτωσης φόρου για τα ασφαλισμένα ακίνητα.

Περίπου 300.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο επειδή έχουν πλήρως ασφαλισμένα τα ακίνητά τους. Θα υπάρξουν όμως και αυτοί που θα χάσουν την έκπτωση του 50% που προβλέπει η νομοθεσία (δίδεται έκπτωση 50% στο συνολικό ποσό εκκαθάρισης αν το εισόδημα είναι μικρότερο από 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος).

Τα "μυστικά" του φετινού ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα, ποιοι θα πληρώσουν τα διπλάσια από πέρυσι

Και μόνο λόγω της περυσινής αύξησης του κατώτατου μισθού, πολλοί θα είναι αυτοί που θα έχουν ξεπεράσει το εισοδηματικό κριτήριο το οποίο δεν τροποποιήθηκε και γι’ αυτό θα υπάρξουν ιδιοκτήτες που θα δουν το ποσό της πληρωμής να διπλασιάζεται.

Διαβάστε Επίσης

Να σημειωθεί πάντως ότι ο διπλασιασμός αφορά ούτως ή άλλως σε μικρά ποσά βεβαίωσης. Και αυτό διότι η έκπτωση προβλέπεται για σπίτια μέχρι 150 τετραγωνικά και για περιουσίες που δεν υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ για τον εργένη ή τα 1560.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους

Στις 30 Απριλίου θα πληρωθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ και μετά δεν θα υπάρξει άλλος μήνας χωρίς υποχρέωση του συγκεκριμένου φόρου. Ουσιαστικά, ανοίγει η φετινή φορολογική σεζόν και από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους.

φοροι

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου (δηλαδή τη μεθεπόμενη εβδομάδα) με τον φόρο εισοδήματος να καταβάλλεται και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις από Ιούλιο 2024 μέχρι και Φεβρουάριο 2025.

Όλοι λοιπόν αυτοί οι μήνες θα έχουν διπλό φορολογικό βάρος. Φέτος, αναμένεται ρεκόρ βεβαίωσης με τον φόρο εισοδήματος και λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων αλλά και λόγω της ενεργοποίησης του νέου μηχανισμού υπολογισμού του φόρου για τους 750.000 αυτοαπασχολούμενους.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2024 | 09:05

Το 62% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ - Το 40% δηλώνει ότι ζει με 416 ευρώ τον μήνα

Το 61,7% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να διαβιώσει κάποιος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 07 Μαϊ 2024 | 18:43

Διπλό μπλόκο της εφορίας στα ακίνητα - Ο έλεγχος στα ενοίκια και οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά

Στα πάνω της η αγορά ακινήτων - Πώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα διασταυρώνει τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 07 Μαϊ 2024 | 09:00

Πού ανθίζει η ελληνική αγορά ακινήτων: Φουντώνει το ενδιαφέρον για εξοχικά - Αγκάθι το στεγαστικό

Ζήτηση για ακίνητα από "τα μπετά" με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις - Το προφίλ των αγοραστών.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ 23 Απρ 2024 | 08:00

Καταπέλτης ο Δήμαρχος Βάρης Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για τις προβλέψεις του ΝΟΚ- Η απάντηση στον πρόεδρο του ΤΕΕ

Με πολύ αυστηρή γλώσσα καταφέρεται εναντίον των προβλέψεων του νέου ΝΟΚ ο Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, ενώ απαντά και στον πρόεδρο του ΤΕΕ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2024 | 15:28

Αυτά είναι τα προϊόντα που "τσεκουρώνουν" οι πολυεθνικές στην Ελλάδα - Οι εξοργιστικές διαφορές τιμών με το εξωτερικό

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει τον περιορισμό του φαινομένου της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές.

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 11:03

Γιατί αγοράζουμε 50% ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών από τον μέσο Ευρωπαίο - Το πάρτι της κερδοσκοπίας

Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα κάποια προϊόντα σε σχέση με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν είναι καινούργιο. Γίνεται όμως τώρα εντονότερο εξαιτίας του πληθωρισμού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 08:59

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα - Έρχεται το "μεσημβρινό" - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου".

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Μαϊ 2024 | 09:00

Πότε θα πέσει η τιμή του (ακριβού) ελαιολάδου - Οι εκτιμήσεις για τη νέα σοδειά στην Ελλάδα

Στη λιανική αγορά η Ελλάδα έχει -μετά την Ισπανία- το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης στο ελαιόλαδο που ξεπερνά το 65%.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 10 Μαϊ 2024 | 14:51

Ποιοι μπορούν να αγοράσουν σπίτι πληρώνοντας 800 ευρώ τον μήνα - Οι προϋποθέσεις

Ενοίκιο ή δάνειο; Οι νέες οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τα στεγαστικά δάνεια και οι δόσεις για ένα ακίνητο 200.000 ευρώ.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 09 Μαϊ 2024 | 10:48

Online "φρένο" σε ανασφάλιστα οχήματα και χωρίς ΚΤΕΟ: Βαριές και άμεσες καμπάνες σε 500.000 παραβάτες

Κλείνει η "πληγή" των τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους συνιστώντας "απειλή" για εκατομμύρια πολίτες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Μαϊ 2024 | 08:37

Φορολογικές δηλώσεις: Έξι εκατομμύρια Έλληνες με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα - Φέτος δηλώσαμε περισσότερα

Μειώνονται οι "φτωχοί", αυξάνονται οι "πλούσιοι" των φορολογικών δηλώσεων. Οι εύποροι 19.205 με αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ