Τα μυστήρια του Χίλτον, τι συζητούν και πού διαφωνούν

Σπριντ του οικονομικού επιτελείου για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα έως το Σάββατο. Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Το «κλειδί» για τα 2+10 δισ. ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα μυστήρια του Χίλτον, τι συζητούν και πού διαφωνούν

Στη σκιά της αποκάλυψης - σοκ του ΜΝΙ ότι με την νέα πρόταση της Αθήνας για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς «ο αριθμός όσων έχουν πλήρη προστασία θα είναι στην πραγματικότητα 25-30%» συναντήθηκαν ξανά στο Hilton οι Τσακαλώτος και Σταθάκης με τους επικεφαλής των Θεσμών, σε μια συζήτηση που διήρκεσε 3 ώρες.

Στόχος, να οριστικοποιηθεί η ρύθμιση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς όσων θα ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, αλλά και να καθοριστεί συνολικά η στρατηγική για τη διαχείριση όλων των κόκκινων δανείων.

Η προθεσμία να βρεθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι μέχρι το Σάββατο σύμφωνα με όσα είπε ο Γ Σταθάκης ο οποίος έχει κάνει λόγο για «συμπληρωματικές λύσεις».

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξο ότι η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί έως και το Σάββατο εμφανίζεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε πριν την έναρξη του σημερινού γύρου συνομιλιών με τους θεσμούς.

Ανοικτές επίσης οι 100 δόσεις και τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Παράλληλα ανοιχτό ακόμη παραμένει το θέμα με την ρύθμιση των 100 δόσεων και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Αυτά πρέπει να κλείσουν άμεσα ώστε να συνεδριάσει το Euro Working Group και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ οι δανειστές έθεσαν στο τραπέζι και το ασφαλιστικό το οποίο πρέπει να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο.

Ακολουθούν κάποια κρίσιμα ερωτήματα και απαντήσεις για τον δρόμο προς τη συμφωνία.

1) Πότε «κλείνουν» τα ανοιχτά μέτωπα

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της χθεσινής συνάντησης στο Χίλτον «πρέπει μέχρι το Σάββατο να κλείσουμε για να συνεδριάσει στη συνέχεια – την Κυριακή ή τη Δευτέρα - το Euroworking Group, ώστε να αποδεσμευτούν τα 2+10 δισ. ευρώ».

2) Πότε ψηφίζει η Βουλή

Ο Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοικτό το πότε θα γίνει η προώθηση στη Βουλή των απαιτούμενων ρυθμίσεων. «Μπορεί και να γίνει μετά το Euroworking Group», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι έχουν κατατεθεί διαφορετικές προτάσεις και αναζητείται κοινό έδαφος για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει καλή θέληση και θα βρεθεί συμβιβασμός.

3) Ποια είναι τα μεγάλα «αγκάθια»

Μέσα σε λίγα 24ωρα, πρακτικά η κυβέρνηση καλείται να κλείσει ένα από τα δυσκολότερα θέματα ολόκληρου του μνημονίου που δεν είναι άλλο από τους πλειστηριασμούς, ενώ παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά τα κόκκινα δάνεια. Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο που λέγεται 100 δόσεις – αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, ενώ ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ εκπαίδευση.

4) Τι γίνεται με πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια

Το πρώτο και βασικό μεγάλο ανοικτό μέτωπο είναι αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας και το γενικότερο θέμα των κόκκινων δανείων.

Η ελληνική πλευρά αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά της κριτήρια, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 160.000- 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί.

Σε ότι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο, η ελληνική πλευρά προτείνει να υποχωρήσει ελαφρά κάτω από τις 30.000 ευρώ για μία οικογένεια. Στόχος αυτής της πρότασης της ελληνικής πλευράς είναι η προστασία του 55% των δανειοληπτών.

Οι δανειστές προτείνουν ετήσιο εισοδηματικό όριο του δανειολήπτη στο επίπεδο των 8.000 ( όριο της φτώχειας) και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στις 120 χιλιάδες ευρώ.

Νέα προτεραιότητα έθεσαν από χθες οι δανειστές και αυτό δεν είναι άλλο από την συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει μέσα στα επόμενα 24ωρα, ποια λύση θα δώσει με τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά και στεγαστικά.

5) Τι γίνεται με τις 100 δόσεις

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται κοντά στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς απομένουν να συμφωνηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και πάντως «δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα των 100 δόσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 100 δόσεις θα λαμβάνονται υπόψιν τα εισοδήματα των οικογενειών που χρωστούν. Αρχικά η διορία για τη ρύθμιση ή εξόφληση της νέας οφειλής θα μειωθεί από τις 30 στις 20 ημέρες και από τον Δεκέμβριο του 2017 να μειωθεί ακόμη περισσότερα στις 10 ημέρες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Από την πλευρά των δανειστών προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε δώδεκα δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

6) Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν εξετάστηκε στην πρώτη συνάντηση με τους δανειστές, αλλά σήμερα ή αύριο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα νέα ισοδύναμα που προτείνει, κυρίως έσοδα από φόρους στα στοιχηματικά παιχνίδια.

7) Πότε κλείνει το Ασφαλιστικό

Οι δανειστές θέτουν στο τραπέζι και το ασφαλιστικό, το οποίο θα πρέπει να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τις προτάσεις τις, οι οποίες θα εξειδικευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει πρόταση για δημιουργία ενός Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και ενός Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους.

Πληροφορίες που διαψεύσθηκαν από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε στο τραπέζι των χθεσινών συζητήσεων παραγόντων του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια, με τους δανειστές να ζητούν περικοπές έως και 40% σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τα 65.

Συγκεκριμένα, οι νεότεροι, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, θα λαμβάνουν το 60% της νέας σύνταξης, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί νωρίς και μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών. Μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της νέας τους σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν, εφόσον τελικά προκριθεί η λύση περικοπών στις συντάξεις, στην περίπτωση που ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού των συντάξεων δείξει περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα υπάρξει κάλυψη της διαφοράς από το κράτος. Το μέγεθος της κάλυψης θα κριθεί και από την ηλικία συνταξιοδότησης του συνταξιούχου, πιθανότατα και από την ηλικία που είναι σήμερα ο δικαιούχος.

ΚΥΣΟΙΠ: Εφικτή η συμφωνία ως το Σάββατο

Την ίδια στιγμή πάντως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε πριν την έναρξη του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων, θεωρεί απόλυτα εφικτό τον στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και το Σάββατο.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συνεδρίασε νωρίτερα υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του Υπουργού και των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών, του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, όπως και του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα Ε.Σ.Π.Α., καθώς και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί και σχεδιάστηκαν οι επόμενες ενέργειες. Ακόμη το ΚΥΣΟΙΠ διαπίστωσε ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και το Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Σύμφωνα με το ΚΥΣΟΙΠ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Eurogroup Working Group (EWG) μέσω τηλεδιάσκεψης.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 24 Οκτ 2021 | 14:39

Νίκος Δένδιας: Τη Δευτέρα οι υπογραφές της συμφωνίας με τη Βρετανία - Τι θα περιλαμβάνει

Σαφείς αιχμές Δένδια κατά της Τουρκίας - Έρχεται συμφωνία - πλαίσιο και με τη Βρετανία, μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 16:19

Ανάλυση: Γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ- "Κλειδί" η επιστολή Μπλίνκεν σε Δένδια

Μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη συμφωνία με την Γαλλία, η επέκταση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Οκτ 2021 | 21:07

ΟΟΣΑ: Παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών - Τα βρήκαν 136 χώρες

Ο ΟΟΣΑ αποκάλυψε ποιες είναι οι τέσσερις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

«ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» 07 Οκτ 2021 | 20:53

Παναγιωτόπουλος: Η συναντίληψη Μητσοτάκη - Μακρόν στα γεωπολιτικά ζητήματα οδήγησε στην αμυντική συμφωνία

"Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας απογειώνεται χάρη στην συναντίληψη που έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν", τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 20:07

Δένδιας για Σαχέλ: Γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα;

Κατ’ επίφαση και κενού περιεχομένου οι αιτιάσεις όσων δεν ψηφίζουν την Συμφωνία με τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.