Τα παράδοξα της πανδημίας: Γιατί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις "μοιράζουν χρήμα" 2 δισ. ευρώ

Σχήμα οξύμωρο: οι φορολογικές δηλώσεις είναι ταυτισμένες με την πληρωμή φόρων και όχι με την επιστροφή αυτών. Να που η πανδημία το ανατρέπει και αυτό.

Σχήμα οξύμωρο: Οι φορολογικές δηλώσεις είναι ταυτισμένες με την πληρωμή φόρων και όχι με την επιστροφή αυτών. Να που η πανδημία το ανατρέπει και αυτό.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις -η διαδικασία υποβολής των οποίων ξεκινάει προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης- θα μοιράσουν χρήμα και μάλιστα πολύ. Συνολικά, υπολογίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα εισπράξουν -άμεσα ή έμμεσα- περισσότερα από 2 δις. ευρώ.

Πώς θα μοιραστεί αυτό το χρήμα; Πρώτον υπό μορφή επιδομάτων. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα αποτυπωθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα των τελευταίων ετών που προκάλεσε η πανδημία και αυτό θα οδηγήσει είτε σε αύξηση υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων (κυρίως επιδομάτων τέκνων και επιδομάτων στέγασης) είτε στην καταβολή καινούργιων. Μόνο από τα κοινωνικά επιδόματα, εκτιμάται ότι θα προκύψει ένα πρόσθετο ποσό υπέρ των δικαιούχων της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον από τις επιστροφές φόρου. Δικαιούχοι θα είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι μισθωτοί με μόνη πηγή εισοδήματος τον μισθό τους οι οποίοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής. Πέρυσι, οι επιστροφές φόρου ανήλθαν συνολικά στα 400 εκατ. ευρώ. Φέτος, δεν αποκλείεται ακόμη και ο διπλασιασμός του ποσού αν και αυτό θα φανεί μετά την υποβολή των δηλώσεων, κυρίως των αυτοαπασχολουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Όσοι πληρούν τα κριτήρια (μείωση εσόδων κατά 30%, απασχόληση τουλάχιστον ενός ατόμου, ζημιές μέσα στο 2020) θα κληθούν να υποβάλλουν σε "στενές" προθεσμίες το έντυπο Ε3 ώστε να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα καταβολής των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν υπό μορφή "πιστωτικών" για να συμψηφιστούν με φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές της φετινής χρονιάς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι φόρος εισοδήματος. Μπορεί να είναι και ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ ή εργοδοτικές εισφορές.

Το γεγονός ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα "μοιράσουν χρήμα", έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από τους φορολογούμενους. Γι’ αυτό, και με το άνοιγμα της πλατφόρμας, τα λογιστικά γραφεία αναμένεται να δεχτούν σημαντικές πιέσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους έχουν λαμβάνειν.

Μεγαλύτερη πίεση αναμένεται από τους επαγγελματίες που θα έχουν το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών καθώς γι’ αυτούς η προθεσμία υποβολής θα είναι δεσμευτική (δηλαδή ή θα ανταποκριθούν ή θα χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, κυριαρχεί η εκτίμηση -και σε έναν βαθμό είναι σωστή- ότι όσο πιο γρήγορα εκδοθεί ένα πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει και η απόδοση των χρημάτων από την εφορία. Αν υπάρχουν άλλες οφειλές, γίνεται συμψηφισμός, αν όχι, τα χρήματα κατατίθενται αμέσως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Όσο για τα επιδόματα, ο φορολογούμενος που θα βρεθεί να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα χάσει τα χρήματά του, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι δηλώσεις. Εννοείται όμως ότι θα είναι αυξημένο το ενδιαφέρον για έγκαιρη υποβολή της δήλωσης δεδομένου ότι τόσο το επίδομα τέκνων όσο και το επίδομα ενοικίου, δίνουν "ζεστό χρήμα" και άμεσα στους δικαιούχους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 26 Ιουλ 2021 | 22:12

Έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος και τον Αύγουστο

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους τον Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους έως το τέλος του επόμενου μήνα.

ΠΩΣ ΞΕΦΥΓΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ 14 Ιουλ 2021 | 17:19

Aσύλληπτη υπόθεση αρπαγής και ομηρίας ολόκληρης οικογένειας στην Πιερία - Ζητούσαν λύτρα

Πέντε άτομα άρπαξαν και κρατούσαν σε ομηρία εξαμελή οικογένεια στην Πιερία ζητώντας χρήματα

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 13 Ιουλ 2021 | 09:40

Deutsche Welle: Στο τραπέζι αμοιβή 500 ευρώ για όσους εμβολιάζονται στη Γερμανία

Τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, εκτιμά το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 11 Ιουλ 2021 | 17:54

Προκαταβολές σύνταξης και επιδόματα ύψους 74 εκατ. ευρώ σε 83.000 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

Την εβδομάδα 12-16 Ιουλίου θα καταβληθούν εκτάκτως 2,28 εκατ. ευρώ σε 1.833 δικαιούχους για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων

ΗΜΕΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 07 Ιουλ 2021 | 08:59

"Σκλάβοι" της εφορίας οι Έλληνες: Δουλεύουμε 179 μέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Ο μέσος Έλληνας εργάζεται 75 ημέρες για να πληρώσει τους έμμεσους φόρους, 60 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές, 43 ημέρες για τους άμεσους φόρου και 1 ημέρα για τους φόρους κεφαλαίου.

Ο ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ… ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 05 Αυγ 2021 | 09:46

Η εφορία επιστρέφει: Τέσσερις πληρωμές τον Σεπτέμβριο - Κάθε μήνα και φόρος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022

Με ένα "Γολγοθά" πληρωμών θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι τους επομένους μήνες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 03 Αυγ 2021 | 17:26

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Έως τις 10 Σεπτεμβρίου η νέα προθεσμία

Παράταση και για τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 02 Αυγ 2021 | 16:13

Ποιοι πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στον ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου

Τι προβλέπει το νέο καθεστώς υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 29 Ιουλ 2021 | 14:57

Νέο "εξοικονομώ" με 2 σημαντικές αλλαγές: Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες - Τέλος στον "αγώνα δρόμου" για την υποβολή

Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ".

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ 28 Ιουλ 2021 | 09:21

Πόσα θα πληρώνουμε κάθε μήνα για να ρυθμίσουμε τα χρέη της πανδημίας - Οι δόσεις σε αναλυτικά παραδείγματα

Οι δόσεις για τα χρέη της πανδημίας θα φτάνουν στις 36 και θα είναι άτοκες - Αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 08:55

Ετσι θα εκδοθούν τα "κουπόνια" για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την έκδοση των κουπονιών.

ΠΕΡΙΠΟΥ 600.000 ΟΙ "ΤΥΧΕΡΟΙ" 26 Ιουλ 2021 | 14:31

Αύξηση κατώτατου μισθού: Στα 663 ευρώ από 1 Ιανουαρίου 2022 – Οι νέες αμοιβές με τις τριετίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Μεικτές αποδοχές ύψους 182 ευρώ τον χρόνο θα κερδίσουν όσοι λάβουν την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ 11 Ιουλ 2021 | 10:17

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώνουν περισσότερα δημοτικά τέλη-Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις

Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις των δημοτικών τελών