Τα προαπαιτούμενα- φωτιά που φέρνει το αναθεωρημένο μνημόνιο

Από το «επιτέλους τελειώσαμε» με τα 140 προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, στο «έχουμε μπροστά μας ακόμη 113 υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου».

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τα προαπαιτούμενα- φωτιά που φέρνει το αναθεωρημένο μνημόνιο

Από το «επιτέλους τελειώσαμε» με τα 140 προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, στο «έχουμε μπροστά μας ακόμη 113 υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου». Η έκθεση με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται και η οποία συμπεριλαμβάνεται στο compliance report το οποίο εγκρίθηκε από τους δανειστές μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δείχνει ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου μόνο εύκολος δεν θα είναι.

Όπως προκύπτει από την αναλυτική λίστα, ήδη από τον Ιούλιο θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω... ΥΚΩ.

Τα εργασιακά θα βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο αυτή τη φορά προκειμένου να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και τα άρθρα για την προκήρυξη της απεργίας.

Προβλέπεται ριζική τροποποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων –από τα επιδόματα για τις μεταφορές με τις δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα- εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές από το τέλος του 2017, και σειρά μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία του ΥπερΤαμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η 3η αξιολόγηση αναμένεται να βάλει «φωτιά» και στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς με το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα έρθουν αντιμέτωποι με το αίτημα των δανειστών να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας προκειμένου να βελτιωθούν οι αναλογίες και των μαθητών ανά δάσκαλο και των μαθητών ανά τάξη.

Τη λίστα με τα 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μέχρι και τον Αύγουστο του 2018, δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Τα 113 αυτά προαπαιτούμενα θα μοιραστούν στις αξιολογήσεις που θα γίνουν μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 –πιθανότατα τέσσερις αν και υπάρχουν σκέψεις για «συγχωνεύσεις»- αλλά, όπως προκύπτει και από το σχετικό χρονολόγιο που δημοσιεύεται, οι περισσότερες παρεμβάσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον έτος δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Όπως προκύπτει από τη λίστα και η επόμενη αξιολόγηση δεν θα είναι «αναίμακτη» για την κυβέρνηση. Βασικό προαπαιτούμενο για την 3η αξιολόγηση θα είναι η ψήφιση διάταξης που θα απαγορεύει να προκηρυχθεί απεργία αν δεν έχουν ψηφίσει υπέρ τουλάχιστον τα μισά μέλη του σωματείου. Οι δανειστές πιέζουν εδώ και πολύ καιρό γι’ αυτή τη διάταξη και τώρα την ενσωμάτωσαν στη λίστα με τα προαπαιτούμενα με τη μορφή του βασικού προαπαιτούμενου (prior action).

Ιδιαίτερη σπουδή δείχνουν οι δανειστές για τα κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει. Με τρεις διαφορετικούς νόμους, ζητείται η άμεση αλλαγή των προϋποθέσεων χορήγησης ενώ οι αλλαγές θα αφορούν ακόμη και στα αναπηρικά επιδόματα. Τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα επιδόματα είναι τα εξής:

1. Επανεξέταση δαπανών: Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2017

2. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο

3. Κοινωνική προστασία: μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων

4. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Το 77ο προαπαιτούμενο, θα ανάψει φωτιές, τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί για το τι σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, στους καθηγητές και στους δασκάλους. Αναφέρεται συγκεκριμένα: Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και των δεικτών μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 17 Σεπ 2020 | 11:39

Δημοσκόπηση ProRata: Αρνητική βαθμολογία παίρνει η κυβέρνηση στη διαχείριση του κορονοϊού

Η δημοσκόπηση της ProRata δείχνει πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται όπως πριν την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 16 Σεπ 2020 | 12:26

ΟΟΣΑ: Μικρότερη η ύφεση της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020 παρά τις αρχικές προβλέψεις

Παρά τις αρχικές προβλέψεις θα είναι μικρότερη η ύφεση της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020.

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Σεπ 2020 | 12:29

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Το μαξιλάρι είναι μέσον και όχι αυτοσκοπός

Η ΝΔ από πολέμιος του μαξιλαριού πλέον έχει ως αυτοσκοπό να μείνει ανέγγιχτο δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 15 Σεπ 2020 | 11:12

Κορονοϊός: "Κλειδώνουν" τα οριζόντια μέτρα για 15 ημέρες στην Αττική

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 Σεπ 2020 | 09:57

ΚΙΝΑΛ για μάσκες: Πρωτοφανές φιάσκο, εξοργιστικό να παραμένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι

Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 14 Σεπ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: Σενάρια για καθολική χρήση μάσκας στην Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τον κορονοϊό στην Αττική, μεταξύ αυτών και την καθολική χρήση μάσκας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Σεπ 2020 | 11:33

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Ανησυχούμε για τα πολυέξοδα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται για έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας.

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18 14 Σεπ 2020 | 10:51

Στο τραπέζι σενάριο αύξησης της θητείας στο Στρατό Ξηράς από 9 σε 12 μήνες

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση εξετάζει τόσο την αύξηση της στρατιωτικής θητείας όσο και την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:26

ΚΚΕ: Μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και επιλεκτική ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση

"Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους - όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες διαφορές" αναφέρει το ΚΚΕ.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:04

Επιμένει το ΚΙΝΑΛ: Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του πρωθυπουργού για υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία

Το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για υπογραφή συμφωνίας με Τουρκία.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ 11 Σεπ 2020 | 15:34

Εurogroup - κορονοϊός: Οι ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκαν για συνέχιση της στήριξης της οικονομίας

Συμφωνία στο Eurogroup να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού - Η ΕΕ "βλέπει" συρρίκνωση της οικονομίας στο ποσοστό - ρεκόρ 8,3% το 2020

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 09 Σεπ 2020 | 11:23

Φωτιά στη Μόρια: Ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτιαξε το ΚΥΤ μιλάει για "εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη"

Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη, αναφέρει η ανακοίνωση.