Follow us

Τα προαπαιτούμενα για τις τράπεζες που θα ξεκλειδώσουν τα €3 δισ.

Η βαριά λίστα των προαπαιτούμενων για τις τράπεζες και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 3 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα για τις τράπεζες που θα ξεκλειδώσουν τα €3 δισ.

H καταβολή της δεύτερης υποδήλωσης των 3 δισ. ευρώ, συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση όλων των prior actions που αφορούν τις τράπεζες σε διάστημα μόλις δύο μηνών, έως τα τέλη Νοεμβρίου,, όπως κατάστησε σαφές χθες ο Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής του Euroworking Group.

Η υλοποίηση λοιπόν «της δεύτερης ομάδας των προαπαιτούμενων, που αφορούν τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα», όπως επεσήμανε, αποτελεί το κλειδί για να ξεκλειδώσει η αναγκαία ρευστότητα.

Και εδώ η λίστα είναι μακρά και δύσκολη και το χρονοδιάγραμμα σφιχτό, και οι εκλογές έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις σε κάποια προαπαιτούμενα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη προχωρήσει.

Τα κόκκινα δάνεια

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, όπως προβλέπει και το νέο Μνημόνιο, η ΤτΕ πρέπει να εκδώσει τις διατάξεις για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, με τροποποιήσεις στο δίκαιο περί αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων, τροποποιήσεις του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, τη νομοθετική θέσπιση του κατοχυρωμένου επαγγέλματος των συνδίκων πτώχευσης και την ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους.

Μέσα έναν μήνα και έως τα τέλη Οκτωβρίου η ΤτΕ θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας εταιρειών και νοικοκυριών, τη δημιουργία Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου ως ανεξάρτητης αρχής που θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοδοτών, την τροποποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την πλήρη ενεργοποίηση των εξειδικευμένων τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων εταιρικής πτώχευσης.

Στο πρώτο τρίμηνο το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (που περιλαμβάνει και τις αναδιαρθρώσεις, καθώς και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αθέτησης) ανήλθε στο 42% (από 39% στο τέλος Δεκεμβρίου), στο 45% στο τέλος Ιουνίου, ενώ τώρα προσεγγίζουν το 50%, με δεδομένη και την επιπλέον πίεση που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Ενίσχυση του ρόλου των θεσμών

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να σχεδιαστεί νέα διαδικασία επιλογής και διορισμού μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου, πράγμα το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερο ρόλο για τους θεσμούς σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης, θα συσταθεί επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις θα διοριστούν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, η ψήφος του οποίου θα υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας, και τρεις θα διοριστούν από τις αρχές (δύο από το υπουργείο Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και ο ESM θα διαθέτουν από έναν παρατηρητή στην επιτροπή επιλογής. Η επιτροπή επιλογής θα επικουρείται από διεθνή σύμβουλο σε θέματα προσλήψεων τον οποίο θα επιλέξει η επιτροπή αυτή.

Ο νόμος για το ΤΧΣ

Eως τα μέσα Οκτωβρίου 2015, ο νόμος περί ΤΧΣ θα πρέπει να έχει τροποποιηθεί ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη μεταφορά της οδηγίας BRRD και με το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης που θα δημιουργηθεί και, ταυτόχρονα, να ενισχυθούν οι ρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση του ΤΧΣ.

Επαφές με ξένους ξεκινούν οι τράπεζες

Το κυνήγι των... κεφαλαίων από την πλευρά των τραπεζών και οι επαφές με ξένα funds εντείνονται το επόμενο διάστημα, και μάλιστα πριν τέλη του μήνα, αφού οι ελληνικές τράπεζες θα παρευρεθούν στο επενδυτικό συνέδριο Insurance & Diversified Financials CEO Conference της BofA Merrill Lynch στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, ενώ τον Οκτώβριο θα δώσουν το παρόν σε αντίστοιχα επενδυτικά συνέδρια που διοργανώνουν η UBS, η JP Morgan και η Deutsche Bank.

Οπως είναι γνωστό, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει κλείσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου αφού από 1-1-2016 ενεργοποιείται η οδηγία για το bail-in που σημαίνει κούρεμα των μη εγγυημένων καταθέσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤ 03 Μαϊ 2022 | 16:40

Κορονοϊός: Τέλος τα μέτρα στις τράπεζες για την είσοδο των πελατών - Υποχρεωτική μόνο η μάσκα

Συστήνεται ωστόσο η τήρηση των αποστάσεων, όσων θέλουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα με φυσική παρουσία.

ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ 03 Μαϊ 2022 | 10:40

Μπορέλ: Και άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT

Κι άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ 18 Μαϊ 2022 | 09:14

Σκρέκας: Από 1η Ιουλίου επιδοτούμε την ενέργεια χωρίς όριο κατανάλωσης [βίντεο]

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις επιδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από 1η Ιουλίου.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 08:11

H έκθεση της Κομισιόν για την τελική έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία - Ποιες εκκρεμότητες παραμένουν

Ίσως και εντός της ημέρας θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα σημάνει την λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στις 21 Αυγούστου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 08:02

"Φωτιά" οι τιμές σε σουβλάκι, καλαμάκι και γύρο: Πόσο έχουν αυξηθεί από πέρυσι - Παραδείγματα σε νησιά

Είδος... πολυτελείας φαίνεται πως έχουν γίνει τα αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων, και αυτά δεν είναι άλλα από το κλασικό σουβλάκι και τον γύρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 07:39

Πώς θα γίνει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο - Κλειδώνει η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης

Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο.

ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 19:05

Η ιταλική Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

Η Εni κατέστησε σαφές, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

ΤΟ ISLA BROWN CORINTHIA 17 Μαϊ 2022 | 17:29

Αυτό είναι το εντυπωσιακό πεντάστερο resort της Brown Hotels που ανοίγει τον Ιούνιο στους Αγίους Θεοδώρους

Το Isla Brown Corinthia, διαθέτει 166 δωμάτια, πισίνες, εστιατόρια και σπα - Ο επισκέπτης μπορεί να το επισκεφτεί σε μόλις 40΄από την Αθήνα

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 16:56

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα μετά τις 31 Μαΐου

Σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Ιουνίου και μετά.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ 17 Μαϊ 2022 | 12:55

Η ΤτΕ προειδοποιεί για νέα αύξηση των κόκκινων δανείων

Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου προειδοποιεί για νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων.

SOCIAL MEDIA 17 Μαϊ 2022 | 12:29

Ο Έλον Μασκ απειλεί να ακυρώσει την εξαγορά του Twitter: "Στο 20% οι fake λογαριασμοί"

Ο Έλον Μασκ τόνισε ότι η εξαγορά του Twitter δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν δεν υπάρξει εγγύηση για τους πλαστούς ή spam λογαριασμούς.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ 17 Μαϊ 2022 | 11:05

Παζάρια του Ίλον Μασκ για την εξαγορά του Twitter σε χαμηλότερη τιμή

Μία χαμηλότερη τιμή εξαγοράς της Twitter Inc θα ήταν ενδεχόμενα πιο κατάλληλη ανέφερε χτες ο Ίλον Μασκ.

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 17 Μαϊ 2022 | 10:47

ΣΥΝ.ΚΑ. Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.: Η νέα εταιρία μετά το deal Μασούτη - ΣΥΝ.ΚΑ.

Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία εξαγοράς του 50% του κλάδου λιανικής και χονδρικής του ΣΥΝ.ΚΑ. από τον Μασούτη.