Τα προαπαιτούμενα για τις τράπεζες που θα ξεκλειδώσουν τα €3 δισ.

Η βαριά λίστα των προαπαιτούμενων για τις τράπεζες και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 3 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα για τις τράπεζες που θα ξεκλειδώσουν τα €3 δισ.

H καταβολή της δεύτερης υποδήλωσης των 3 δισ. ευρώ, συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση όλων των prior actions που αφορούν τις τράπεζες σε διάστημα μόλις δύο μηνών, έως τα τέλη Νοεμβρίου,, όπως κατάστησε σαφές χθες ο Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής του Euroworking Group.

Η υλοποίηση λοιπόν «της δεύτερης ομάδας των προαπαιτούμενων, που αφορούν τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα», όπως επεσήμανε, αποτελεί το κλειδί για να ξεκλειδώσει η αναγκαία ρευστότητα.

Και εδώ η λίστα είναι μακρά και δύσκολη και το χρονοδιάγραμμα σφιχτό, και οι εκλογές έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις σε κάποια προαπαιτούμενα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη προχωρήσει.

Τα κόκκινα δάνεια

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, όπως προβλέπει και το νέο Μνημόνιο, η ΤτΕ πρέπει να εκδώσει τις διατάξεις για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, με τροποποιήσεις στο δίκαιο περί αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων, τροποποιήσεις του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, τη νομοθετική θέσπιση του κατοχυρωμένου επαγγέλματος των συνδίκων πτώχευσης και την ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους.

Μέσα έναν μήνα και έως τα τέλη Οκτωβρίου η ΤτΕ θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας εταιρειών και νοικοκυριών, τη δημιουργία Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου ως ανεξάρτητης αρχής που θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοδοτών, την τροποποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την πλήρη ενεργοποίηση των εξειδικευμένων τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων εταιρικής πτώχευσης.

Στο πρώτο τρίμηνο το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (που περιλαμβάνει και τις αναδιαρθρώσεις, καθώς και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αθέτησης) ανήλθε στο 42% (από 39% στο τέλος Δεκεμβρίου), στο 45% στο τέλος Ιουνίου, ενώ τώρα προσεγγίζουν το 50%, με δεδομένη και την επιπλέον πίεση που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Ενίσχυση του ρόλου των θεσμών

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να σχεδιαστεί νέα διαδικασία επιλογής και διορισμού μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου, πράγμα το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερο ρόλο για τους θεσμούς σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης, θα συσταθεί επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις θα διοριστούν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, η ψήφος του οποίου θα υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας, και τρεις θα διοριστούν από τις αρχές (δύο από το υπουργείο Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και ο ESM θα διαθέτουν από έναν παρατηρητή στην επιτροπή επιλογής. Η επιτροπή επιλογής θα επικουρείται από διεθνή σύμβουλο σε θέματα προσλήψεων τον οποίο θα επιλέξει η επιτροπή αυτή.

Ο νόμος για το ΤΧΣ

Eως τα μέσα Οκτωβρίου 2015, ο νόμος περί ΤΧΣ θα πρέπει να έχει τροποποιηθεί ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη μεταφορά της οδηγίας BRRD και με το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης που θα δημιουργηθεί και, ταυτόχρονα, να ενισχυθούν οι ρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση του ΤΧΣ.

Επαφές με ξένους ξεκινούν οι τράπεζες

Το κυνήγι των... κεφαλαίων από την πλευρά των τραπεζών και οι επαφές με ξένα funds εντείνονται το επόμενο διάστημα, και μάλιστα πριν τέλη του μήνα, αφού οι ελληνικές τράπεζες θα παρευρεθούν στο επενδυτικό συνέδριο Insurance & Diversified Financials CEO Conference της BofA Merrill Lynch στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, ενώ τον Οκτώβριο θα δώσουν το παρόν σε αντίστοιχα επενδυτικά συνέδρια που διοργανώνουν η UBS, η JP Morgan και η Deutsche Bank.

Οπως είναι γνωστό, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει κλείσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου αφού από 1-1-2016 ενεργοποιείται η οδηγία για το bail-in που σημαίνει κούρεμα των μη εγγυημένων καταθέσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ 05 Ιαν 2021 | 09:29

Κορονοϊός: Καμία αλλαγή στις δόσεις εμβολίων δεν είναι ασφαλής, λένε οι ειδικοί

Η αλλαγή στις δόσεις ή στο χρονοδιάγραμμα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna που έχουν εγκριθεί είναι πρόωρη.

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ 04 Ιαν 2021 | 20:34

"Βόμβα" Pfizer: Το εμβόλιο μπορεί να μην προστατεύει αν η 2η δόση καθυστερήσει

"Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η προστασία μετά την πρώτη δόση διατηρείται μετά από 21 ημέρες" το μήνυμα της Pfizer.

ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 24 Δεκ 2020 | 08:42

Απίστευτο: Στα σκουπίδια εκατοντάδες εμβόλια της Pfizer λόγω λάθους στην ψύξη τους

Εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNtech αναγκάστηκαν να πετάξουν στα σκουπίδια οι υπεύθυνοι των εμβολιασμών στο Μάκλσφιλντ της Βρετανίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 23 Δεκ 2020 | 15:20

Ο γόρδιος δεσμός...

Κατ’ αρχήν το κλειδί για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2021 θα είναι η εξάλειψη της ανάγκης να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 16 Ιαν 2021 | 13:30

Προειδοποίηση Παπαθανάση: Αν υπάρξει συνωστισμός θα επιστρέψουμε στο click away

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 13:28

Λαικές αγορές: Από Δευτέρα επιστρέφουν πλαστικά και βιομηχανικά προιόντα στους πάγκους

Τι ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ 16 Ιαν 2021 | 11:07

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει το ελληνικό "Μόντε Κάρλο" - Η επένδυση των 165 εκατ. ευρώ στο νησί

Το πρότζεκτ με τις 7 vip σουίτες τις 12 επαύλεις από μηδενική βάση, την ανάπλαση των χώρων με αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδότοπους, την τεχνητή λίμνη, αναμένεται να ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΗ 15 Ιαν 2021 | 21:54

Η κορυφαία σειρά Galaxy διαθέσιμη για προπαραγγελία στο public.gr, από 14 έως και 28 Ιανουαρίου

H καλύτερη σειρά Galaxy έως τώρα, έρχεται για να συναρπάσει τους λάτρεις των social media και της τεχνολογίας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Ανοίγουν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά με "πλαφόν" και αποστάσεις

Από τη Δευτέρα μαζί με το λιανικό εμπόριο ανοίγουν και τα mall, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:25

Εκκίνηση λιανεμπορίου: "Οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας θα τηρηθούν", λένε οι έμποροι

Θετικά υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εκκίνηση του λιανεμπορίου

TΑ SMS ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 19:01

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς

Οι προϋποθέσεις που ανοίγει το λιανεμπόριο και οι κλάδοι - Αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές

ΣΤΟ 8Ο BANKING FORUM 15 Ιαν 2021 | 16:52

Στουρνάρας: "Κόκκινα" δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Εκτίμησε ότι τράπεζες όπως οι ελληνικές, οι οποίες ήδη διαθέτουν ένα υψηλό απόθεμα "κόκκινων" δανείων, θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος