Με την αμόλυβδη να κλείνει στα 2,4 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης να κοστίζει 2,12 ευρώ παρά την κρατική επιδότηση, την τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος στα 350 ευρώ (στα 240 ευρώ εκτοξεύτηκε ο μέσος όρος του Ιουνίου) και το φυσικό αέριο να έχει αναρριχηθεί στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα, οι ελπίδες ότι θα ακούσουμε… κάτι καλό από το μέτωπο του πληθωρισμού σήμερα είναι ψαλιδισμένες.
Η Eurostat θα ανακοινώσει τον εναρμονισμένο δείκτη για τον Ιούνιο και όλα δείχνουν ότι θα "πιάσουμε" ένα υψηλότερο ποσοστό από το 10,5% του Μαίου. Αν αυτό συμβεί, η Ελληνική Στατιστική Αρχή μέσα στο επόμενο 10ήμερο, θα ανακοινώσει ένα ποσοστό που θα πλησιάζει ακόμη περισσότερο προς το 12%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. To αίσθημα απώλειας εισοδήματος που προκαλούν τέτοιες ειδήσεις είναι δεδομένο αν και ο μέσος πολίτης δεν περιμένει την ανακοίνωση της Eurostat για να το νοιώσει. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν κάπου εδώ, (δηλαδή μέσα στον Ιούλιο), κλείνει και ο ανοδικός κύκλος του πληθωρισμού, ώστε από τον Αύγουστο να ξεκινήσει μια τάση αποκλιμάκωσης τουλάχιστον όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης των τιμών.
Τα μηνύματα προς το παρόν είναι αντιφατικά. Τον Αύγουστο, θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας η κρατική επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα όπως θα υπολογίζεται με τον νέο μηχανισμό στήριξης. Υπολογίζεται ότι θα δοθούν πάνω από 450 εκατ. ευρώ για να στηριχθούν οι λογαριασμοί και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
Από την άλλη όμως, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση τιμών στην διεθνή αγορά ενέργειας (ειδικά στο μέτωπο του φυσικού αερίου) ενώ η αυξημένη ζήτηση που αναμένεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Ελλάδα λόγω του τουρισμού, είναι πιθανό ότι θα δημιουργήσει περιβάλλον υψηλών τιμών ακόμη και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα.
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τον Αύγουστο είναι πιθανή εξαιτίας και ενός τεχνικού φαινομένου που είναι το "δίπλωμα" των υψηλών τιμών. Δηλαδή, τον Αύγουστο του 2021, οι τιμές του ρεύματος είχαν ήδη εκτοξευτεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι, η σύγκριση που θα γίνει με τις φετινές τιμές (ειδικά από τη στιγμή που θα υπάρχει σε λειτουργία και ο μόνιμος μηχανισμός), μπορούν να βγάλουν μικρότερο πληθωρισμό δηλαδή μικρότερη ετήσια μεταβολή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Το ακριβώς αντίθετο. Θα είναι πολύ υψηλότερες και το ερώτημα πλέον θα είναι αν και με πιο ρυθμό θα συνεχίσουν να γίνονται ακριβότερες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr