Τα σενάρια εξόδου στις αγορές, οι ενστάσεις και τα μηνύματα

Ολοένα και «φουντώνουν» τα σενάρια για προετοιμασίες της κυβέρνησης για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα σενάρια εξόδου στις αγορές, οι ενστάσεις και τα μηνύματα

Ολοένα και «φουντώνουν» τα σενάρια για προετοιμασίες της κυβέρνησης για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ για την κατ'αρχήν έγκριση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη ημερομηνία τίθεται ως ορόσημο καθώς εκείνη την ημέρα αναμένεται να παρουσιαστεί η η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχει συντάξει το Ταμείο, μια έκθεση που αναμένεται να βρίσκει το χρέος μη βιώσιμο. Όπως είναι προφανές, έστω και μια μικρή διαρροή από τη συγκεκριμένη έκθεση μπορεί ενδεχομένως να καταστρέψει το θετικό momentum που έχει δημιουργεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται πάντως πως όπως γνωστοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο ίδιος Πόουλ Τόμσεν η σχετική έκθεση βιωσιμότητας έχει ήδη παραδοθεί στα μέλη του ΔΣ.

Η αναζωπύρωση των σεναρίων για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές στηρίχθηκε σε τέσσερις βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητείται σε τραπεζικούς και άλλους κύκλους. Ο δεύτερος λόγος της σχετικής σεναριολογίας σχετίζεται με το μικρό χρονικό παράθυρο που ανοίγεται τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν μια δοκιμαστική έξοδος δεν πραγματοποιηθεί τώρα, το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας τοποθετείται τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Ο τρίτος λόγος έχει προφανώς να κάνει με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το διετές να υποχωρεί στο 3,63% και το 10ετές στο 5,38%. Σημειώνεται ότι σε ανύποπτη στιγμή, κυβερνητική πηγή είναι τονίσει στο Reuters ότι μια έξοδος θα προΰπέθετε επιτόκιο 10ετούς κάτω από το 5%. Τονίζεται ακόμη ότι νωρίτερα σήμερα στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων καταγράφηκε ισχυρή συμμετοχή των ξένων σε ποσοστό 59%, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,33% από 2,7% στην προηγούμενη διαδικασία ενώ αντλήθηκε μικρότερο ποσό, 812 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. Ευρώ. Ο τέταρτος λόγος σχετίζεται με τις προτροπές-συμβουλές ευρωπαίων αξιωματούχων -με τελευταίο τον Κλάους Ρέγκλινγκ- ότι μια έξοδος στις αγορές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του μνημονίου το 2018.

Εν μέσω της κλιμακούμενης σεναριολογίας, κυβερνητική πηγή έσπευσε να σχολιάσει το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει περαιτέρω τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και "συμβουλές" και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φ. Κουτεντάκης είχε τονίσει ότι «από τις 15 Ιουνίου και μετά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια πρώτη έξοδο στις αγορές». Προσθέτοντας όμως ότι ο χρόνος θα επιλεγεί σταθμίζοντας όλες τις κρίσιμες μεταβλητές που εξασφαλίζουν την επιτυχία της εξόδου, «δηλαδή την εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού με συμφέροντα επιτόκια».

Δεν συμμερίζονται όμως όλοι στην Αθήνα πως η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στην Wall Street Journal ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός ως προς τη συγκεκριμένη συζήτηση. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι είναι νωρίς η Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως να πραγματοποιήσει μία ή δύο εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο για την ώρα εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις την επόμενη περίοδο. Αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό για να βγούμε στις αγορές αργότερα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους είναι και οι δανειστές. Τις τελευταίες μέρες για το θέμα μίλησαν τόσο ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM. Ο μεν πρώτος ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές, θα είναι σίγουρα κάτι ευπρόσδεκτο», ενω ο δεύτερος προειδοποίησε ότι μια έξοδος θα πρέπει να γίνει πολύ πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ 15 Σεπ 2020 | 10:42

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σήμα - Παρουσίαση από τον Αλέξη Τσίπρα

Με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σήμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 14 Σεπ 2020 | 19:51

"Ψήφος" εμπιστοσύνης από Ρέγκλινγκ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα Μητσοτάκη που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Τα μέτρα στη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη χαιρέτισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ - Πού εντόπισε καθυστερήσεις

ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 02 Σεπ 2020 | 16:41

Ποσό 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου - Ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ οι προσφορές

Εντυπωσιακή η ζήτηση στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 24 Σεπ 2020 | 16:19

ΥΠΕΝ: Λήγει η τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα

Πότε λήγει η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όσα πρέπει να ξέρετε

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:14

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 10,25% ΑΠΟ ΤΟ 8,25% 24 Σεπ 2020 | 15:40

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κόντρα στις εντολές Ερντογάν

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 14:09

Υπ. Μεταφορών: Θα έρθει νόμος για να μπορούν οι οδηγοί ΙΧ να "καβαλάνε μηχανή" έως 125 cc χωρίς εξετάσεις

Διευκρίνιση του υπουργείου Μεταφορών στο θέμα της οδήγησης μηχανής έως 125 κυβικά από κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου χωρίς να περνούν εξετάσεις.

ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ 24 Σεπ 2020 | 13:54

Αλλάζει το σπίτι με τη νέα σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker"

Με ανανεωμένη και μοντέρνα συσκευασία, η συγκεκριμένη σειρά χρωμάτων και βερνικιών "Praktiker" ήρθε για να μας χαρίσει έμπνευση.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΛΕΣ 24 Σεπ 2020 | 11:40

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών κινούνται οι μετοχές

Ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού αύξησε τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 24 Σεπ 2020 | 11:18

Διευκρινίσεις της MIG για την πώληση της συμμετοχής της στην Vivartia

H MIG θα διαπραγματευθεί με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 24 Σεπ 2020 | 11:14

Creta Farms: Το μεγάλο κόλπο των αδελφών Δομαζάκη - Η αποκάλυψη του Capital.gr

Tο capital.gr αποκαλύπτει μια νέα ακόμη πιο σοβαρή πτυχή για τα έργα και τις ημέρες των Αφών Δομαζάκη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ 23 Σεπ 2020 | 21:51

Αναστέλλεται για ένα έτος το τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης

Στην αναστολή, για ένα έτος, του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών