Τα σενάρια εξόδου στις αγορές, οι ενστάσεις και τα μηνύματα

Ολοένα και «φουντώνουν» τα σενάρια για προετοιμασίες της κυβέρνησης για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα σενάρια εξόδου στις αγορές, οι ενστάσεις και τα μηνύματα

Ολοένα και «φουντώνουν» τα σενάρια για προετοιμασίες της κυβέρνησης για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ για την κατ'αρχήν έγκριση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη ημερομηνία τίθεται ως ορόσημο καθώς εκείνη την ημέρα αναμένεται να παρουσιαστεί η η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχει συντάξει το Ταμείο, μια έκθεση που αναμένεται να βρίσκει το χρέος μη βιώσιμο. Όπως είναι προφανές, έστω και μια μικρή διαρροή από τη συγκεκριμένη έκθεση μπορεί ενδεχομένως να καταστρέψει το θετικό momentum που έχει δημιουργεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται πάντως πως όπως γνωστοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο ίδιος Πόουλ Τόμσεν η σχετική έκθεση βιωσιμότητας έχει ήδη παραδοθεί στα μέλη του ΔΣ.

Η αναζωπύρωση των σεναρίων για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές στηρίχθηκε σε τέσσερις βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητείται σε τραπεζικούς και άλλους κύκλους. Ο δεύτερος λόγος της σχετικής σεναριολογίας σχετίζεται με το μικρό χρονικό παράθυρο που ανοίγεται τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν μια δοκιμαστική έξοδος δεν πραγματοποιηθεί τώρα, το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας τοποθετείται τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Ο τρίτος λόγος έχει προφανώς να κάνει με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το διετές να υποχωρεί στο 3,63% και το 10ετές στο 5,38%. Σημειώνεται ότι σε ανύποπτη στιγμή, κυβερνητική πηγή είναι τονίσει στο Reuters ότι μια έξοδος θα προΰπέθετε επιτόκιο 10ετούς κάτω από το 5%. Τονίζεται ακόμη ότι νωρίτερα σήμερα στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων καταγράφηκε ισχυρή συμμετοχή των ξένων σε ποσοστό 59%, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,33% από 2,7% στην προηγούμενη διαδικασία ενώ αντλήθηκε μικρότερο ποσό, 812 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. Ευρώ. Ο τέταρτος λόγος σχετίζεται με τις προτροπές-συμβουλές ευρωπαίων αξιωματούχων -με τελευταίο τον Κλάους Ρέγκλινγκ- ότι μια έξοδος στις αγορές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του μνημονίου το 2018.

Εν μέσω της κλιμακούμενης σεναριολογίας, κυβερνητική πηγή έσπευσε να σχολιάσει το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει περαιτέρω τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και "συμβουλές" και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φ. Κουτεντάκης είχε τονίσει ότι «από τις 15 Ιουνίου και μετά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια πρώτη έξοδο στις αγορές». Προσθέτοντας όμως ότι ο χρόνος θα επιλεγεί σταθμίζοντας όλες τις κρίσιμες μεταβλητές που εξασφαλίζουν την επιτυχία της εξόδου, «δηλαδή την εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού με συμφέροντα επιτόκια».

Δεν συμμερίζονται όμως όλοι στην Αθήνα πως η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στην Wall Street Journal ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός ως προς τη συγκεκριμένη συζήτηση. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι είναι νωρίς η Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως να πραγματοποιήσει μία ή δύο εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο για την ώρα εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις την επόμενη περίοδο. Αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό για να βγούμε στις αγορές αργότερα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους είναι και οι δανειστές. Τις τελευταίες μέρες για το θέμα μίλησαν τόσο ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM. Ο μεν πρώτος ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές, θα είναι σίγουρα κάτι ευπρόσδεκτο», ενω ο δεύτερος προειδοποίησε ότι μια έξοδος θα πρέπει να γίνει πολύ πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ TOP EMPLOYERS INSTITUTE 20 Ιαν 2022 | 16:43

Η Lidl Ελλάς "κορυφαίος εργοδότης" σε Ελλάδα και Ευρώπη για 6η συνεχόμενη φορά

Η βράβευση αποτελεί λαμπρή απόδειξη για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει η Lidl Ελλάς.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:13

ΑΑΔΕ: Από σήμερα "Τα Ραντεβού μου" σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας

Στο σύνολο των ΔΟΥ όλης της χώρας επεκτείνει την λειτουργία της πλατφόρμας, "Τα Ραντεβού μου"

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 Ιαν 2022 | 13:44

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό στους 11 μήνες Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ 20 Ιαν 2022 | 12:59

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ - Από το δικαστήριο της ΕΕ

Η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ 20 Ιαν 2022 | 11:34

Γεωργιάδης: Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 20 Ιαν 2022 | 07:28

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 20:43

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Έχουν ενισχυθεί οι καταθέσεις των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημα τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας