Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για τη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να «ποσοτικοποιήσει» τον εφιάλτη (για την κυβέρνηση αυτή ή την επόμενη) των αναδρομικών.

Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για τη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να «ποσοτικοποιήσει» τον εφιάλτη (για την κυβέρνηση αυτή ή την επόμενη) των αναδρομικών. Ανεβάζει το κόστος στα 9,4 δις. ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνει ούτε τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων ούτε το κόστος από μια απόφαση που θα χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματικό και τον νόμο Κατρούγκαλου (κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιπλέον 2-4 δις. ευρώ στον τελικό λογαριασμό). Το ζήτημα όμως, δεν είναι πλέον το αν το ΔΝΤ υπολογίζει σωστά ή με λάθος τρόπο το δημοσιονομικό κόστος αλλά το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον δημοσιονομικό Αρμαγεδδώνα.

Παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλά το συγκεκριμένο θέμα, το γεγονός ότι οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη ξεκινήσει όπως έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις πρώτες αποφάσεις:

1. Πρώτον, θα διαχειριστεί το θέμα των αναδρομικών κατά περίπτωση και όχι συνολικά. Ο κάθε χειρισμός θα εξαρτάται από το περιεχόμενο της εκάστοτε δικαστικής απόφασης καθώς έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 4-5 διαφορετικές υποθέσεις (και διεκδικήσεις)

2. Δεύτερον, θα επιδιώξει να πληρώσει σε πολλές ετήσιες δόσεις τα ποσά που θα προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις με εφάπαξ χαρακτήρα (σ.σ είναι αυτές που ναι μεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος αλλά αυτό δεν επεκτείνεται και στο μέλλον αλλά σταματά σε δεδομένη χρονική στιγμή)

3. Τρίτον θα επιχειρήσει να συμφωνήσει με τους δανειστές οι αποφάσεις με εφάπαξ κόστος να μην προσμετρηθούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βάσει του οποίου κρίνεται η Ελλάδα για το αν έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους ή όχι. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις τράπεζες ή με το μεταναστευτικό.

4. Τέταρτον θα επιχειρήσει να εκμηδενίσει μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Σε αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων (που αναμένεται να είναι και το πρώτο θέμα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς η απόφαση του Σ.τΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες) αλλά και τα δώρα των συνταξιούχων. Η εξουδετέρωση, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση, πρακτικά η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» και μάλιστα –όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν- θα ζητήσει από τις κοινωνικές ομάδες που θα έχουν όφελος από την αποκατάσταση των δώρων, να πληρώσουν και τον τελικό λογαριασμό.

5. Πέμπτον θα επιχειρήσει να αναβάλλει για αργότερα όλες τις δημοσιονομικές συνέπειες εφόσον αυτό είναι δυνατόν. Το αν θα υπάρχει τέτοιο περιθώριο, θα εξαρτηθεί και από το περιεχόμενο των αποφάσεων του Σ.τΕ. Για παράδειγμα, αν για να δικαιωθεί κάποιος χρειαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια με αγωγές, τότε η επίλυση με «πολιτική λύση» μπορεί να αναβληθεί για αργότερα προκειμένου να κερδηθεί χρόνος αλλά και δημοσιονομικός χώρος.

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2022 | 12:43

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:21

Αυτά είναι τα 4 μέτρα στήριξης που ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό της ενέργειας - Πώς θα τα αξιοποιήσετε

Διαβάστε τα τέσσερα βασικά μέτρα που έχει δρομολογήσει ή σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε μόνιμη πλέον βάση.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 08 Ιαν 2022 | 11:10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ 07 Ιαν 2022 | 08:27

Ποιοι λογαριασμοί ρεύματος θα επιδοτηθούν - Για ποιους διπλασιάζεται η τιμή του ρεύματος - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Στις 12 το μεσημέρι τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 06 Ιαν 2022 | 14:56

Αποκλειστικό: Δείτε τις 47 περιοχές στις οποίες μειώνονται από σήμερα οι φόροι ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ [Πίνακας]

Με την αλλαγή του χρόνου ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης και του ΕΝΦΙΑ.