Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για τη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να «ποσοτικοποιήσει» τον εφιάλτη (για την κυβέρνηση αυτή ή την επόμενη) των αναδρομικών.

Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για τη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να «ποσοτικοποιήσει» τον εφιάλτη (για την κυβέρνηση αυτή ή την επόμενη) των αναδρομικών. Ανεβάζει το κόστος στα 9,4 δις. ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνει ούτε τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων ούτε το κόστος από μια απόφαση που θα χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματικό και τον νόμο Κατρούγκαλου (κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιπλέον 2-4 δις. ευρώ στον τελικό λογαριασμό). Το ζήτημα όμως, δεν είναι πλέον το αν το ΔΝΤ υπολογίζει σωστά ή με λάθος τρόπο το δημοσιονομικό κόστος αλλά το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον δημοσιονομικό Αρμαγεδδώνα.

Παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλά το συγκεκριμένο θέμα, το γεγονός ότι οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη ξεκινήσει όπως έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις πρώτες αποφάσεις:

1. Πρώτον, θα διαχειριστεί το θέμα των αναδρομικών κατά περίπτωση και όχι συνολικά. Ο κάθε χειρισμός θα εξαρτάται από το περιεχόμενο της εκάστοτε δικαστικής απόφασης καθώς έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 4-5 διαφορετικές υποθέσεις (και διεκδικήσεις)

2. Δεύτερον, θα επιδιώξει να πληρώσει σε πολλές ετήσιες δόσεις τα ποσά που θα προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις με εφάπαξ χαρακτήρα (σ.σ είναι αυτές που ναι μεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος αλλά αυτό δεν επεκτείνεται και στο μέλλον αλλά σταματά σε δεδομένη χρονική στιγμή)

3. Τρίτον θα επιχειρήσει να συμφωνήσει με τους δανειστές οι αποφάσεις με εφάπαξ κόστος να μην προσμετρηθούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βάσει του οποίου κρίνεται η Ελλάδα για το αν έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους ή όχι. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις τράπεζες ή με το μεταναστευτικό.

4. Τέταρτον θα επιχειρήσει να εκμηδενίσει μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Σε αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων (που αναμένεται να είναι και το πρώτο θέμα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς η απόφαση του Σ.τΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες) αλλά και τα δώρα των συνταξιούχων. Η εξουδετέρωση, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση, πρακτικά η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» και μάλιστα –όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν- θα ζητήσει από τις κοινωνικές ομάδες που θα έχουν όφελος από την αποκατάσταση των δώρων, να πληρώσουν και τον τελικό λογαριασμό.

5. Πέμπτον θα επιχειρήσει να αναβάλλει για αργότερα όλες τις δημοσιονομικές συνέπειες εφόσον αυτό είναι δυνατόν. Το αν θα υπάρχει τέτοιο περιθώριο, θα εξαρτηθεί και από το περιεχόμενο των αποφάσεων του Σ.τΕ. Για παράδειγμα, αν για να δικαιωθεί κάποιος χρειαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια με αγωγές, τότε η επίλυση με «πολιτική λύση» μπορεί να αναβληθεί για αργότερα προκειμένου να κερδηθεί χρόνος αλλά και δημοσιονομικός χώρος.

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΠΟΥ 200.000 ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ 05 Ιαν 2021 | 18:28

Ποιοι θα πάρουν και πόσα αναδρομικά φέτος από κύριες συντάξεις

Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και τα αναδρομικά στους δικαιούχους

ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 28 Δεκ 2020 | 17:46

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Ακόμη 3,6 δισ. ευρώ καταβάλει η κυβέρνηση - Απομένει 1,8 δις

Πρόωρη αποπληρωμή το αμέσως προσεχές διάστημα ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 08:12

"Κληρώνει" σήμερα για το λιανεμπόριο: Πώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα

Την 18η Ιανουαρίου θα επιχειρηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά με αυστηρούς κανόνες. Το click away και το click in shop.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ 14 Ιαν 2021 | 08:08

Η ώρα του click in shop: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα ψωνίζουμε το επόμενο διάστημα

Η ώρα του click in shop θα σημάνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 07:45

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα: Επιστροφή στο click away, ένδυση και υπόδηση με click in shop

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 12 Ιαν 2021 | 08:21

Κούρεμα ενοικίων: Πρόβλημα με τους δικαιούχους της μείωσης - Το πρόγραμμα των πληρωμών

Από την Δευτέρα ξεκινάει ένας μαραθώνιος καταβολής αποζημιώσεων ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 11 Ιαν 2021 | 19:12

Νέα προθεσμία για επίδομα θέρμανσης - "Παγώνουν" οι επιταγές - Τι γίνεται με Επιστρεπτέα Προκαταβολή και μείωση ενοικίων

Έρχεται ρύθμιση για αναστολή πληρωμής επιταγών - Τι ισχύει με Επιστρεπτέα Προκαταβολή, μείωση ενοικίων, αναστολή πληρωμών αξιογράφων

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ 11 Ιαν 2021 | 08:59
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Ιαν 2021 | 11:58

Θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας: Και όμως αυτοί βγάζουν τρελά λεφτά εν μέσω κορονοϊού

Μπορεί να δημιουργείται "κλίμα καταστροφής" και αυτή η καταστροφή πράγματι να έχει επέλθει σε επιχειρήσεις, όμως είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει για όλους

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ 08 Ιαν 2021 | 08:19
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 06 Ιαν 2021 | 10:58

Το παράδοξο της πανδημίας: Αυξήσαμε τις καταθέσεις μας κατά 16,5 δισ. ευρώ μέσα στην καραντίνα

Πώς ερμηνεύεται η αύξηση των καταθέσεων που επέστρεψαν στα επίπεδα της περιόδου Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015.