Τα σχέδια των Γερμανών για το ελληνικό χρέος

«Κολοβή» προμηνύεται η νέα μείωση του Δημοσίου Χρέους, καθώς η διαπραγμάτευση θα αφορά μόνο το 20% των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τους επίσημους δανειστές.

ta-sxedia-twn-germanwn-gia-to-elliniko-xreos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το Γερμανικό σχέδιο στην καλύτερη περίπτωση θα επαναφέρει το Δημόσιο Χρέος στα επίπεδα του 2009 πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο, καθώς τα δάνεια του EFSF και του ΔΝΤ θα παραμείνουν εκτός διαπραγμάτευσης. Ετσι, η περίφημη βιωσιμότητα του Χρέους παραμένει μετέωρη, ενώ οι προσδοκίες «ψαλιδίζονται» και από τις δυσοίωνες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλιγκ, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF

Μόνο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αφήνει ανοιχτό ο EFSF

Από το σύνολο των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι τώρα, από ευρωζώνη, EFSF και ΔΝΤ, συνολικού ύψους 223,1 δισ. ευρώ, οι ουσιαστικές παρεμβάσεις περιορίζονται στο ποσό των 52,9 δισ. ευρώ καθώς ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλιγκ, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF, αφήνοντας μόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης.

«Σε σχέση με την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων, αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό μετά από 25 χρόνια. Το κέρδος των ελληνικών αρχών από τους τρέχοντες όρους είναι ήδη τεράστιο και το αναγνωρίζουν αυτό και οι ελληνικές αρχές. Αν υπάρχει χώρος για μειώσεις επιτοκίων αυτός είναι στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ετσι πριν ακόμη ξεκινήσει η επίσημη ζήτηση (επισήμως η έναρξη θα γίνει το φθινόπωρο μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων) για τη βιωσιμότητα του Χρέους φαίνεται να έχει ήδη φαλκιδευτεί από την πολιτική γραμμή του Βερολίνου.

Επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων προβλέπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων, χωρίς άμεσο «κούρεμα» των δανείων.

Αντίθετα το ΔΝΤ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση παρόλο και η Ελλάδα επισήμως απορρίπτει τη λύση του κουρέματος. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου άτολμου σχεδίου θα ελαφρύνει ελαφρώς το βάρος των τόκων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο κρατικός Προϋπολογισμός. Ομως, θα διατηρήσει το ύψος του χρέους σε υψηλά επίπεδα, από το σημερινό 175% του ΑΕΠ θα μειωθεί το 2020 στο 128% του ΑΕΠ, όσο ήταν το 2009, πριν η Ελλάδα ενταχθεί στο μνημόνιο.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους μπορεί να ανατραπεί σε περίπτωση αύξησης των ρυθμών του ΑΕΠ

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές τώρα, με το βασικό (καλό) σενάριο, που περιέχεται στην έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ, το χρέος θα διαμορφωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020, χωρίς τα πρόσθετα μέτρα που έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν οι εταίροι, και το 2022, θα μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ, ποσοστά υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων (124% και κάτω από 110% του ΑΕΠ). Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι χαμηλότεροι από τις προβλέψεις για δύο διαδοχικά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2015. Εάν μάλιστα το ΑΕΠ αυξηθεί με ρυθμό χαμηλότερο των προβλέψεων κατά 1% κάθε χρόνο μέχρι το 2020, το χρέος τότε (το 2020) θα είναι υψηλότερο κατά 10 μονάδες του ΑΕΠ.

Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία Εκθεση του κ. Προβόπουλου αναφέρει ότι σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο το ΑΕΠ θα αυξάνεται με ρυθμούς 2,9%. Με άλλα λόγια η μελέτη βιωσιμότητας του ΔΝΤ, η οποία προβλέπει ρυθμούς αύξησης 2,9% το 2016, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, 3,6% το 2019, 2,6% το 2020, έχει εκπονηθεί με παραμέτρους πολύ πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook