Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

ΕΡΜΟΥ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης ώστε να δει πραγματικό όφελος τόσο ο εργοδότης -ο οποίος διστάζει να προσλάβει με καλό μισθό λόγω πολύ υψηλού κόστους- όσο και ο ίδιος ο εργαζόμενος -ο οποίος καταλήγει να εισπράττει πολύ λίγα καθαρά λόγω κρατήσεων για φόρους και εισφορές- εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη και καταλήγει σε τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

Πρώτον προτείνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία βαραίνει τους έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.

Δεύτερον, προτείνεται η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της φορολογίας εισοδήματος μετά την 1η κλίμακα (σ.σ δηλαδή τον συντελεστή του 9% ο οποίος εφαρμόζεται σε έχοντες αποδοχές έως 10.000 ευρώ).

Τρίτον, προτείνεται η μείωση του πλαφόν επιβολής ασφαλιστικών εισφορών το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στα 6.500 ευρώ τον μήνα και τέταρτον προτείνεται να αντικατασταθεί η ποσοστιαία εισφορά υγείας με ένα συγκεκριμένο ποσό ώστε όλοι οι μισθωτοί ανεξαρτήτως μισθού να πληρώνουν τα ίδια για τις ίδιες παροχές υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μοντέλο αυτό, έχει ήδη υιοθετηθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ανεξάρτητα από το πια κλίμακα ασφαλιστικών εισφορών θα επιλέξουν, επιβαρύνονται ακριβώς με το ίδιο ποσό ασφαλιστικών εισφορών.

Τα τέσσερα αυτά μέτρα ουσιαστικά έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από την κυβέρνηση η οποία έχει ταχθεί ανοικτά και υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Το χρονοδιάγραμμα είναι αυτό που θα καθοριστεί με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Τι σημαίνουν τα τέσσερα μέτρα στην πράξη;

1. Η επιβολή ενιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υγείας μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση καθαρών αποδοχών για τους υψηλόμισθους και ταυτόχρονα μείωση του εργοδοτικού κόστους. Είναι πιθανό βέβαια, στους χαμηλούς μισθούς (στο επίπεδο του βασικού μισθού ή και λίγο παραπάνω) να μην υπάρξει ελάφρυνση καθώς πρέπει να διασφαλιστεί και η χρηματοδότηση των παροχών υγείας τόσο σε είδος (σ.σ φάρμακα, νοσοκομειακή περίθαλψη κλπ) όσο και σε χρήμα (σ.σ επιδόματα κλπ). Σήμερα, οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας υπολογίζονται με ποσοστό 7,1% επί του μισθού ανεξαρτήτως ύψους (σ.σ για την ακρίβεια εισφορές υγείας επιβάλλονται μέχρι και τα 6500 ευρώ). Έτσι, για έναν μισθωτό των 1000 ευρώ οι εισφορές υγείας είναι 71 ευρώ τον μήνα και για έναν μισθωτό των 5000 ευρώ είναι 355 ευρώ τον μήνα. Και οι δύο μισθωτοί έχουν τις ίδιες ακριβώς παροχές. Από το 7,1% το 4,55% το πληρώνει ο εργοδότης και το 2,55% ο εργαζόμενος. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα (π.χ 60-80 ευρώ ανά μήνα) το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλους και θα εξακολουθεί να επιμερίζεται ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο ώστε και οι δαπάνες του συστήματος υγείας να καλύπτονται και μην υπάρχει αντικίνητρο εμφάνισης υψηλών αποδοχών.

2. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είχε ήδη δρομολογηθεί να ξεκινήσει από φέτος αλλά μας… πρόλαβε η πανδημία. Απαιτείται δημοσιονομικός χώρος περίπου ένα δις. ευρώ ενώ η κατάργηση θα ωφελήσει όσους τους Έλληνες με αποδοχές άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως. Το όφελος, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1000 ευρώ τον χρόνο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, όχι μόνο μισθωτούς αλλά και αυτοαπασχολούμενους που εμφανίζουν υψηλά εισοδήματα στην εφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Η θέσπιση ανώτατου πλαφόν για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ευνοεί κυρίως τα στελέχη και τους υψηλόμισθους. Σήμερα, το πλαφόν επιβολής των ασφαλιστικών εισφορών έχει οριστεί στα 6500 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με συντελεστή 41% μέχρι του συγκεκριμένου ύψους. Για κάθε 100 ευρώ μείωσης του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αποδοχών θα κερδίζουν 40 ευρώ καθαρά μαζί με τους εργοδότες τους.

Η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας ώστε να μειωθούν οι συντελεστές για τους έχοντες αποδοχές άνω των 10.000 ευρώ ετησίως. Οι συντελεστές σήμερα κυμαίνονται από 22% και φτάνουν μέχρι και το 44%. Η μείωση εξαρτάται από ένα και μόνο στοιχείο: τις δημοσιονομικές αντοχές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ » 22 Σεπ 2020 | 16:00

Κορονοϊός: Το νέο ηχητικό μήνυμα στα περιπολικά της Αττικής - "Ας κάνουμε όλοι υπομονή" [Βίντεο]

Το ηχητικό μήνυμα για τον κορονοϊό που θα ακούγεται από περιπολικά στην Αττική μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Σεπ 2020 | 15:11

ΣΤΑΣΥ για τον συνωστισμό στο Μετρό: Οργανωμένοι βανδαλισμοί σε συρμούς προκαλούν σοβαρά προβλήματα

Εξηγήσεις για τον συνωστισμό που επικράτησε σήμερα το πρωί στον σταθμό Σύνταγμα του Μετρό, δίνουν πηγές της ΣΤΑΣΥ ΑΕ

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 22 Σεπ 2020 | 14:23

Κορονοϊός: Επέλαση του ιού στην Αττική - Μέτρα με "συνταγή" καραντίνας επαναφέρουν οι Δήμοι

Η εμπειρία από την περίοδο της καραντίνας δείχνει να αποτελεί ένα "όπλο" ενόψει του νέου κύματος της διασποράς του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 22 Σεπ 2020 | 11:51

Κορονοϊός: Τι σημαίνει το μοντέλο Μαδρίτης στην Αττική - "Σύνορα" ανά γειτονιά και κλειστά σχολεία

Τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων στην Αττική, με σκοπό την ανακοπή της διασπορά του κορονοϊού, εξετάζουν οι ειδικοί, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ 22 Σεπ 2020 | 10:31

Απίστευτο: Ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις αναζητούν οι γονείς για να μη φορούν μάσκα τα παιδιά στο σχολείο

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις γονέων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την χρήση μάσκας για τα παιδιά τους στο σχολείο

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 22 Σεπ 2020 | 10:18

Κορονοϊός - Πέτσας: Δεν αποκλείουμε τα τοπικά lockdown, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα

"Υπάρχει ανησυχία, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ παρά τα μέτρα παραμένει ισχυρη η παρουσία του ιού", είπε ο κ. Πέτσας.

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ Η COBRA 22 Σεπ 2020 | 08:28

Κορονοϊός - Μίνι lockdown στη Βρετανία, στο "κόκκινο" το Λονδίνο: Έως τις 22:00 οι παμπ και μάσκες παντού

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες. Mίνι lockdown προ των πυλών. Σήμερα οι ανακοινώσεις.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 22 Σεπ 2020 | 07:51

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για μερικό lockdown σε πάρκα και πλατείες: Μεγάφωνα, κορδέλες, παραινέσεις και διαφημίσεις

Lockdown και τον περιορισμό συγκέντρωσης ατόμων σε πλατείες, πάρκα, άλση, πεζόδρομους ανοικτούς αθλητικούς χώρους και στάδια, επεξεργάζεται η Ελληνική Αστυνομία.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ 21 Σεπ 2020 | 13:33

Κορονοϊός: Με application στο κινητό θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα μέτρα ανά περιοχή

Η κυβέρνηση ετοιμάζει application για το κινητό με το οποίο θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα νέα μέτρα ανά περιοχή κατά της πανδημίας του κορονοϊού

"ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ 80% Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ" 21 Σεπ 2020 | 12:17

Κορονοϊός - Προειδοποίηση Δερμιτζάκη: Δεν έχουμε χρόνο, τα πράγματα στην Αθήνα είναι εκτός ελέγχου

Ο Μ. Δερμιτζάκης πρότεινε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας και περαιτέρω αύξηση της τηλεργασίας στο 80% ή και στο 100%.

"ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗΣ" 21 Σεπ 2020 | 11:27

Απίστευτο: Επιβάτης στη Θεσσαλονίκη εμπόδισε την απογείωση αεροπλάνου γιατί... φοβόταν μην κολλήσει κορονοϊό

Επιβάτης του αεροσκάφους άρχισε να ωρύεται, διαμαρτυρόμενος για τον μεγάλο αριθμό των επιβατών.

Ο ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟΣ 21 Σεπ 2020 | 11:02

Νοσηλεύτρια σε κλινική κορονοϊού: "Ισορροπούμε σε ένα τεντωμένο σχοινί"

"Όποιος δε σέβεται τα μέτρα, δε σέβεται και το υγειονομικό προσωπικό που δίνει αγώνα", είπε η νοσηλεύτρια.

ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ 21 Σεπ 2020 | 09:20

Κορονοϊός - Παρέμβαση Σύψα: Lockdown στην Αττική πριν φτάσουμε στο κόκκινο, άσχημες οι προβλέψεις για το επόμενο 10ήμερο

Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.