Τα τρία ανοιχτά μέτωπα με την Τρόικα

Η « βιωσιμότητα» του πλεονάσματος , το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και η λίστα των διαρθρωτικών του ΟΟΣΑ παραμένουν ανοικτά - Ο Στουρνάρας επείγεται για συμφωνία μέχρι την Παρασκευή

ta-tria-anoixta-metwpa-me-tin-troika
SHARE THIS
0
SHARES

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση προκειμένου το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Στόχος είναι να μην πάει «με άδεια χέρια» ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Ωστόσο μέχρι χθες , και ενώ ήδη είχαν συμπληρωθεί πέντε μέρες και δεκάδες ώρες διαβουλεύσεων της Τρόικας με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς η διαπραγμάτευση δεν είχε προχωρήσει στα ουσιώδη. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας και τα τεχνικά κλιμάκια που τους συνοδεύουν παρόλο που χαρακτηρίζονται ως ψυχροί τεχνοκράτες οικονομολόγοι, φαίνεται ότι απεχθάνονται τους αριθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρήστος Σταικούρας εξομολογήθηκε στους συνεργάτες του αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι ακόμα «δεν έχουμε συζητήσει για τα νούμερα». Την ίδια στάση φαίνεται να τηρεί η Τρόικα και στο άλλο μεγάλο αγκάθι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στις συναντήσεις που είχε με τους καθ΄υλη αρμόδιους τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, απέφυγαν συστηματικά ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Οι εκκρεμότητες του 2013 κάνουν πιο δύσκολες τις προβλέψεις της Τρόικας για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014

Ετσι, απ΄ότι φαίνεται για όλα τα κρίσιμα ζητήματα στο νέο κείμενο της Συμφωνίας, η συγγραφή του οποίου ξεκίνησε ήδη, θα υπάρχουν «κενά» που θα καλυφθούν την τελευταία στιγμή.

Με το πρόσχημα ότι ταμειακά αρκετές πληρωμές και έσοδα των δύο πρώτων μηνών του 2014 λογιστικά εγγράφονται στην προηγούμενη χρονιά, ανοικτό παραμένει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013. Επομένως η Τρόικα δεν έχει ακόμη εικόνα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης υπό διαπραγμάτευση τίθεται και η βιωσιμότητα του. Δηλαδή κατά πόσο η χώρα θα είναι σε θέση να κατορθώσει και φέτος να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον Προυπολογισμό το οποίο μάλιστα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο προς το 1,4% του ΑΕΠ.

Οι εκκρεμότητες του 2013 όμως κάνουν πιο δύσκολες τις προβλέψεις της Τρόικας για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014.Για φέτος οι δανειστές βλέπουν ακόμα δημοσιονομικό κενό και η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πείσει ότι οι καλύτερες επιδόσεις που πέτυχε η χώρα το 2013 θα συμβάλλουν ώστε να κλείσει η όποια τρύπα του φετινού Προυπολογισμού χωρίς να χρειαστούν πρόσθεσε παρεμβάσεις. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες περιορίζουν το ύψος του δημοσιονομικού κενού για φέτος στα 700 εκατ. ευρώ από 3 δις. ευρώ που όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Στουρνάρας, εκτιμούσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δανειστές μας.

Ανοικτό παραμένει ακόμη το μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η λίστα του ΟΟΣΑ για ομαδικές απολύσεις, οι παρεμβάσεις στο δημόσιο, η απελευθέρωση των αγορών, οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα αυτό και πιέζει ασφυκτικά να ληφθούν μέτρα

Όπως έγινε σαφές από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζ. Ραις, το Ταμείο θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα αυτό και πιέζει ασφυκτικά να ληφθούν μέτρα. Αρκετά από αυτά όμως συνεπάγονται υψηλό πολιτικό κόστος, το οποίο προφανώς η Κυβέρνηση στην προεκλογική συγκυρία προσπαθεί να αποφύγει.

Κατά τον ίδιο τρόπο επιχειρείται να αμβλυνθούν όσο είναι δυνατόν οι εντυπώσεις από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τις 11.500 νέες απολύσεις εντός του 2014 στο Δημόσιο. Η συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής δεν κατέληξε σε συγκεκριμένους στόχους. Ανοιχτό ωστόσο παρέμεινε το θέμα για το αν θα συνυπολογιστούν μέσα στις 15.000 της περασμένης χρονιάς οι απολύσεις 1.700 υπαλλήλων που πρόσφατα έφυγαν από το Δημόσιο και παρέμεναν μέχρι πρότινος με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook