Τα τρία καυτά μέτωπα για τον προϋπολογισμό του 2020

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα αλλά είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες ακόμη.

Τα τρία καυτά μέτωπα για τον προϋπολογισμό του 2020

Σε «καλό δρόμο» αλλά ανοικτή παραμένει η συζήτηση με τους θεσμούς για το κρίσιμο θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα αλλά είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες ακόμη.

Πρώτος στόχος είναι να καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 7 Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν το προσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα ή δύο σενάρια, όπως συνέβη και πέρυσι ωστόσο κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αυτή τη στιγμή βέβαιες για δύο πράγματα: πρώτον ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020) και δεύτερον ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα ενσωματώνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Κατά τα λοιπά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εξελίσσονται σε τρία «μέτωπα»

Πρώτο μέτωπο: το «σενάριο βάσης»

Είναι τα «θεμέλια» πάνω στα οποία θα στηριχτεί ο προϋπολογισμός του 2020 για τα οποία όμως υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μπουν. Το σενάριο βάσης, στήνεται με βάση την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης, την εκτίμηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και τις βασικές παραδοχές για την πορεία των δημοσίων δαπανών και των εσόδων της επόμενης χρονιάς. Μέχρι στιγμής –διότι υπολείπονται ακόμη τέσσερις μήνες για να κλείσει η φετινή χρονιά- θεσμοί και κυβέρνηση συγκλίνουν στο ότι θα παραχθεί το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει δύο «μεταβλητές» που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον προϋπολογισμό του 2020. Η μία έχει να κάνει με τις εισπράξεις του ΦΠΑ οι οποίες κινούνται καλύτερα από ότι αναμενόταν και η δεύτερη με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στον ΦΠΑ, αναμενόταν ότι θα δημιουργηθεί «τρύπα» 440 εκατ. ευρώ λόγω των μειώσεων στους συντελεστές για τα τρόφιμα, την εστίαση και την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν συνέβη και θεωρείται θετικό για τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς για την επόμενη χρονιά η «ζημιά» από τις μειώσεις στον ΦΠΑ έχει προϋπολογιστεί στα 650 εκατ. ευρώ (σ.σ επειδή οι χαμηλοί συντελεστές θα ισχύσουν για όλο το χρόνο και όχι για 7 μήνες όπως συνέβη το 2019).

Όσο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι ακόμη αστάθμητος παράγοντας. Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινωθεί παράταση προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας (ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία όπου τα προβλήματα είναι πολλά) κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες για να υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης.

Δεύτερο μέτωπο: οι εξαγγελίες της ΔΕΘ

Κυβερνητικό στέλεχος, εμφανιζόταν χθες βέβαιο ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (μείωση συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, συντελεστής 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος, επίδομα γέννας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούλιο κλπ) θα αποτελέσουν κομμάτι του προϋπολογισμού του 2020 ενώ προσδιόριζε το δημοσιονομικό τους κόστος στο 1 δις. ευρώ (αρχικά είχε υπολογιστεί στα 1,2 δις. ευρώ). Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται όμως η συζήτηση με τους δανειστές για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων αυτών των μέτρων. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση –και είναι βάσιμη- ότι πολλά από τα προωθούμενα μέτρα έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου μπορούν να «σβήσουν» το δημοσιονομικό κόστος.

Για παράδειγμα, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κοστίζει περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως θα καταγραφεί μόνο αν τα δηλωθέντα κέρδη παραμείνουν στάσιμα στα 14 δις. ευρώ τον χρόνο. Αν αυξηθούν κατά 10%, το κόστος θα πέσει στα 300 εκατ. ευρώ ενώ αν αυξηθούν κατά 20%, το κόστος θα εκμηδενιστεί. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη θέσπιση συντελεστή 9% για τα φυσικά πρόσωπα. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα (δηλαδή η φορολογητέα ύλη) ειδικά από όσους εμφανίζουν αποδοχές έως και 10-15.000 ευρώ τον χρόνο.

Το τρίτο μέτωπο: Τα νέα μέτρα

Δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι ή μειώσεις δαπανών με την έννοια που αυτό συνέβαινε τα τελευταία 10 χρόνια έσπευδε να διευκρινίσει χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή αναλύοντας τη διαπραγμάτευση για την πορεία των διαπραγματεύσεων επί του προϋπολογισμού. Ωστόσο, ήταν σαφής λέγοντας ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Μια από αυτές θα είναι η αύξηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών. Ενώ σήμερα οι πληρωμές υπολογίζονται με συντελεστές από 10-20%, με το νέο καθεστώς αυτές θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες. Επίσης, υπάρχει η συζήτηση για την αλλαγή των «οροφών» στις δημόσιες δαπάνες όπως επίσης και η θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Νοε 2021 | 12:33

Σταϊκούρας: Καμία επιπλέον βοήθεια σε επαγγελματικό κλάδο - Η εστίαση έχει λάβει 2,3 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε το ενδεχόμενο επιπλέον οικονομικής στήριξης σε επαγγελματικούς κλάδους.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 23 Νοε 2021 | 09:05

Πώς θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες – Ποιος θα πάρει τι και πότε

Μισό δισ. ευρώ σε έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο. Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 22 Νοε 2021 | 08:03

Κούρεμα ως 75% στην επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς από μια επιδότηση 70.000 ευρώ θα επιστραφούν μόνο τα 20.230

Στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" θα εμφανιστεί και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Νοε 2021 | 08:31

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε αυτοκίνητο και καυστήρα - Τι προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα προγράμματα επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 2000 Η ΚΑΙ 3000 WATT 17 Νοε 2021 | 11:20

"Φαρμακείο" η χρήση ηλεκτρικής σόμπας: Γιατί μπορεί να κοστίζει έως και… ένα ευρώ την ώρα

Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποχωρούν, μια κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει έως και 30 λεπτά του ευρώ.