Τα τρία καυτά μέτωπα για τον προϋπολογισμό του 2020

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα αλλά είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες ακόμη.

Τα τρία καυτά μέτωπα για τον προϋπολογισμό του 2020

Σε «καλό δρόμο» αλλά ανοικτή παραμένει η συζήτηση με τους θεσμούς για το κρίσιμο θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα αλλά είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες ακόμη.

Πρώτος στόχος είναι να καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 7 Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν το προσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα ή δύο σενάρια, όπως συνέβη και πέρυσι ωστόσο κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αυτή τη στιγμή βέβαιες για δύο πράγματα: πρώτον ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020) και δεύτερον ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα ενσωματώνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Κατά τα λοιπά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εξελίσσονται σε τρία «μέτωπα»

Πρώτο μέτωπο: το «σενάριο βάσης»

Είναι τα «θεμέλια» πάνω στα οποία θα στηριχτεί ο προϋπολογισμός του 2020 για τα οποία όμως υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μπουν. Το σενάριο βάσης, στήνεται με βάση την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης, την εκτίμηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και τις βασικές παραδοχές για την πορεία των δημοσίων δαπανών και των εσόδων της επόμενης χρονιάς. Μέχρι στιγμής –διότι υπολείπονται ακόμη τέσσερις μήνες για να κλείσει η φετινή χρονιά- θεσμοί και κυβέρνηση συγκλίνουν στο ότι θα παραχθεί το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει δύο «μεταβλητές» που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον προϋπολογισμό του 2020. Η μία έχει να κάνει με τις εισπράξεις του ΦΠΑ οι οποίες κινούνται καλύτερα από ότι αναμενόταν και η δεύτερη με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στον ΦΠΑ, αναμενόταν ότι θα δημιουργηθεί «τρύπα» 440 εκατ. ευρώ λόγω των μειώσεων στους συντελεστές για τα τρόφιμα, την εστίαση και την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν συνέβη και θεωρείται θετικό για τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς για την επόμενη χρονιά η «ζημιά» από τις μειώσεις στον ΦΠΑ έχει προϋπολογιστεί στα 650 εκατ. ευρώ (σ.σ επειδή οι χαμηλοί συντελεστές θα ισχύσουν για όλο το χρόνο και όχι για 7 μήνες όπως συνέβη το 2019).

Όσο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι ακόμη αστάθμητος παράγοντας. Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινωθεί παράταση προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας (ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία όπου τα προβλήματα είναι πολλά) κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες για να υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης.

Δεύτερο μέτωπο: οι εξαγγελίες της ΔΕΘ

Κυβερνητικό στέλεχος, εμφανιζόταν χθες βέβαιο ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (μείωση συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, συντελεστής 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος, επίδομα γέννας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούλιο κλπ) θα αποτελέσουν κομμάτι του προϋπολογισμού του 2020 ενώ προσδιόριζε το δημοσιονομικό τους κόστος στο 1 δις. ευρώ (αρχικά είχε υπολογιστεί στα 1,2 δις. ευρώ). Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται όμως η συζήτηση με τους δανειστές για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων αυτών των μέτρων. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση –και είναι βάσιμη- ότι πολλά από τα προωθούμενα μέτρα έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου μπορούν να «σβήσουν» το δημοσιονομικό κόστος.

Για παράδειγμα, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κοστίζει περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως θα καταγραφεί μόνο αν τα δηλωθέντα κέρδη παραμείνουν στάσιμα στα 14 δις. ευρώ τον χρόνο. Αν αυξηθούν κατά 10%, το κόστος θα πέσει στα 300 εκατ. ευρώ ενώ αν αυξηθούν κατά 20%, το κόστος θα εκμηδενιστεί. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη θέσπιση συντελεστή 9% για τα φυσικά πρόσωπα. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα (δηλαδή η φορολογητέα ύλη) ειδικά από όσους εμφανίζουν αποδοχές έως και 10-15.000 ευρώ τον χρόνο.

Το τρίτο μέτωπο: Τα νέα μέτρα

Δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι ή μειώσεις δαπανών με την έννοια που αυτό συνέβαινε τα τελευταία 10 χρόνια έσπευδε να διευκρινίσει χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή αναλύοντας τη διαπραγμάτευση για την πορεία των διαπραγματεύσεων επί του προϋπολογισμού. Ωστόσο, ήταν σαφής λέγοντας ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Μια από αυτές θα είναι η αύξηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών. Ενώ σήμερα οι πληρωμές υπολογίζονται με συντελεστές από 10-20%, με το νέο καθεστώς αυτές θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες. Επίσης, υπάρχει η συζήτηση για την αλλαγή των «οροφών» στις δημόσιες δαπάνες όπως επίσης και η θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 22 Οκτ 2020 | 12:52

Αλλάζουν όλα στο επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για όσους καίνε ξύλα ή πέλετ - Ποιοι το δικαιούνται

Με το νέο επίδομα θέρμανσης, τον Δεκέμβριο θα επιδοτούνται τελικά και όσοι καίνε ξύλα και πέλετ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ 15ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ 20 Οκτ 2020 | 18:31

Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας: Δύο τροπολογίες καταθέτει ο Σταϊκούρας

Στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας"

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 20 Οκτ 2020 | 13:47

Έξοδος ξανά στις αγορές: Επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 18 Οκτ 2020 | 11:11

Πως θα γίνει η ρύθμιση οφειλών σε επιχειρήσεις και ευάλωτα νοικοκυριά - Ποιοι δικαιούνται "2η ευκαιρία"

Οι οφειλέτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία ή αδυναμία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 17 Οκτ 2020 | 09:36

Σε ποιους και πότε θα χαρίζει δανεικά το δημόσιο - Στις "κόκκινες" περιοχές λόγω κορονοϊού

Ζεστό χρήμα ρίχνει το ΥΠΟΙΚ στις περιοχές που είναι στην κατηγορία 4 λόγω κορονοϊού. Πότα θα χαρίζονται δανεικά.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ LOCKDOWN 16 Οκτ 2020 | 10:01

Κορονοϊός - Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τις περιοχές που μπαίνουν σε lockdown: Αρχή με την Κοζάνη

Πακέτο μέτρων στήριξης για όσες περιοχές μπαίνουν σε lockdown με την αρχή να γίνεται στην Κοζάνη.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ 15 Οκτ 2020 | 07:22

Έως και 3 δόσεις στεγαστικού δανείου χάρισμα από το κράτος μέχρι τέλος του χρόνου

Πώς θα επιδοτηθούν σχεδόν τρεις δόσεις του στεγαστικού δανείου ως το τέλος του έτους.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 06 Οκτ 2020 | 10:29

ΥΠΟΙΚ: Πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως το τέλος του έτους

Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα "αποτυπωθούν" στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ 01 Οκτ 2020 | 10:20

Αυθαίρετα: Σχεδόν 200.000 δηλώσεις τον Σεπτέμβριο - Δεν δίνεται παράταση

Συνεχίζεται μόνο η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα συγκεκριμένων κατηγοριών. Δεν δίνεται για τα υπόλοιπα παράταση.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 30 Σεπ 2020 | 11:06

Σταϊκούρας: Παράταση για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίβωσε την παράταση για ένα μήνα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΕΝΦΙΑ 29 Οκτ 2020 | 08:21

Αύριο η φορολογικά πιο δύσκολη ημέρα του χρόνου – Πώς θα "αμυνθείτε"

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη μέρα του έτους.

ΤΙ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 28 Οκτ 2020 | 09:54

Σενάριο για "ρεκτιφιέ" στις φορολοταρίες: "Υπερ-κληρώσεις" με χρηματικά έπαθλα, αυτοκίνητα και σπίτια! - Τί αλλάζει

Το σχέδιο για τις φορολοταρίες προβλέπει "υπερ-κληρώσεις" με πλούσια έπαθλα για όσους επιλέγουν να πληρώνουν με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.