Τα τρία μέτωπα των ιδιοκτητών ακινήτων: O "μικρός ΕΝΦΙΑ", οι επιστροφές φόρου και το "δώρο Χριστουγέννων"

Τα τρία κρίσιμα μέτωπα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και πώς θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Τι φέρνει για τα ενοίκια το 2020

Τρία (τουλάχιστον) μέτωπα καλούνται να κλείσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρώτο αφορά στην πληρωμή των αναδρομικών δημοτικών τελών που θα προκύψουν από την εμφάνιση των ξεχασμένων τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των δήμων. Το δεύτερο, αφορά στην διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στις δηλώσεις COVID –η ΑΑΔΕ αναμένεται να αποστείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως και σήμερα- προκειμένου μετά να γίνει η πίστωση της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες έχουν υποστεί υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων. Και το τρίτο, έχει να κάνει με το "δώρο Χριστουγέννων" στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για τα "κουρέματα" που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο, αντί για έκπτωση φόρου, οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν μετρητά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα κληθούν να γνωστοποιήσουν τα IBAN αλλά και τα ποσά που προκύπτουν από το κούρεμα ενοικίων προκειμένου τα χρήματα να εμφανιστούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως το τέλος του χρόνου, πιθανότατα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα ειδοποιητήρια για τον μικρό ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι ξεχωριστά έντυπα –όπως αποκάλυψε χθες το thetoc.gr. Τα πρόσθετα δημοτικά τέλη –αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου- θα έρθουν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ποσά δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Ας υποθέσουμε ότι πολίτης τακτοποίησε 30 ξεχασμένα τετραγωνικά σε δήμο ο οποίος χρεώνει με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό τον χρόνο, δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο. Ο λογαριασμός θα "φουσκώσει" κατά 60 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πρόσθετος ΤΑΠ. Αυτό το ποσό, θα αντιστοιχεί στα τέλη του 2020 τα οποία θα χρεωθούν αναδρομικά και θα συνεχίσει να επιβάλλεται κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής. Γι’ αυτό και οι δήμοι αναμένεται να εισπράξουν συνολικά επιπλέον 300-350 εκατ. ευρώ από τώρα και μέχρι το τέλος του 2021.

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια

Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τη διόρθωση των λαθών, θα αποσταλούν είτε μέσω της πλατφόρμας του Taxis, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα κυριότερα λάθη που θα κληθούν να διορθώσουν οι ιδιοκτήτες, αφορούν σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας (όπου το ίδιο ακίνητο έχει δηλωθεί με διαφορετικό τρόπο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων) αλλά και σε εγγραφή διαφορετικού ποσού ενοικίου στην δήλωση COVID (σ.σ είναι η δήλωση που έκαναν οι ιδιοκτήτες για να γνωστοποιήσουν την μείωση το ενοικίου) και στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Η διόρθωση των λαθών είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πίστωσης της έκπτωσης φόρου. Κάποιοι μάλιστα, έχει εντοπιστεί ότι έχουν ήδη εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις οπότε θα βγουν πιστωτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις μετά το κούρεμα

Το "δώρο Χριστουγέννων" θα είναι το 50% της ζημιάς που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες από το κούρεμα που θα τους γίνει στα ενοίκια του Νοεμβρίου (πιθανότατα και του Δεκεμβρίου αν και αυτό θα γίνει γνωστό προς το τέλος του μήνα καθώς θα εξαρτηθεί και από το αν θα συνεχιστεί το lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου). Πολύ σύντομα, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να κάνουν δηλώσεις αναγράφοντας αυτή τη φορά και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σε ενοίκιο 500 ευρώ –το οποίο θα κουρευτεί κατά 40% δηλαδή κατά 200 ευρώ- το δώρο Χριστουγέννων θα είναι 100 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 30 Νοε 2020 | 08:25

Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 25 Νοε 2020 | 10:48

Εκτός σχεδίου δόμηση: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων

Προθεσμία έξι ετών θα έχουν για να χτίσουν με τους σημερινούς όρους, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου επιφανείας μικρότερης των τεσσάρων στρεμμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΑ 19 Νοε 2020 | 10:05

Επιπλέον "δώρο Χριστουγέννων" σε 480.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος - Εκτακτο επίδομα και σε δικηγόρους, μηχανικούς

Οπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, οι δικαιούχοι θα φτάσουν στους 382.335 οι οποίοι ανήκουν σε πάνω από 260.000 νοικοκυριά.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4 17 Νοε 2020 | 08:12

Δανεικά και... αγύριστα: 1.000 έως 30.000 ευρώ από το κράτος κάθε μήνα σε επαγγελματίες: Ποιοι τα δικαιούνται

Κάθε μήνα και ένα χαμηλότοκο δάνειο μέχρι το Φεβρουάριο με κούρεμα της οφειλής κατά 50% μέχρι να "σβήσει" η ύφεση.

ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 16 Νοε 2020 | 11:57

Άκης Σκέρτσος: Πώς και πότε θα δοθεί το Δώρο των Χριστουγέννων

Τόνισε πως δεν θα γίνει ανεκτό να ζητούν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους να τους επιτρέψουν το δώρο.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 15 Νοε 2020 | 13:55

Χάρτης ενοικίων: Σε αυτές τις περιοχές της Αττικής νοικιάζετε σπίτι έως 550 ευρώ [πίνακας]

Σπάνιο γεγονός αποτελεί πλέον η εύρεση κατοικίας, κατάλληλης για οικογένεια, με μηνιαίο μίσθωμα έως 550 ευρώ, στο σύνολο σχεδόν του νομού Αττικής.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 10 Νοε 2020 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Μετά το εμβόλιο του κορονοϊού έρχεται η "θεραπεία" των αντικειμενικών αξιών - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εκτός από την "διπλή ταχύτητα" στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με νέους συντελεστές.

ΤΑ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ" ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 08 Νοε 2020 | 09:33

Έρχεται ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες – Πώς πόσα (και γιατί) θα τον πληρώσουμε

Τι είναι ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" που θα φθάσει σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες

07 Νοε 2020 | 18:31

Μείωση ενοικίου : Τα μυστικά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές [βίντεο]

Η μείωση ενοικίου φέρνει αλλαγές στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΟΥΡΕΙΟ 07 Νοε 2020 | 11:45

Κομμωτής - κασκαντέρ κουρεύει τους πελάτες τους σε βουνοκορφές, στον αέρα, μέχρι και στον βυθό της θάλασσας

Ο Ναουσαίος κομμωτής πιάνει στα χέρια το ψαλίδι και κουρεύει τους πελάτες του, όπου μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ 05 Νοε 2020 | 14:50

Lockdown - Κομμωτήρια: Έρχεται παράταση λειτουργίας μιας εβδομάδας - Ουρές για το... τελευταίο κούρεμα [εικόνες]

Η κυβέρνηση μελετά να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας ειδικά για τα κομμωτήρια, ώστε να κλείσουν το επόμενο Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.