Τα τρικ Κατρούγκαλου και η αλήθεια για τις συντάξεις

Με επικοινωνιακά τρικ επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να εμφανίσει «ωραιοποιημένη» την κατάσταση όσον αφορά στο ύψος των μελλοντικών συντάξεων

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τα τρικ Κατρούγκαλου και η αλήθεια για τις συντάξεις

Με επικοινωνιακά τρικ επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να εμφανίσει «ωραιοποιημένη» την κατάσταση όσον αφορά στο ύψος των μελλοντικών συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας ανακάλυψε σήμερα στη Βουλή ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία κατ’ ελάχιστον ανέρχονται στο 75% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 100%.

Ομως, η ίδια η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, διαψεύδει τις πρωϊνές δηλώσεις του υπουργού. Οι πίνακες της μελέτης αποκαλύπτουν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης ξεκινούν από το 65% ενώ ακόμη και για να προκύψει αυτό το ποσοστό, στη μελέτη έχει προστεθεί και η επικουρική σύνταξη. Μόνο που η καταβολή της επικουρικής σύνταξης δεν είναι εξασφαλισμένη. Οι συντάκτες της μελέτης, έχουν υπολογίσει ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης της επικουρικής σύνταξης θα διαμορφώνονται εσαεί περίπου στο 0,45% ετησίως κάτι το οποίο για να επιβεβαιωθεί θα πρέπει το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης να μην εμφανίσει ελλείμματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Από το ίδιο το νομοσχέδιο προκύπτει ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα είναι «κλειδωμένοι».

Τα παραδείγματα που ενσωματώθηκαν στον πίνακα της αναλογιστικής μελέτης, δεν αποτυπώνουν ολόκληρη την αλήθεια του νέου ασφαλιστικού. Από τον σχετικό πίνακα, απουσιάζουν πλήρως τα παραδείγματα συνταξιούχων που θα αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης 15 ή 20 αλλά σχετικά υψηλές αποδοχές (π.χ 1500 ευρώ). Στα 20 χρόνια ασφάλισης, ο πίνακας του υπουργείου υπολογίζει ότι η κύρια σύνταξη για συντάξιμο μισθό 800 ευρώ, βγαίνει 511 ευρώ που σημαίνει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης ανέρχεται στο 63% (ή στο 73% μαζί με την επικουρική). Τι γίνεται όμως για έναν ασφαλισμένο που θα αποχωρήσει με συντάξιμες αποδοχές 1600 ευρώ και 15 χρόνια ασφάλισης ή 20 χρόνια ασφάλισης; Στην περίπτωση των 15 ετών, η κύρια σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 530 ευρώ και στα 20 έτη στα 638 ευρώ. Δηλαδή, το ποσοστό αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη στα 20 χρόνια ασφάλισης για κάποιον με αποδοχές 1600 ευρώ, ανέρχεται στο 40%.

Ακόμη και στο ιδανικό σενάριο που ο συνταξιούχος θα εξασφαλίσει μια επικουρική σύνταξη με το μέγιστο δυνατό συντελεστή αναπλήρωσης (0,45% ανά έτος για όλη την 20ετία), η επικουρική θα ανέλθει στα 144 ευρώ. Μαζί με την κύρια, οι συντάξιμες αποδοχές θα διαμορφωθούν στα 782 ευρώ και ο τελικός συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι 48,87%. Προφανώς καμία σχέση δεν έχει αυτός ο συντελεστής με το 75% που ανέφερε το πρωί ο υπουργός Εργασίας.

Παρά το «κουτσούρεμα» που θα γίνει στις νέες συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού, η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2019 έτος κατά το οποίο θα είναι υψηλότερη σε σχέση με το 2015. Πώς δικαιολογείται αυτό; Από το γεγονός ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση χωρίς αυτή να τους έχει αποδοθεί ακόμη. Όλοι αυτοί, θα πάρουν τη σύνταξή τους με αποτέλεσμα το 2019 να έχουμε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων σε σχέση με σήμερα οι οποίοι όμως θα εισπράττουν ολοένα και χαμηλότερες συντάξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Ιαν 2021 | 08:36

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας

Προαιρετικό το άνοιγμα αύριο των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ

ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 22 Ιαν 2021 | 20:18

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα - Οσα πρέπει να ξέρετε

Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 16:39
RAW ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ! 22 Ιαν 2021 | 15:26

Oι φυσικοί χυμοί URBAN MONKEY έρχονται στην Ελλάδα και είναι RAW.

Οι χυμοί URBAN MONKEY έχουν σε κάθε μπουκάλι την πραγματική γεύση των φρούτων και λαχανικών που περιέχουν, χωρίς συμβιβασμούς.

22 Ιαν 2021 | 15:23

"2 MINUTES OF FAME" - Το WHAT’S UP της COSMOTE δίνει βήμα στις ιδέες νέων από όλη την Ελλάδα

Μια πρωτότυπη ενέργεια, που παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ 22 Ιαν 2021 | 14:27

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι ημερομηνίες πληρωμής

Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιαν 2021 | 13:10

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις- Κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών και ενοικίων

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια.

ΠΟΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ 22 Ιαν 2021 | 12:55

ΕΕ: Γιατί μειώθηκαν τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2020 - Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο

Σχεδόν το μισό εκατομμύριο τεμάχια έφτασαν τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020 στην ΕΕ.

22 Ιαν 2021 | 11:46

Δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές

Νέα μέτρα στήριξης φέρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 22 Ιαν 2021 | 10:55

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση επιδομάτων ασθενείας

Σε πιλοτική λειτουργία τίθεται σήμερα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας προς τους εργαζόμενους.

ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 22 Ιαν 2021 | 10:40

Παπαθανάσης: Σήμερα θα προτείνουμε να ανοίξουν πρακτορεία ΟΠΑΠ και λαχειοπώλες

"Η κάθε μέρα έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να κάνουμε άλλη μια βδομάδα υπομονή για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2021: Πότε θα καταβληθούν - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου.

OΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 21 Ιαν 2021 | 19:58

Πώς θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Οι βασικοί άξονες για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ