Τα χαμόγελα του Γιούνκερ & το σκληρό πρόσωπο του Ρέγκλινγκ

Ψυχρολουσία από τον επικεφαλής του ESM για το πλεόνασμα μετά το 2018, παρά τα καλά λόγια και τα χαμόγελα από τον επικεφαλής της Κομισιόν

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τα χαμόγελα του Γιούνκερ & το σκληρό πρόσωπο του Ρέγκλινγκ

Την πρώτη επίσημη απόρριψη –και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους- του αιτήματος χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής μετά το 2018, εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκδήλωνε τον θαυμασμό του για το κουράγιο του ελληνικού λαού και ειδικά των φτωχών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης έδινε το σύνθημα για παράταση της λιτότητας και μετά το τέλος του 3ου μνημονίου. Μέχρι πότε; Δεν το διευκρίνισε Σίγουρα όμως, δεν φάνηκε καθόλου διατεθειμένος να συνηγορήσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για ψαλίδισμα του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

Η ρητορική περί αναγκαιότητας περιορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, είχε ξεκινήσει από τις παραμονές του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Με την επίσημη διαρροή της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξε το ΔΝΤ, βγήκε προς τα έξω η άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει –πόσο μάλλον να διατηρήσει- πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, ποσοστό που προβλέπεται από το μνημόνιο για το 2018. Λίγες ημέρες μετά, στην πρόταση του ΔΝΤ ήρθε να προστεθεί η πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ζήτησε αναθεώρηση του στόχου στο 2% για την περίοδο μετά το 2018. Αντίστοιχη θέση, πήρε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία δια στόματος Τσακαλώτου και Χουλιαράκη μίλησε από το τέλος Μαΐου για αναγκαιότητα επανεξέτασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεν είχαν «απαντήσει» μέχρι σήμερα σε αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις. Βέβαια, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συμπεριελήφθη στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, καθιστά σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους πέραν της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επίπεδο του 3,5%. Αυτό άλλωστε είναι και το ποσοστό που αναμένεται να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη σύνταξη του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο και το οποίο θα αφορά στην περίοδο 2017-2020.

Χθες όμως, μέσα από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ ήρθε η πρώτη επίσημη αποσαφήνιση των προθέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών:

«Πρέπει, να υπενθυμίσω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής πέρσι τον Ιούλιο και στο Eurogroup του Αυγούστου σε επίπεδο επικεφαλής κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσίπρα και κατόπιν και στο Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο, οπότε αυτό έχει συμφωνηθεί. Δεν ήταν πολύ σαφές για πόσο θα ισχύει το πλεόνασμα 3,5%, αλλά σίγουρα για πάνω από ένα χρόνο. Γι αυτό από την πλευρά μου, από την πλευρά του ESM, πρέπει να σεβαστώ αυτό που συμφωνήθηκε και υπεγράφη από τους επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα Πρωθυπουργού», ήταν τα λόγια του επικεφαλής του ESM.

Πλεονάσματα τέτοιου ύψους, δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ενώ η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, ενσωμάτωνε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν έχει υπάρξει προηγούμενο στον πλανήτη, χώρα που έρχεται από ύφεση της τάξεως του 25-27% να επιτυγχάνει ξαφνικά τέτοιες δημοσιονομικές επιδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου μετά το 2018, θα ανοίξει και πάλι τον χειμώνα. Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αλλά και τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 06 Δεκ 2021 | 09:46

Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της πραγματοποίησης έργων και επενδύσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (E-AUCTION) 06 Δεκ 2021 | 09:40

Κρίσιμη ημέρα για το "Μικρό Ελληνικό", το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου

Dimand και REDS "μονομαχούν" σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς θα λάβει χώρα ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΨΗ 06 Δεκ 2021 | 09:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 03 Δεκ 2021 | 06:50

Ο αναλυτικός Οδηγός του νέου "Εξοικονομώ" - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα κριτήρια και τα ποσοστά

Σήμερα ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος "Εξοικονομώ". Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

02 Δεκ 2021 | 17:01

"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Αυτή η πρωτοβουλία θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

ΑΠΟ ΤΟ HELLENIC INNOVATION FORUM & AWARDS 2021 02 Δεκ 2021 | 13:50

ΝΒG Business Seeds: Βραβείο Gold ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος

Βραβείο Gold στην ΝΒG Business Seeds ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος από το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021