Ταμείο Aνάκαμψης: Πάνω από 19 δις για την Ελλάδα - Οι προϋποθέσεις και τα αγκάθια της συμφωνίας

Πάνω από 19 δις ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτός κι αν βγει νωρίτερα από την υγειονομική κρίση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την κατανομή των κονδυλίων των έως 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας μέσα από επιδοτήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ περιλαμβάνουν τα νομικά κείμενα που οδεύουν προς το Ευρωκοινοβούλιο μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη Παρασκευή σε επίπεδο Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει το capital, σύμφωνα με τον νεότερο πίνακα κατανομής, η αναλογία επιδοτήσεων και δανείων είναι θετική για τα ελληνικά συμφέροντα. Αναλογούν δηλαδή έως 19,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να προέλθει από δάνεια τα οποία μπορεί να ζητήσει (αν επιθυμεί) η Αθήνα.

Ωστόσο, όλο το ποσό των 19,3 δισ. ευρώ δεν είναι ακόμα δεδομένο. Ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τα υπόλοιπα κράτη. Και τούτο διότι πανευρωπαϊκά συνεχίζει να ισχύει η συμφωνία να διατεθεί το 70% του ποσού (δηλαδή τα 13,518 δισ. ευρώ) έως το τέλος του 2022.

Η κλείδα κατανομής στην περίπτωση της Ελλάδος αντιστοιχεί στο 5,77% των κονδυλίων. Δηλαδή είναι ένα ποσοστό υψηλότερο από τη συμβολή της χώρας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, καθώς προσμετρούνται παράγοντες όπως η μέση ανεργία 2015-2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας και η υστέρησή του από το μέσο κοινοτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζήτημα είναι πως για το υπόλοιπο 30% των επιδοτήσεων (δηλαδή θεωρητικά για τα υπόλοιπα περίπου 5,8 δισ. ευρώ που θα μπορεί να λάβει η χώρα έως το τέλος του 2023), θα υπολογιστεί ως αξία με βάση τις αναπτυξιακές επιδόσεις από δω και στο εξής.

Δηλαδή με βάση το πόση ήταν η πραγματική πτώση του ΑΕΠ φέτος, ποια θα είναι η συνολική πτώση φέτος και το 2021 κλπ. Με βάση απολογιστικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα έως και τον Ιούνιο του 2022.

Τότε θα γίνει ο τελευταίος "λογαριασμός". Αν λοιπόν η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης αποδειχθεί αληθής, τότε το συνολικό ποσό της επιδότησης μπορεί να περιοριστεί σε κάτι παραπάνω από 18 δις ευρώ, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Χαρτονομίσματα


Τα αγκάθια στη συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η συμφωνία δεν έχει κλειδώσει οριστικά. Και τούτο αφού απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και των κρατών-μελών.

Επιπλέον, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτό που έχει πιο μεγάλη σημασία είναι η έγκαιρη προετοιμασία. Και τούτο καθώς στη συμβιβαστική αυτή απόφαση υπάρχουν οφέλη αλλά και πολλά δύσκολα σημεία τα οποία συνδέονται, όπως έγραφε το Capital.gr με τους αυστηρούς όρους εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική πλευρά μετά τις 15 Οκτωβρίου (όπως και όλα τα κράτη).

Αναλυτικά, η απόφαση για τα νομικά κείμενα του νέου Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) σε σχέση με τα κείμενα που ήταν μέχρι στιγμής γνωστά, δηλαδή με τις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοινώθηκαν σχεδόν έναν μήνα πριν (εξειδικεύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου) δίνει το δικαίωμα να υπολογισθεί η προκαταβολή που περιμένει η χώρα από το 100% των κονδυλίων και όχι από το 70% που είχε προταθεί. Δηλαδή το δεύτερο 3μηνο του 2021 μπορούν να έρθουν έως 3,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, προβλέπει και την αυστηρή σύνδεση των υπόλοιπων 10 δόσεων (ανά 6μηνο και έως το τέλος του 2026) όχι μόνο με τις δαπάνες για έργα (όπως δηλαδή ισχύει με το ΕΣΠΑ), αλλά και με την πιστή υλοποίηση "προπαιτούμενων" και ορόσημων που συνδέονται με τις επενδύσεις. Οι δόσεις θα εκταμιεύονται στα κράτη - μέλη με προϋπόθεση "την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και των στόχων που θα περιλαμβάνονται" στα εθνικά σχέδια.

Πριν από την έκδοση απόφασης από την Επιτροπή που θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης, θα απαιτείται και γνωμοδότηση από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (EFC) για την "ικανοποιητική εκπλήρωση ορόσημων και στόχων". Επίσης παραμένει το δικαίωμα άσκησης βέτο από ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη που "θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων".

Σημειώνεται επίσης πως επιβεβαιώθηκε ο στόχος τουλάχιστον το 37% της κατανομής να αφορά στην πράσινη και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση, η επιλεξιμότητα μέτρων που άρχισαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 17:08

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα παραβίασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα [Βίντεο]

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΓΙΑΤΙ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 04 Δεκ 2020 | 12:57

Ενόχληση στη Γερμανία για την άσκηση "Μέδουσα" με τη Γαλλία - Handelsblatt: Η Ελλάδα απομακρύνεται από εμάς

Στην κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου σε συνεργασία με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις, αναφέρεται η Handelsblatt.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ 04 Δεκ 2020 | 10:51

Έπαθε "Μπάντεν Μπάντεν" ο Τσιτσιπάς - Σάλος στο Twitter από την ατάκα: "Κάποιος πρέπει να χτίσει ένα Harrods στην Ελλάδα"

Η αγνή και αυθόρμητη επιθυμία του Στέφανου Τσιτσιπά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους χιλιάδες θαυμαστές του κυρίως από την Ελλάδα.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ 03 Δεκ 2020 | 20:30

Διαστρεβλώνει τα πάντα ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τον διάλογο

Επιμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο - Νέες κατηγορίες σε Ελλάδα - Κύπρο

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 03 Δεκ 2020 | 15:27

Κορονοϊος: Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας - Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Ευρωπαίοι

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας του κορονοϊού

ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 03 Δεκ 2020 | 14:26

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς θα εμβολιάζονται 2,1 εκατ. Έλληνες τον μήνα σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα

Πώς θα γίνει ο δωρεάν εμβολιασμός, ποιοι θα έχουν προτεραιότητα, ο στόχος για 2.117.440 πολίτες τον μήνα.

Ο ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ 02 Δεκ 2020 | 19:35

Μήνυμα ΠΟΥ στην Ελλάδα: Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι εδώ - Λίγη υπομονή ακόμη, μην εφησυχάζετε

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι εδώ ανέφερε στο μήνυμά του προς της Ελλάδα ο Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ

ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 02 Δεκ 2020 | 18:38

Κορονοϊός: Γροθιά στο στομάχι οι φωτογραφίες του Reuters για τις κηδείες στην Ελλάδα - Σελοφάν στα φέρετρα και στολές

Μεταξύ άλλων, ο κορονοϊός επέφερε μεγάλες αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε το πένθος κατά τη διάρκεια της κηδείας.

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ 02 Δεκ 2020 | 12:43

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα- Απαντούν Δημόπουλος- Μανωλόπουλος

Η έγκριση των εμβολίων για τον κορονοϊό είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό θέμα και σύντομα τα εμβόλια θα έρθουν και στην Ελλάδα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ 17,5 ΔΙΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ 9ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020 02 Δεκ 2020 | 12:18

Μητσοτάκης: "Μικρός άθλος" η αντοχή του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου εν μέσω πανδημίας

Στόχος, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι "η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει". Η ομιλία στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 20:57

Δέσμευση Στόλτενμπεργκ για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 16:31

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακσόι: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία - Η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω Oruc Reis

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα διά στόματος Ακσόι που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη πρόοδο των συνομιλιών.

ΑΠΟ 2022 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ 01 Δεκ 2020 | 12:55

ΟΟΣΑ: Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 αλλά ανάπτυξη...μόλις 0,9%

Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προβλέπει ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.