Telegraph: Αγώνας δρόμου για αποφευχθεί το bail-in

Οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποφευχθεί το bail-in των καταθετών, σημειώνει η Telegraph.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Telegraph: Αγώνας δρόμου για αποφευχθεί το bail-in

Το θέμα ενός ενδεχόμενου κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα εξετάζει σε δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph, σημειώνοντας πως οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποφευχθεί το bail-in και να μην κληθούν οι ιδιώτες καταθέτης να πληρώσουν ένα τμήμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με τους Έλληνες να προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή, οι ιδιώτες καταθέτες ανησυχούν μήπως κληθούν να υποστούν ζημιές για να σταθεί και πάλι στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:

Οι Βρυξέλλες έχουν ορίσει το ποσό των 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, ωστόσο μόνο 10 δισ. εξ αυτών είναι άμεσα διαθέσιμα για την Αθήνα, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Η εξυγίανση των τραπεζών αναμένεται να γίνει πιο περίπλοκη από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι νέοι κανόνες της ευρωζώνης θα αναγκάζουν τους καταθέτες να αντιμετωπίζουν κι αυτοί μέρος του κόστους των προγραμμάτων διάσωσης.

Σύμφωνα με την οδηγία ΒRRD (ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων) της ΕΕ, οι καταθέτες θα πρέπει να δεχθούν μια απώλεια της τάξης του 8% πριν οι δανειστές προχωρήσουν σε επίσημη βοήθεια.

Οι δανειστές της Ελλάδας είναι απρόθυμοι να θέσουν τους Έλληνες καταθέτες στο στόχαστρο, καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ύφεση και την θα αποτρέψει την επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες.

«Η 31η Δεκεμβρίου είναι μια πολιτική προθεσμία, όχι νομική», σημειώνει ο Νικολας Βερόν από το ινστιτούτο Bruegel.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Βερολίνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των νέων κανόνων, τους οποίους βλέπουν ως ένα κομβικό βήμα για την ενίσχυση του ευρώ. Ο Β. Σόιμπλε σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει άλλες διασώσεις τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων.

Όπως αναφέρει η Telegraph, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί μια πρωτοφανή φυγή κεφαλαίων κάτι που οδήγησε στα γνωστά capital controls.

Η Ευρωπαϊκη Κεντρική τράπεζα διεξάγει τα stress-tests προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών ελλειμμάτων. Αυτά θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο και οι αρχές θα έχουν λιγότερο από δύο μήνες για να εξυγιάνουν τον τραπεζικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος των κανόνων για το bail-in.

O Μάριο Ντράγκι απέκλεισε κάθε σενάριο για «κούρεμα» καταθέσεων, καθώς θεωρεί πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν επιζήμιο για την ελληνική οικονομία.

Το να υποστούν ζημιές οι μη εγγυημένες καταθέσεις σε ένα σενάριο εξυγίανσης των τραπεζών θα μείωνε το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο θα έπληττε την πραγματική οικονομία και θα ήταν αντιπαραγωγικό, σημειώνει ο Josu Fab από την Fitch Ratings.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ» 15 Ιαν 2021 | 14:06

ΕΚΤ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της πανδημίας στις τράπεζες, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

"Έως τώρα, ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών παρέμεινε περιορισμένος", δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 23 Δεκ 2020 | 15:20

Ο γόρδιος δεσμός...

Κατ’ αρχήν το κλειδί για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2021 θα είναι η εξάλειψη της ανάγκης να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 20 Ιαν 2021 | 14:46

Μικρές πράξεις στο σπίτι, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

Η P&G ενθαρρύνει μικρές πράξεις στο σπίτι που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο μεγαλύτερο σπίτι μας, τον Πλανήτη μας

ΚΑΙ DRONES 20 Ιαν 2021 | 14:17

Εξοπλιστικά: Τι θα αγοράσει η Ελλάδα μετά τα Rafale - Αναβάθμιση φρεγατών και drones

Ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2021 | 13:05

Βεσυρόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις το 2020

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

145 ΗΜΕΡΕΣ LOCKDOWN 20 Ιαν 2021 | 13:04

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν"

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 12:58

Παπαθανάσης: Είναι πολύ νωρίς ακόμα για άνοιγμα της εστίασης

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο άνοιγμα της εστίασης δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 20 Ιαν 2021 | 10:37

Αστυπάλαια: Πώς μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης - Μελέτη της Deloitte

Ένα ακριτικό νησί όπως η Αστυπάλαια, μπορεί α επιτύχει ένα βιώσιμο μέλλον, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και να αυξήσει τον πληθυσμό του.

732.000  ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 10:36

Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται κούρεμα οφειλών - Στο τραπέζι πρόγραμμα 9 μηνών για τα δάνεια πληγέντων από την πανδημία

Τι είπε ο Χ. Σταϊκούρας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ 20 Ιαν 2021 | 09:52

Σταμπουλίδης: Αυτό είναι το σχέδιο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων - Σχολεία, μετακινήσεις, εστίαση [βίντεο]

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προσκομίσει στην Επιτροπή των Ειδικών - Τι αποκάλυψε ο Π. Σταμπουλίδης.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 08:41

To Netflix είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας: Έφθασε τους 204 εκατ. συνδρομητές

Η πανδημία ωφέλησε το Netflix που έφθασε τους 204 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως και μπορεί πια να "φρενάρει" τα χρέη του.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.