
Η Ελλάδα οδεύει στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε μόλις οχτώ μήνες. Όμως η οικονομία της αναμένεται να καταρρεύσει υπό το βάρος της λιτότητας, αναφέρει σε άρθρο της με τίτλο «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας χρειάζεται ένα θαύμα για να ευημερήσει εντός τους ευρώ» η Telegraph.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύονται να κρατήσουν την Ελλάδα εντός ευρωζώνης υπό τους νέους όρους του πακέτου διάσωσης. Ωστόσο οι όροι που τέθηκαν από τους δανειστές θεωρούνται από πολλούς ως οι πιο τιμωρητικοί που επεβλήθησαν ποτέ σε ένα έθνος στην ιστορία της ευρωζώνης, σημειώνει η βρετανική εφημεριδα και προσθέτει:
Οι εκλογές μπορεί να φέρουν μια επίφαση πολιτικής σταθερότητας, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν από οποιαδήποτε κυβέρνηση να πετύχει τους ετήσιους στόχους που απαιτούνται για τα δάνεια διάσωσης.
«Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα απαιτήσει ένα θαύμα», τονίζει ο Ασόκα Μόντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία, για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Όπως αναφέρει η Telegraph, η Ελλάδα κινείται ακόμη υπό τα capital controls. Η οικονομία είναι σε τροχιά βαθιάς ύφεσης φέτος και το τραπεζικό της σύστημα απαιτεί μία «ένεση» 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σωθεί. Οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές που απαιτούν οι δανειστές αναμένεται να εδραιώσουν το φαύλο κύκλο του χρέους και του αποπληθωρισμού, που έχει ρίξει την Ελλάδα στη χειρότερη ύφεση που έχει υποστεί οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα στη σύγχρονη εποχή.
«Ακριβώς όπως και πριν, το πρόγραμμα της οικονομίας είναι ασυνεπές. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη δεν έχουν καμία σχέση με την αυστηρή λιτότητα που απαιτείται», τονίζει ο Ασόκα Μόντι στην εφημερίδα.
«Η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή και ο αποπληθωρισμός ισχυρότερος από ότι αναμενόταν, πολύ περισσότερο εξαιτίας της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομίας. Το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι Ελληνες θα κατηγορούνται για αυτό», προσθέτει.
Όπως επισημαίνει η Telegraph, αρκετές λεπτομέρειες του τρίτου πακέτου δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Το πρώτο ζήτημα ωστόσο σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα έχει να κάνει με το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει σε μια γενναία ελάφρυνση χρέους πριν δεσμευτεί να βάλει και νέα χρήματα. Ωστόσο οι ευρωπαίοι καθυστερούν το θέμα μέχρι η Αθήνα να έχει κάνει επαρκή πρόοδο στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων.
Η πρώτη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, είναι όμως πιθανόν να καθυστερήσει εάν οι εκλογές οδηγήσουν σε εκτεταμένες συζητήσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.
Το άλλο ερώτημα, σύμφωνα με την Telegraph, αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η προθεσμία για να ολοκληρωθεί αυτή είναι τα τέλη του χρόνου, καθώς στη συνέχεια οι νέοι νόμοι της ΕΕ θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα σε αυτό το θέμα και οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι θα είναι αντιμέτωποι με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr