Χρονικό περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου έχουν οι ενδιαφερόμενοι για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ή αντλίας θερμότητας προκειμένου να διεκδικήσουν επιδότηση 50-60% μέσω του σχετικού προγράμματος που -ύστερα από δύο παρατάσεις- αναμένεται να ολοκληρωθεί.
Οι αιτούντες αναμένεται να προσεγγίσουν τους 190 με 200.000 και δεν θα ικανοποιηθούν όλοι καθώς ο προϋπολογισμός του προγράμματος -περίπου 232 εκατ. ευρώ- δεν επαρκεί για το σύνολο των αιτούντων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος την τελευταία στιγμή δεν περιορίζει τις πιθανότητες καθώς η επιλογή γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία προσθέτουν μόρια σε κάθε αιτούντα. Αυτοί που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα, θα καταταγούν και στις υψηλότερες θέσεις.
Μέχρι και πριν από δύο 24ωρα, αίτηση στο πρόγραμμα είχαν κάνει 176.833 πολίτες. Από αυτούς, οι 110.890 αιτούνται επιδότησης για ηλιακό θερμοσίφωνα και οι 65.943 για αντλία θερμότητας. Ξεκάθαρο προβάδισμα στο πρόγραμμα που επιδοτεί με ποσοστό 50-60% την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, έχουν οι 35.000 επιλαχόντες του προηγούμενου προγράμματος "Αλλάζω θερμοσίφωνα" οπότε τα περιθώρια για τους καινούργιους στενεύουν ασφυκτικά. Ειδική πριμοδότηση για τις αντλίες θερμότητας θα υπάρξει για τα νοικοκυριά στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου (λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών) ενώ για τους υπόλοιπους θα υπάρξει μοριοδότηση η οποία δεν επηρεάζεται από το εισόδημα.
Τα κριτήρια είναι η ύπαρξη ΑΜΕΑ στο νοικοκυριό, ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών, καθώς και οι βαθμοημέρες (οι οποίες προσδιορίζονται με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα και αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής). Στην περίπτωση των αιτήσεων για ηλιακό, η ύπαρξη ΑΜΕΑ έχει συντελεστή βαρύτητας 30%, ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών 30% και οι βαθμοημέρες 40%.
Μετά τις 5 Μαΐου, οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα υπολογίσουν τα μόρια και θα αναρτήσουν τον κατάλογο αυτών που δικαιούνται να λάβουν voucher τόσο για την αγορά της συσκευής όσο και για την εγκατάσταση.
Με ποσοστό επιδότησης της τάξεως του 50-60% (ανάλογα με τα εισοδήματα και τα χαρακτηριστικά της οικογένειας) το τελικό κόστος για έναν ηλιακό των 180-200 λίτρων θα πέσει αρκετά κάτω από τα 1000 ευρώ καθώς επιδοτείται όχι μόνο η αγορά της συσκευής αλλά και η εργασία για την τοποθέτηση. Είναι η πιο απλή (από πλευράς χρόνου) αλλά και φθηνή παρέμβαση που μπορεί να γίνει. Επίσης, θα έχει και οικονομικό αποτέλεσμα καθώς η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης είναι η πιο ενεργοβόρα ανάγκη του νοικοκυριού. Στα πλεονεκτήματα και το ότι η εγκατάσταση μπορεί να γίνει στη δευτερεύουσα κατοικία και όχι μόνο στην κύρια. H επιδότηση για τον ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί να φτάσει στα 600-840 ευρώ (ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων) ενώ για την εγκατάσταση, η επιδότηση κυμαίνεται από 100 έως 180 ευρώ.
Το πρόγραμμα "αλλάζω θέρμανση – θερμοσίφωνα" επιδοτεί επίσης με 50-60% και την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Αν και καλύπτεται και η δευτερεύουσα κατοικία, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να το σκεφτεί καλά καθώς η αντλία είναι μια δαπανηρή επένδυση και η απόσβεσή της εξαρτάται και από τις ανάγκες που καλύπτει. Αν χρησιμοποιείται για 5-10 σαββατοκύριακα τον χρόνο στο εξοχικό, προφανώς δεν θα γίνει ποτέ απόσβεση. Η επιδότηση για τις αντλίες θερμότητας μεταφράζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αν κάποιος θέλει να φύγει από το πετρέλαιο θέρμανσης (και δεν έχει δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του με φυσικό αέριο που σε αυτή τη φάση έχει καλή τιμή) μπορεί να εξετάσει τη λύση της αντλίας θερμότητας η οποία μπορεί άλλωστε να καλύψει και τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (σ.σ αυτό βέβαια ανεβάζει και το συνολικό κόστος της επένδυσης). Το μέγιστο ποσό επιδότησης για την αντλία θερμότητας φτάνει στα 5000 ευρώ και για την εγκατάσταση στα 1000 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προστίθεται και ο ΦΠΑ. Έτσι η συνολική ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 7440 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επενδύσετε άλλα 6000 ευρώ από την τσέπη σας. Το πλεονέκτημα της αντλίας είναι ότι εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη χρήση. Βέβαια, θα παραμείνετε εκτεθειμένοι στις μεταβολές της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.