Χιλιάδες οδηγοί θα μπορούν από την 1η Απριλίου να κάνουν άρση ακινησίας του οχήματός τους για όσους μήνες θέλουν, πληρώνοντας το ποσό που αναλογεί για το διάστημα που θα το κυκλοφορήσουν.
Την προσεχή Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας των οχημάτων και την πληρωμή τελών κυκλοφορίας για τον Απρίλιο, ώστε όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν για τις εορτές του Πάσχα να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.
Στην ψηφιακή πύλη myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταβάλουν τη μηνιαία αναλογία (1/12) των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για όσους μήνες επιλέξουν να θέσουν το όχημά τους σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη και στις περιπτώσεις που η άρση αφορά διάστημα μικρότερο του μηνός, καταβάλλεται ποσό ίσο με το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δίκυκλων που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, θα μπορούν να τις πάρουν πίσω πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν.
Οι προϋποθέσεις άρσης της ακινησίας
Πριν επανεκκινηθεί το όχημα, θα προηγηθεί online έλεγχος, καθώς για την άρση της ακινησίας απαιτείται:
-Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας, εφόσον προβλέπεται από ισχύουσες διατάξεις.
-Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.
-Η υποβολή του αιτήματος άρσης ακινησίας.
Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται "Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας". Ο χρόνος προσωρινής κίνησης του οχήματος υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και όχι από την ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.
Εάν κάποιος επιθυμεί να κινήσει το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, εφόσον έχει ήδη υποβάλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη καταβάλει. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, και αν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα.
Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι ΙΧ και μοτοσικλετών
Ειδικότερα, οι κάτοχοι ΙΧ και μοτοσικλετών οφείλουν να γνωρίζουν ότι:
-Ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης μπορεί από την 1η Απριλίου κάθε έτους να άρει μία φορά την ακινησία του οχήματος εντός του ιδίου έτους, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων (1/12) των ετήσιων τελών, τα οποία αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας και υπολείπονται έως τη λήξη του έτους. Η αναλογική καταβολή διενεργείται προηγουμένως της άρσης ακινησίας, ενώ χρονικό διάστημα άρσης μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
-Μετά την παρέλευση της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από την ΑΑΔΕ. Η αλλαγή αυτή γίνεται για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών και την αποφυγή επιβολής προστίμων στους ξεχασιάρηδες.
-Οι κληρονόμοι ευθύνονται για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους θανάτου του ιδιοκτήτη, αφαιρουμένου του ήδη καταβληθέντος ποσού, ενώ για το επόμενο έτος οφείλουν και πρόστιμο. Επίσης, οι κληρονόμοι οφείλουν να θέσουν εκ νέου το όχημα σε ακινησία (δηλώνοντας τη διεύθυνση όπου βρίσκεται κ.λπ.). Το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ δεν επιβάλλεται για το έτος του θανάτου και το επόμενο.
-Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους, καταβάλλονται αναλογικά τέλη για τους μήνες έως τη λήξη του έτους εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έπαυσε η αναγκαστική ακινησία. Αν δεν καταβληθούν εμπροθέσμως τα τέλη, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.
-Αν κατά τη διάρκεια της άρσης ακινησίας με αναλογικά τέλη, το όχημα πουληθεί ή διαγραφεί οριστικά λόγω εξαγωγής, οφείλονται ολόκληρα τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αναλογικά τέλη που έχουν καταβληθεί χωρίς να έχει προχωρήσει η άρση της ακινησίας εντός του ίδιου έτους δεν επιστρέφονται.
-Εάν κάποιος είναι συνιδιοκτήτης οχήματος, δεν μπορεί να κάνει άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail, εφόσον έχει δηλωθεί, και, εφόσον συμφωνούν, πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
-Εάν κάποιος έχει καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός του στην αρμόδια ΔΟΥ/Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης, δεν μπορεί να κάνει άρση ψηφιακής ακινησίας. Θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ, προκειμένου να υποβάλει το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, εφόσον έχει πληρώσει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας και έχει ενεργό ασφαλιστήριο για το όχημα. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
Πηγή: capital