Follow us

Τέλη κυκλοφορίας: Όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις [Πίνακας]

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα τέλη κυκλοφορίας, συγκεντρωμένα σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τέλη κυκλοφορίας: Προς το 2021 οι αλλαγές - Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτήθηκαν, δεν άλλαξαν ως προς το ύψος ενώ καμία ανακοίνωση δεν έγινε για την προθεσμία πληρωμής. Θα γίνει όμως καθώς με το lockdown να παρατείνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για τουλάχιστον μια ή δύο εβδομάδες μέσα στον Δεκέμβριο θα ήταν παράλογο να περιμένει η κυβέρνηση ότι θα πληρωθούν τα ποσά για πάνω από 5 εκατομμύρια οχήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Πάντως, η ΑΑΔΕ προσπαθεί και φέτος να μας διευκολύνει τουλάχιστον όσον αφορά στη διαδικασία πληρωμής. Τα ειδοποιητήρια εφοδιάζονται και με QR Code για να μπορούμε να πληρώσουμε εύκολα και ανέπαφα μέσω του κινητού. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα τέλη κυκλοφορίας, συγκεντρωμένα σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Όσα πρέπει να ξέρετε

1. Από πότε μπορώ να εκτυπώσω τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021;

Είναι ήδη διαθέσιμα από το απόγευμα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου. Υπάρχουν δύο τρόποι για να τυπώσετε το ειδοποιητήριο:

Για να εντοπίσετε το ειδοποιητήριο κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet κάνετε κλικ στην ιστοσελίδα http://www.aade.gr/polites/ohimata/teli-kykloforias-me-kodikoys-taxisnet

Για να εντοπίσετε το ειδοποιητήριο χωρίς να κάνετε χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/ohimata/teli-kykloforias-horis-kodikoys-taxisnet

2. Τα ποσά είναι τα ίδια με πέρυσι;

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Τα σενάρια ότι θα γίνει κάποια μείωση επειδή τα οχήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς λόγω του lockdown δεν έχουν επιβεβαιωθεί οπότε θα δείτε ακριβώς τα ίδια ποσά με πέρυσι. Άλλωστε, τα τέλη κυκλοφορίας αφορούν στο 2021 και όχι στη φετινή χρονιά.

3. Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας;

Τα ειδοποιητήρια αναγράφουν ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει έως το τέλος του χρόνου όπως κάθε χρόνο. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση. Εδώ δόθηκε παράταση 15 ημερών πέρυσι που δεν υπήρχε lockdown. To αν η παράταση θα είναι δίμηνη όπως ακούγεται, μικρότερη ή μεγαλύτερη είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά τον Δεκέμβριο. Το κυρίαρχο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει παράταση (αρχικά) μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

4. Σε πόσες δόσεις μπορώ να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας;

Η ΑΑΔΕ δεν κάνει ευκολίες πληρωμής στα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, αν διαθέτετε πιστωτική κάρτα, μπορείτε να πληρώσετε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

5. Ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν πληρώσω εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας;

Είναι το ισόποσο των τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή, αν έχετε ένα ΙΧ 1400 κυβικών του 2006 και πρέπει να πληρώσετε 255 ευρώ, σε περίπτωση καθυστέρησης θα πληρώσετε 510 ευρώ. Να γιατί τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τον υψηλότερο συντελεστή εισπραξιμότητας από όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλει το ελληνικό δημόσιο.

6. Μπορώ να "ρυθμίσω" την οφειλή από τα τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις;

Δυστυχώς όχι. Τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι φόρος και δεν ρυθμίζονται σε δόσεις. Πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ και εμπρόθεσμα για να αποφύγετε τα χειρότερα. Αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να αλλάξει την σημερινή κατάσταση, είναι κάτι που θα φανεί.

7. Έχει αλλάξει κάτι φέτος όσον αφορά στον τρόπο πληρωμής;

Και το ειδοποιητήριο της ΑΑΔΕ είναι προσαρμοσμένο στην… καραντίνα. Όπως ανακοινώθηκε, το ειδοποιητήριο είναι εφοδιασμένο με έναν QR Code. Σκανάροντας αυτό τον κωδικό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη από το κινητό τους, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Εκτός από το κινητό, το QR Code μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πληρωμή στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η επίσκεψη στα καταστήματα των τραπεζών και των ταχυδρομείων.

8. Μόνο μέσω κινητού μπορώ να πληρώσω τα τέλη;

Προφανώς όχι. Μπορείτε και μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής χρησιμοποιώντας τον κωδικό πληρωμής RF με τον οποίο επίσης είναι εφοδιασμένο το ειδοποιητήριο. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η μετακίνηση στα καταστήματα.

9. Θα υπάρξουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας μέσα στο επόμενο έτος;

Υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με την εφαρμογή του νέου προτύπου μέτρησης των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα. Το πρότυπο πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά από την 1/1/2021 και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις φόρμουλες υπολογισμού, είναι πιθανό να προκαλέσει αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων οχημάτων τα οποία θα εμφανιστούν στα χαρτιά να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους. Δεδομένου ότι δεν είναι περίοδος για δυσάρεστες εκπλήξεις ούτε για "φρενάρισμα" στις πωλήσεις των καινούργιων (και κατά τεκμήριο λιγότερο ρυπογόνων) ΙΧ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις.

10. Δηλαδή θα έχουμε μια ακόμη κλίμακα υπολογισμού τελών κυκλοφορίας;

Αυτό είναι και το πιθανότερο. Για τα οχήματα που έχουν αποκτηθεί μετά το τέλος του 2010, ισχύει η ακόλουθη κλίμακα:

Τέλη κυκλοφορίας: Όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις [Πίνακας]

Θα φτιαχτεί μια αντίστοιχη κλίμακα για τα οχήματα που θα αποκληθούν μετά την 1/1/2021 ώστε να μην προκύπτουν επιβαρύνεις. Ουσιαστικά, θα αυξηθούν τα κλιμάκια της αριστερής στήλης χωρίς να αποκλείεται και αναπροσαρμογή των ποσών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 02 Μαϊ 2022 | 12:19

ΕΝΦΙΑ, κατώτατος μισθός, τέλη κυκλοφορίας αδήλωτα τετραγωνικά: Όσα πρέπει να ξέρετε [Βίντεο]

Διευκρινίσεις έδωσε ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας για ΕΝΦΙΑ, αδήλωτα τετραγωνικά, κατώτατο μισθό, Εξοικονομώ και τέλη κυκλοφορίας

ΟΙ 30 SOS ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 30 Απρ 2022 | 19:13

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο το 75% των εκκαθαριστικών - Οδηγός με 30 ερωτήσεις και απαντήσεις

Για το σχεδόν 75% των φορολογουμένων δεν προκύπτει απολύτως καμία επιπλέον επιβάρυνση, ενώ το 25% θα πληρώσει επιπλέον φόρο. Δείτε τον αναλυτικό οδηγό.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 07:39

Πώς θα γίνει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο - Κλειδώνει η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης

Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο.

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 09:22

Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; - Γιατί η τιμή της είναι ακριβότερη σήμερα, αν και το βαρέλι το πετρέλαιο είναι φθηνότερο;

Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να σπάει αυτή την εβδομάδα και το φράγμα των 2,2 ευρώ ανά λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο, η τιμή των καυσίμων μετατρέπεται σε πρόβλημα πρώτης γραμμής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 15 Μαϊ 2022 | 10:15

Πόσο θα επηρεάσει το δάνειό μας η αύξηση επιτοκίου - Οι "γραμμές άμυνας"

Κίνδυνος νέων επιβαρύνσεων στον οικογενειακό προϋπολογισμό για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες - Ποιες θα είναι αυτές οι επιβαρύνσεις

ΝΕΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 14 Μαϊ 2022 | 11:27

Λερναία ύδρα η ακρίβεια στα καύσιμα: Όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση της "χρυσής" αμόλυβδης - Νέες ανατιμήσεις από την άλλη εβδομάδα

Έρχεται διπλό σοκ στα καύσιμα -Ο συνδυασμός "φωτιά" που μπορεί να φτάσει τις τιμές και πάνω από 2,2 ευρώ ανά λίτρο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 12 Μαϊ 2022 | 12:20

Βενζίνη: Τα δύο σενάρια για την επιδότηση της αμόλυβδης - 2,3 εκατ. αιτήσεις για το fuel pass

Παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και μετά τον Ιούνιο και στήριξη των νοικοκυριών και στο β’ εξάμηνο είναι δύο από τα σενάρια.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Μαϊ 2022 | 09:14

ΕΝΦΙΑ 2022: Ποιοι πληρώνουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα - Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά - Παραδείγματα

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας γι’ αυτό και η αποτίμηση της αξίας των ακινήτων όλων των Ελλήνων εκτοξεύτηκε στα 577 δισ.

ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ 10 Μαϊ 2022 | 22:25

ΕΝΦΙΑ 2022: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Δείτε το ποσό που θα πληρώσετε

Σε εξέλιξη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2022 στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ - Τι πρέπει να κάνετε για να δείτε το ποσό που πρέπει να καταβάλλετε

ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ 10 Μαϊ 2022 | 08:25

Πόσα θα γλιτώσουμε από τον φετινό ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά παραδείγματα

H ώρα των αποκαλυπτηρίων έφτασε για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οκτώ στους δέκα θα έχουν ελάφρυνση.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 09 Μαϊ 2022 | 11:50

Εκτοξεύεται στα 2,2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης - Πόσο θα πληρώσουμε τον Μάιο καύσιμα και ρεύμα

Εκτοξεύεται η τιμή της αμόλυβδης σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΑ 07 Μαϊ 2022 | 12:37

Αναδρομικά ηλεκτρικού ρεύματος: Ποιοι θα εισπράξουν ως 600 ευρώ και ποιοι δεν θα πάρουν τίποτα - Παραδείγματα

Το ανώτατο ποσό των 600 ευρώ θα εισπράξουν αυτοί που έκαναν στο εξάμηνο κατανάλωση άνω των 6600 κιλοβατωρών.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 06 Μαϊ 2022 | 17:33

Ρεύμα: Πόσα χρήματα θα πάρετε με τα αναδρομικά - Οι 3 προϋποθέσεις και πόσο θα πληρώνετε πλέον στους λογαριασμούς

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πώς θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος