Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων κερδίζουν από το νέο έτος και πόσα

Ελαφρύνσεις για τους οδηγούς που θα αποκτήσουν όχημα από το νέο έτος, φέρνει η νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

Ελαφρύνσεις για τους οδηγούς που θα αποκτήσουν όχημα από το νέο έτος φέρνει -στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων- η νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, η οποία έχει ήδη πάρει το δρόμο της νομοθέτησης.

Ουσιαστικά, λειτουργεί ως ένα ακόμη κίνητρο αντικατάστασης του παλαιού οχήματος, καθώς για πολλές εκατοντάδες μοντέλα "βγάζει" τέλη χαμηλότερα ακόμη και από τα 100 ευρώ τον χρόνο. Από την εφαρμογή της νέας φόρμουλας υπολογισμού των τελών σε περισσότερα από 700 διαφορετικά μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, προκύπτει ότι περίπου τα μισά –θα επιβαρύνονται με τέλη που δεν θα ξεπερνούν τα 100 ευρώ παρά το γεγονός ότι τα "χαρτιά" του ΙΧ θα εμφανίζουν ότι εκπέμπει περισσότερους ρύπους συγκριτικά με σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόλις… 13-15 διαφορετικά μοντέλα θα επιβαρύνονται από το νέο έτος με τέλη υψηλότερα των 390 ευρώ και αυτά είναι τα ΙΧ που εμφανίζονται στα χαρτιά να εκπέμπουν πάνω από 209 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Γιατί προκύπτει μείωση αφού ο νέος τρόπος υπολογισμού των ρύπων βγάζει περισσότερα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα; Πολύ απλά διότι τα κλιμάκια της νέας κλίμακας υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας είναι σαφώς ευνοϊκότερα ενώ και τα ευρώ ανά γραμμάριο με την νέα κλίμακα, είναι λιγότερα. Έτσι, σε συνδυασμό με το ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν συνεχώς μοντέλα που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, προκύπτει ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα πάψουν να είναι "πονοκέφαλος" για τους χιλιάδες οδηγούς που θα αποκτήσουν αυτοκίνητο από εδώ και στο εξής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανότατα, αυτή είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης, να δώσει με αυτό τον τρόπο άλλο ένα κίνητρο για αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι η σύγκριση του νέου τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με αυτόν που ισχύει για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μέχρι και το 2010 (σ.σ είναι ο τρόπος υπολογισμού με βάση τον κυβισμό) βγάζει χαοτικές διαφορές. To ίδιο όχημα γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που κυκλοφόρησε το 2009 και πληρώνει τέλη με βάση τον κυβισμό, επιβαρύνεται σήμερα με 255 ευρώ λόγω του κινητήρα των 1400 κυβικών εκατοστών. Το ίδιο όχημα, από το 2010 έως και το 2020 επιβαρύνεται με τέλη της τάξεως των 109 ευρώ λόγω των ρύπων που εκπέμπει με το ισχύον σύστημα μέτρησης. Και το ίδιο όχημα, από το νέο έτος θα επιβαρύνεται με 86,4 ευρώ παρά το γεγονός ότι τα χαρτιά θα δείχνουν αύξηση των εκπομπών αερίων (από τα 111 στα 135 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι οδηγοί θα πρέπει έχουν υπόψη τους τα εξής:

1. Αν ετοιμάζονται να αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο, να ρωτήσουν την αντιπροσωπεία για τις ακριβείς μετρήσεις του οχήματος όσον αφορά στις εκπομπές αερίων. Έως και το τέλος του 2020 εφαρμόζεται το μοντέλο NEDC ενώ από την 1/1/2021 θα εφαρμόζεται το μοντέλο WLTP. To δεύτερο εμφανίζει τους ρύπους να είναι αυξημένοι κατά τουλάχιστον 15-25% σε σχέση με το πρώτο. Οι αντιπροσωπείες έχουν και τις δύο τιμές.

2. Με βάση αυτές τις δύο τιμές γίνεται και ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας, Το πιθανότερο είναι ότι το σύστημα που θα ισχύσει από την 1/1/2021 θα βγάζει χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας.

3. Από το νέο έτος, ο οδηγός θα έχει περισσότερες επιλογές μοντέλων που θα απαλλάσσονται ολοκληρωτικά από τα τέλη κυκλοφορίας. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα στα 10 οχήματα, δεν θα ξεπερνά το νέο "αφορολόγητο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Δεκ 2020 | 08:27

Τρεις μέρες μόνο: Οι 10 υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία μέχρι τέλος του χρόνου - Πάνω από 1 δισ. ευρώ

Τρεις και σήμερα για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δις. ευρώ και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ 15.526 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ 26 Δεκ 2020 | 18:14

Βρετανία: Θετικοί στον κορονοϊό 36 από τους οδηγούς φορτηγών που εγκλωβίστηκαν στα σύνορα με τη Γαλλία

Λόγω της προσωρινής απαγόρευσης που είχε επιβάλλει η Γαλλία από τη Βρετανία μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης του κορονοϊού

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ 25 Δεκ 2020 | 11:03

Χριστούγεννα μέσα στα φορτηγά για χιλιάδες αποκλεισμένους οδηγούς στο Ντόβερ

Μικρά φορτηγά επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν στους οδηγούς δωρεάν τρόφιμα.

ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 23 Δεκ 2020 | 13:04

Οργισμένοι οδηγοί φορτηγών, αποκλεισμένοι στο Ντόβερ της Μεγάλης Βρετανίας, συνεπλάκησαν με αστυνομικούς [εικόνες και βίντεο]

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι οδηγοί φορτηγών συνεπλάκησαν με την αστυνομία στους δρόμους της πόλης στην οποία έχουν εγκλωβιστεί.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ 22 Δεκ 2020 | 21:20

Έλληνες οδηγοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα Μ. Βρετανίας – Γαλλίας

Το κλείσιμο των συνόρων έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και σε Έλληνες οδηγούς

ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ 22 Δεκ 2020 | 19:31

Βρετανία: Οργή στο Ντόβερ - Αποκλεισμένοι εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών λόγω κορονοϊού [Εικόνες]

Εκατοντάδες φορτηγά σχηματίζουν μια ατελείωτη ουρά στη νότια Αγγλία, μετά το κλείσιμο των συνόρων. Πολλοί οδηγοί έχουν αποκλειστεί στο Ντόβερ της Βρετανίας.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 08:12

"Κληρώνει" σήμερα για το λιανεμπόριο: Πώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα

Την 18η Ιανουαρίου θα επιχειρηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά με αυστηρούς κανόνες. Το click away και το click in shop.