Τέλη κυκλοφορίας: Το τριπλό όφελος για χιλιάδες οδηγούς - Τι αλλάζει στο ύψος των ποσών

Το 2021 φέρνει αλλαγή στις άδειες κυκλοφορίας καθώς θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ρύπων που εκπέμπει το κάθε όχημα.

αυτοκινητα

Τριπλό όφελος με την αλλαγή του χρόνου για δεκάδες χιλιάδες οδηγούς όσον αφορά στο ύψος των τελών κυκλοφορίας. Τρεις και οι κατηγορίες αυτών που μπορούν να βγουν κερδισμένοι.

Πρώτον αυτοί που θα αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο μέσα στο 2021. Γι’ αυτούς ενεργοποιείται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που φέρνει μικρότερες επιβαρύνσεις ή ακόμη και μηδενισμό των τελών για δεκάδες μοντέλα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Δεύτερη κατηγορία, αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα θέσουν το όχημά τους σε ακινησία. Στην πραγματικότητα, τους δίνεται η δυνατότητα να κυκλοφορήσουν με τα οχήματά τους για δύο ολόκληρους μήνες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και μετά να καταθέσουν τις πινακίδες (και μάλιστα ηλεκτρονικά καθώς πιθανότατα από σήμερα ενεργοποιείται η σχετική πλατφόρμα) προκειμένου να ολοκληρωθεί η ακινησία του οχήματος. Για το πρώτο δίμηνο του έτους λοιπόν, θα κυκλοφορούν χωρίς να πληρώσουν καθόλου τέλη κυκλοφορίας.

Τρίτη κατηγορία οδηγών όσοι καταθέσουν τις πινακίδες αλλά θα αποφασίσουν να επαναφέρουν το όχημα στην κυκλοφορία στο μέσο του 2021. Και την επόμενη χρονιά (που ξεκινάει σε λίγες ώρες) θα επιτραπεί η ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή μόνο του ποσού που αναλογεί στους υπόλοιπους μήνες του έτους. Μάλιστα, η καταβολή θα γίνεται από το 2021 με απόλυτα αναλογικό τρόπο. Δηλαδή, θα πληρώνονται μόνο τα τέλη που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές στις άδειες κυκλοφορίας

Το 2021 φέρνει αλλαγή στις άδειες κυκλοφορίας καθώς θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ρύπων που εκπέμπει το κάθε όχημα μόνο με τον καινούργιο (αυστηρότερο) τρόπο υπολογισμού των εκπομπών. Για την ιστορία, τα οχήματα έχουν υποβληθεί σε πιο απαιτητικούς ελέγχους προκειμένου να υπολογιστούν οι ρύποι. Το ίδιο μοντέλο της ίδιας εταιρείας που με τον τρόπο υπολογισμού που εφαρμόζεται μέχρι 31/12/2020 εκπέμπει 92 γραμμάρια διοξειδίου, θα εμφανίζεται ότι εκπέμπει 122 γραμμάρια από το νέο έτος. Περισσότερα γραμμάρια θα σήμαινε περισσότερα τέλη κυκλοφορίας μόνο αν δεν άλλαζε η κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

Η νέα κλίμακα που πέρασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών για τη μεγάλη πλειοψηφία των μοντέλων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά -και είναι περισσότερα από 700- φέρνει χαμηλότερες επιβαρύνσεις. Βενζινοκίνητο SUV που αποκτήθηκε μέσα στο 2020, επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας 145 ευρώ. Από το νέο έτος, όποιος αποκτήσει το ίδιο μοντέλο (ως καινούργιο) θα πληρώνει 110 ευρώ. Στα χαρτιά, οι ρύποι του οχήματος αυξάνονται από 122 σε 157 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο πόλης 1500 κυβικών, μέχρι το 2020 πλήρωνε 84 ευρώ τέλη κυκλοφορίας και αν αποκτηθεί από το νέο έτος δεν θα επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας.

Από την επεξεργασία των δεδομένων που έκανε το thetoc.gr προκύπτει μείωση επιβαρύνσεων για τη μεγάλη πλειοψηφία των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά. Το νέο "αφορολόγητο" έχει οριστεί στα 122 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Η πληροφορία θα δίδεται από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν ποια είναι η τιμή με το καινούργιο τρόπο υπολογισμού (WLTP).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΙΚ 26 Φεβ 2021 | 14:17

Eurovision: Σάλος στην Κύπρο με το τραγούδι "El Diablo" - Ζητούν να αποσυρθεί γιατί είναι του... "Διαβόλου"

Την ακύρωση της κυπριακής συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision ζητούν πολίτες μέσω ψηφίσματος στο Avaaz.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΕΝΟ 15 Φεβ 2021 | 15:26

Απίστευτο: Σήκωσαν όλο το αυτοκίνητο και πήραν τον καταλύτη [Εικόνες]

Συνεχίζονται οι κλοπές καταλυτών από σταθμευμένα αυτοκίνητα

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 14 Φεβ 2021 | 13:30

Πιάστηκαν στη φάκα οι κλέφτες καταλυτών - Είχαν ρημάξει τα αυτοκίνητα στη Δυτική Αττική

Οι δύο δράστες, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, εντόπιζαν σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Δυτική Αττική και στη συνέχεια αφαιρούσαν τον καταλύτη τους.

11 Φεβ 2021 | 15:37

Τα κορυφαία αυτοκίνητα του 2021

Τα μοντέλα που ξεχώρισαν στα Esquire Car Awards 2021.

08 Φεβ 2021 | 14:43

Άνοιξη - Καλοκαίρι 2021: Οι τάσεις της μόδας που πρέπει να γνωρίζετε

Πώς θα ντυθούμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι 2021.

ΑΠΟ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 09:37

"Μαιμού" δικαιούχοι των μέτρων στήριξης: "Σαφάρι" των αρχών για τον εντοπισμό τους - Οι 4 κατηγορίες

Οι προσπάθειες "διείσδυσης", ώστε να επωφεληθούν ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, είναι συνεχείς.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Μαρ 2021 | 10:09

Κλειδώνει το πακέτο στήριξης δύο δισ. ευρώ τον Απρίλιο - Τι θα περιλαμβάνει, ποιους αφορά

"Κλειδώνει" το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τρέξει από τον Απρίλιο, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα πληγούν και τον Μάρτιο λόγω του lockdown.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ 6 03 Μαρ 2021 | 08:54

Μέτρα στήριξης με κόφτες και... ψαλίδια: Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η νέα απόφαση για αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Πού μπαίνουν "κόφτες".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 02 Μαρ 2021 | 09:58

Πώς και πότε θα πάρετε τα 500-50.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 6: Η διπλή ρήτρα που κρύβει παγίδες

Κατά περίπου 15% "συμπιέζεται" ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαρ 2021 | 08:40

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου - Τα σενάρια χωρίς click away αλλά με SMS στο 13032

Επόμενος στόχος: Ένα "καθαρό" άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς "clicks" αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 01 Μαρ 2021 | 09:10

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Η 1η Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Φεβ 2021 | 08:13

Τέλος στην ταλαιπωρία: Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια εντός 24 ωρών – Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.