Follow us

Τέλη κυκλοφορίας: Το τριπλό όφελος για χιλιάδες οδηγούς - Τι αλλάζει στο ύψος των ποσών

Το 2021 φέρνει αλλαγή στις άδειες κυκλοφορίας καθώς θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ρύπων που εκπέμπει το κάθε όχημα.

αυτοκινητα

Τριπλό όφελος με την αλλαγή του χρόνου για δεκάδες χιλιάδες οδηγούς όσον αφορά στο ύψος των τελών κυκλοφορίας. Τρεις και οι κατηγορίες αυτών που μπορούν να βγουν κερδισμένοι.

Πρώτον αυτοί που θα αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο μέσα στο 2021. Γι’ αυτούς ενεργοποιείται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που φέρνει μικρότερες επιβαρύνσεις ή ακόμη και μηδενισμό των τελών για δεκάδες μοντέλα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Δεύτερη κατηγορία, αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα θέσουν το όχημά τους σε ακινησία. Στην πραγματικότητα, τους δίνεται η δυνατότητα να κυκλοφορήσουν με τα οχήματά τους για δύο ολόκληρους μήνες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και μετά να καταθέσουν τις πινακίδες (και μάλιστα ηλεκτρονικά καθώς πιθανότατα από σήμερα ενεργοποιείται η σχετική πλατφόρμα) προκειμένου να ολοκληρωθεί η ακινησία του οχήματος. Για το πρώτο δίμηνο του έτους λοιπόν, θα κυκλοφορούν χωρίς να πληρώσουν καθόλου τέλη κυκλοφορίας.

Τρίτη κατηγορία οδηγών όσοι καταθέσουν τις πινακίδες αλλά θα αποφασίσουν να επαναφέρουν το όχημα στην κυκλοφορία στο μέσο του 2021. Και την επόμενη χρονιά (που ξεκινάει σε λίγες ώρες) θα επιτραπεί η ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή μόνο του ποσού που αναλογεί στους υπόλοιπους μήνες του έτους. Μάλιστα, η καταβολή θα γίνεται από το 2021 με απόλυτα αναλογικό τρόπο. Δηλαδή, θα πληρώνονται μόνο τα τέλη που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές στις άδειες κυκλοφορίας

Το 2021 φέρνει αλλαγή στις άδειες κυκλοφορίας καθώς θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ρύπων που εκπέμπει το κάθε όχημα μόνο με τον καινούργιο (αυστηρότερο) τρόπο υπολογισμού των εκπομπών. Για την ιστορία, τα οχήματα έχουν υποβληθεί σε πιο απαιτητικούς ελέγχους προκειμένου να υπολογιστούν οι ρύποι. Το ίδιο μοντέλο της ίδιας εταιρείας που με τον τρόπο υπολογισμού που εφαρμόζεται μέχρι 31/12/2020 εκπέμπει 92 γραμμάρια διοξειδίου, θα εμφανίζεται ότι εκπέμπει 122 γραμμάρια από το νέο έτος. Περισσότερα γραμμάρια θα σήμαινε περισσότερα τέλη κυκλοφορίας μόνο αν δεν άλλαζε η κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

Η νέα κλίμακα που πέρασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών για τη μεγάλη πλειοψηφία των μοντέλων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά -και είναι περισσότερα από 700- φέρνει χαμηλότερες επιβαρύνσεις. Βενζινοκίνητο SUV που αποκτήθηκε μέσα στο 2020, επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας 145 ευρώ. Από το νέο έτος, όποιος αποκτήσει το ίδιο μοντέλο (ως καινούργιο) θα πληρώνει 110 ευρώ. Στα χαρτιά, οι ρύποι του οχήματος αυξάνονται από 122 σε 157 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο πόλης 1500 κυβικών, μέχρι το 2020 πλήρωνε 84 ευρώ τέλη κυκλοφορίας και αν αποκτηθεί από το νέο έτος δεν θα επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας.

Από την επεξεργασία των δεδομένων που έκανε το thetoc.gr προκύπτει μείωση επιβαρύνσεων για τη μεγάλη πλειοψηφία των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά. Το νέο "αφορολόγητο" έχει οριστεί στα 122 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Η πληροφορία θα δίδεται από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν ποια είναι η τιμή με το καινούργιο τρόπο υπολογισμού (WLTP).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 03 Δεκ 2023 | 11:54

Ιδού το αίσχος της φοροδιαφυγής: Δεκαέξι χιλιάδες κομμωτήρια δηλώνουν εισόδημα 162 ευρώ τον μήνα!!!

Εντυπωσιακά τα ευρήματα από τις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον 650.000 επαγγελματιών που κατατάσσονται σε περίπου 550 κλάδους.

02 Δεκ 2023 | 10:30

Ιδού τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος – Πόσο θα μας κοστίσουν, τι να επιλέξουμε

Με τις ανακοινώσεις του μεγαλύτερου παρόχου της χώρας από τα μεσάνυχτα, της ΔΕΗ, σχηματίστηκε μια πρώτη σαφής εικόνα για το πόσο -περίπου- θα πληρώνουμε την ηλεκτρική ενέργεια από τις αρχές του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Δεκ 2023 | 10:11

Πώς θα βγάλετε 500 ευρώ τον μήνα "καθαρά", ανακαινίζοντας ένα κλειστό ακίνητο 80 τ.μ.

Το ερώτημα θα μπει πιεστικά στους ιδιοκτήτες δεκάδων χιλιάδων κλειστών χώρων λόγω της συγκυρίας.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ 29 Νοε 2023 | 08:07

Φόρος από 1.427 ευρώ έως και 14.225 ευρώ με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών - Παραδείγματα

Αυξάνεται με τις αλλαγές που προωθήθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο ο κατάλογος με τους κερδισμένους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2023 | 16:14

Αυτοί είναι οι αδικημένοι του φορολογικού νομοσχεδίου: Οι 4 αλλαγές- διορθώσεις της τελευταίας στιγμής

Το υπουργείο Οικονομικών "κλειδώνει" σήμερα τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο να το καταθέσει στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

ΑΝΑΛΥΣΗ 26 Νοε 2023 | 15:52

Γιατί θα φτάσει το τυλιχτό σουβλάκι στα 4 ευρώ - Σενάριο να χρεώνονται... πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι

Το κόστος για τις πατάτες, την ντομάτα και το κρεμμύδι που περιέχει το σουβλάκι δεν είναι πλέον καθόλου αμελητέο.

ΑΛΛΑΓΕΣ 24 Νοε 2023 | 09:21

Κίτρινο ή πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας; - Το δίλημμα για τα νοικοκυριά και το ρίσκο

Φθηνότερο εκ πρώτης όψεως αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο το κίτρινο τιμολόγιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2023 | 15:10

Τι πρέπει να ξέρουμε για το "πράσινο τιμολόγιο ρεύματος"- Σε αυτό θα εγγραφούμε αυτόματα, αν δεν κάνουμε άλλη επιλογή

Στο "πράσινο τιμολόγιο" θα εγγραφούν αυτόματα όλα τα νοικοκυριά, αν δεν επιλέξουν άλλο πχ με σταθερή χρέωση ή με κυμαινόμενο τιμολόγιο

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 21 Νοε 2023 | 23:05

Προϋπολογισμός 2024: Πού πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων - Πληρώνουμε 30 δισ. για συντάξεις και 7 δισ. για σχολεία

Ο φορολογούμενος μπορεί να αποκτήσει μια πρώτης τάξεως εικόνα για το πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνει σε φόρους - Τα έξοδα του προϋπολογισμού ανά τομέα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Νοε 2023 | 08:07

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο το 2024- Ποιοι θα ωφεληθούν από το 1 δισ. των ελεύθερων επαγγελματιών

Η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι το μεγάλο "στοίχημα" της κυβέρνησης μέσα στο 2024 όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2023 | 15:31

Ποιο τιμολόγιο ρεύματος θα είναι φθηνότερο: Το μπλε, το πράσινο ή το κίτρινο - Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Αναμένονται μεγάλες διαφορές στις χρεώσεις από είδος λογαριασμού σε άλλο είδος λογαριασμού αλλά και από εταιρεία σε εταιρεία.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 17 Νοε 2023 | 10:06

Πώς θα πληρώσουμε λιγότερα στην εφορία ανακαινίζοντας το σπίτι μας - Η ευκαιρία και οι παγίδες

Οι δαπάνες για ανακαινίσεις ακινήτων μέχρι του ύψους των 16.000 ευρώ θα αφαιρούνται από τον φόρο σε βάθος 5ετίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Νοε 2023 | 07:11

Ώρα μηδέν για τον Χριστουγεννιάτικο μποναμά - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Άλλο ένα πακέτο έκτακτων μέτρων στήριξης ανακοινώνει η κυβέρνηση.