Tελική ευθεία για τις συντάξεις-στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Kατατίθεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Tελική ευθεία για τις συντάξεις-στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Kατατίθεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019».

Αγνωστο παραμένει εάν η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει έναν προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει το «διπλό σενάριο» που ενσωματώθηκε και στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου ή αν θα κάνει το βήμα παραπάνω καθιστώντας σαφέστερη την πρόθεσή της να «σπρώξει» το σχέδιο προϋπολογισμού που δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων. Η σημερινή μέρα πάντως υπό όλες τις συνθήκες θα είναι μεγάλη για το φλέγον θέμα που αφορά σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Διότι από τη μια η κυβέρνηση θα στέλνει στις Βρυξέλλες έναν προϋπολογισμό γεμάτο από πλεονάσματα και από την άλλη το Γενικό Λογιστήριο στην Αθήνα θα αποκαλύπτει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 9μηνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το 2019 δεν θα έχει μέτρα.

Από τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Μπαλί το μόνο που προέκυψε ότι το θέμα των συντάξεων θα «παιχτεί» στην πραγματικότητα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ, δεν…. υποχώρησε. Εξακολουθεί να έχει τη θέση ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν για να χρηματοδοτηθούν μέτρα ενίσχυσης άλλων κοινωνικών ομάδων. Στο μόνο σημείο στο οποίο έριξε νερό στο κρασί του, είναι στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων (σ.σ τα οποία βλέπει στο 3,5% του ΑΕΠ και για το 2018). Σε κάθε περίπτωση, πριν ακόμη ταξιδέψει ο κ. Τσακαλώτος στο Μπαλί, ήταν γνωστό ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στα της ελληνικής υπόθεσης. Η όλη προσπάθεια έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια αρνητική έκθεση από το Ταμείο η οποία να «πληγώσει» την πορεία εξόδου της Ελλάδας προς τις αγορές.

Πλέον, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τελικές συζητήσεις που θα γίνουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός αιφνιδιασμός των Ευρωπαίων με την κατάθεση των στοιχείων. Το σχέδιο της μη περικοπής των συντάξεων θα αποτυπώνεται στα στοιχεία αλλά το τελικό συμπέρασμα που θα προκύπτει θα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγαίνει σε κάθε περίπτωση πάνω από το 3,5%.

Μετα την κατάθεση του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη δηλαδή μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μέχρι τότε, είναι πιθανό να υπάρξει και νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα καθώς ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Από τους θεσμούς αναμένονται δύο εκθέσεις. Μια της Κομισιόν για το θέμα του προϋπολογισμού και των διαδικασιών που προβλέπονται από το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και μια δεύτερη από τους τέσσερις θεσμούς για την πορεία των μεταμνημονιακών διαπραγματεύσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Νοε 2020 | 17:52

Κομισιόν για τουρκικό πλοίο σε Λιβύη: Καθ' όλα νόμιμη η επιχείρηση IRINI- Το ΥΠΕΞ αγνόησε την προειδοποίηση

Τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Επιχείρηση IRINI κατά τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου εξηγεί η Κομισιόν

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ REUTERS 24 Νοε 2020 | 13:50

Εμβόλιο Moderna: Συμφωνία της Κομισιόν για την αγορά 80 εκατ. δόσεων- Αποτελεσματικό 94,5%

Συμφώνησε η Κομισιόν με την εταιρεία Moderna για την αγορά του εμβολίου

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 23 Νοε 2020 | 08:37

"Βροχή" επιδομάτων για 10 μέρες: 1.000άρικα σε 50.000 επαγγελματίες, αναδρομικά σε συνταξιούχους, επιδόματα σε ανέργους

Πάνω από 50.000 επαγγελματίες θα λάβουν σήμερα από 1000 ευρώ και πάνω στους λογαριασμούς τους λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΕ ΣΚΑΙ ΚΑΙ MEGA 22 Νοε 2020 | 11:36

Αναδρομικά, συντάξεις, Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλονται - Οι δηλώσεις Βρούτση

Τι ισχύει με συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ 20 Νοε 2020 | 15:45

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θα είχαμε ύφεση 17,5% φέτος χωρίς τα μέτρα στήριξης

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι το α΄τρίμηνο θα είναι μία περίοδος ύφεσης λόγω του lockdown που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 20 Νοε 2020 | 14:42

Προϋπολογισμός: Έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ.

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 20 Νοε 2020 | 14:17

Προϋπολογισμός 2021: Στις 25 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και σταθεροτητας

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε ορίζει πως στις 25 Νοεμβρίου ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 20 Νοε 2020 | 13:59

Προϋπολογισμός: Οι 62 κατηγορίες μέτρων που θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε περιλαμβάνει 62 κατηγορίες μέτρων οι οποίες θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 7,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 20 Νοε 2020 | 13:10

Kατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021: Υφεση 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021

Ύφεση της τάξεως του 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη με ρυθμό 4,8% για το 2021, προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.