Τέλος στην ταλαιπωρία: Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια εντός 24 ωρών – Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα.

1

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ η οποία θα μετατρέψει σε ηλεκτρονική τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.

Αντί ο υποψήφιος αγοραστής ακινήτων να χρειάζεται να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού με τη Δ.Ο.Υ προκειμένου να καταθέσει τη δήλωση μεταβίβασης και να χρειάζεται να περιμένει ακόμη και πάνω από 15 ημέρες προκειμένου να λάβει την έγκριση της Δ.Ο.Υ για την υπογραφή του συμβολαίου, η διαδικασία θα γίνεται μέσω των υπολογιστών του συμβολαιογράφου και των ενδιαφερόμενων δηλαδή του υποψήφιου αγοραστή και του υποψήφιου πωλητή. Το έργο της "ψηφιοποίησης" των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση η διαδικασία θα αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχικά, η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα είναι προαιρετική και από τις αρχές Ιουνίου θα γίνει υποχρεωτική όπως θα προβλέπει και η σχετική υπουργική απόφαση που θα αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στο ΦΕΚ. Στην 2η φάση, θα γίνουν ψηφιακές όλες οι δηλώσεις: γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας και κάθε άλλη μεταβίβαση αφορά σε περιουσία είτε πρόκειται για ακίνητο είτε ακόμη και για δωρεά σε χρήμα.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία, οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων –είτε με δωρεά είτε με γονική παροχή είτε και με αγορά- υποβάλλοντας αυτοπροσώπως στις Δ..Ο.Υ είτε από τους υποψήφιους αγοραστές είτε από τους δικηγόρους τους. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματίζονται τεράστιες ουρές ειδικά σε περιόδους αλλαγής των αντικειμενικών αξιών που όλοι έσπευδαν να προλάβουν τις αυξήσεις φόρων. Μόλις ξέσπασε η πανδημία, οι αυτοπρόσωπες επισκέψεις σταμάτησαν και οι υποψήφιοι αγοραστές υποχρεώθηκαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις στο… πρωτόκολλο. Το αποτέλεσμα ήταν η αναμονή μέχρι να ανάψει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση, να φτάσει ακόμη καις τους… δύο μήνες οδηγώντας πολλές φορές και σε ακύρωση της συναλλαγής.

δου

Η πλατφόρμα δεν θα αφορά μόνο στις δηλώσεις ακινήτων

Αυτό το… δράμα που περνούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιχειρήσει να διορθώσει η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων λανσάροντας την ηλεκτρονική εφαρμογή για τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων. Η πλατφόρμα δεν θα αφορά μόνο στις δηλώσεις ακινήτων. Σταδιακά, ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται όλες οι δηλώσεις, ακόμη και οι γονικές παροχές σε χρήμα. Απλώς, η αρχή θα γίνει με τις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς αυτό ενδιαφέρει τους περισσότερους συναλλασσόμενους. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση γίνονται πάνω από 300.000 επισκέψεις στις Δ..Ο.Υ μόνο για αγοραπωλησίες.

Εκτός από την υποβολή της δήλωσης, την ίδια στιγμή θα μπορεί να πληρωθεί και ο φόρος μεταβίβασης. Η "συνεργασία" του συμβολαιογράφου με τον αγοραστή και τον πωλητή, θα γίνεται ηλεκτρονικά και οι υπογραφές θα πέφτουν επίσης ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών Taxis. Όσον αφορά στην αγορά κύριας κατοικίας που απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο αγοραστής θα υποβάλλει ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση ότι πληροί τα κριτήρια ενώ στη συνέχεια η εφορία θα μπορεί να κάνει έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 07 Απρ 2021 | 06:42

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των self tests - Προτεραιότητα σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού.

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 05 Απρ 2021 | 14:40

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Άρχισαν οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και όλα τα SOS

Οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 πρέπει να υποβληθούν μέχρι 19 Απριλίου - Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 20%

ΤΑ ΛΑΒΡΑΚΙΑ 03 Απρ 2021 | 09:52

Κύκλωμα εισαγόμενων ΙΧ "μαϊμού" εντόπισε η ΑΑΔΕ – Το κόλπο για να γλιτώνουν τους φόρους

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα – Στα "δίχτυα" της ΑΑΔΕ 59 ιδιώτες και 153 έμποροι

ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 02 Απρ 2021 | 09:36

Ανοίγει η πλατφόρμα για την "επιστρεπτέα 7" με μποναμά 1 δισ. ευρώ: Ποιοι δικαιούνται έως και 100.000 ευρώ

Έως τις 19 Απριλίου έχουν χρονικό περιθώριο οι επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο προϋπολογισμός της 7ης φάσης θα ανέλθει στο 1 δις. ευρώ.

ΣΕ 12 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 31 Μαρ 2021 | 18:55

EURO 2020: "Βάλτε στο γήπεδο όσο κόσμο θέλετε" - Η UEFA ρίχνει το μπαλάκι στις χώρες που θα φιλοξενήσουν παιχνίδια

Αίρεται ο περιορισμός του 30% στην παρουσία φιλάθλων στο Euro 2020 από την UEFA

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 31 Μαρ 2021 | 15:51

"rantevou.kep.gov.gr": Ηλετρονικά πλέον το κλείσιμο ραντεβού στα ΚΕΠ

Διαθέσιμη είναι από σήμερα η πλατφόρμα rantevou.kep.gov.gr, προκειμένου οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού για να επισκεφτούν ΚΕΠ.

Η ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 29 Μαρ 2021 | 11:32

ΑΑΔΕ - myProperty: Μέσα σε 15 λεπτά οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Τα στοιχεία από τη χρήση της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε 15 λεπτά μπορούν να γίνουν οι ψηφιακές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 28 Μαρ 2021 | 22:39

Survivor: Πλυμένοι, ντυμένοι και έτοιμοι να παρτάρουν - Οι εντυπωσιακές αλλαγές των παικτών [Βίντεο]

Οι παίκτες του Survivor έκαναν μπάνιο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες και φόρεσαν τα καλά τους. Πλάνα "φωτιά" στις ντουζιέρες.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 26 Μαρ 2021 | 09:12

Πώς θα "κουρέψετε" αναδρομικά τα ενοίκια ενός έτους - Η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

Ουσιαστικά, η νέα απόφαση για το "κούρεμα" των ενοικίων επανακαθορίζει και "διορθώνει" όλες τις αστοχίες που είχαν παρατηρηθεί τους τελευταίους 13 μήνες

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ 26 Μαρ 2021 | 07:20

Εμβολιασμοί: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 - Ποιοι ακολουθούν

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τις ηλικίες 70-74 ετών.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ 24 Μαρ 2021 | 13:01

Φορολοταρία της ΑΑΔΕ για τον Φεβρουάριο: Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ

Η κλήρωση χαρίζει σε χίλιους τυχερούς από 1.000 ευρώ.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ 2021 23 Μαρ 2021 | 15:10

Κορονοϊός: Φόβοι ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα φθάσουν σήμερα τα 4 χιλιάδες

Μαύρο ρεκόρ αναμένεται σήμερα στα κρούσματα του κορονοϊού - Η χειρότερη επιδημιολογική εικόνα για το 2021

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Μαρ 2021 | 10:36

Μητσοτάκης για τον έναν χρόνο gov.gr: Μία πραγματική ψηφιακή επανάσταση που διευκολύνει την καθημερινότητα μας

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του έχουν γίνει 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα απαιτούσαν την φυσική παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.