Αλλαγές ξανά στο λιανεμπόριο: Τέλος το click inside – Κόκκινες κορδέλες στα super market - Tι θα ισχύσει από τη Δευτέρα

Η Ελλάδα χωρίζεται στα τέσσερα οπότε ανάλογα με το που μένει ο καθένας θα έχει και διαφορετική εικόνα όσον αφορά στη λειτουργία του εμπορίου

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
click

Αλλαγή σκηνικού και πάλι από αύριο στο λιανεμπόριο. Η Ελλάδα χωρίζεται στα τέσσερα οπότε ανάλογα με το που μένει ο καθένας θα έχει και διαφορετική εικόνα όσον αφορά στη λειτουργία του εμπορίου. Υπάρχουν πλέον οι κίτρινες περιοχές, οι κόκκινες περιοχές, οι πολύ κόκκινες περιοχές (πολύ αυξημένου υγειονομικού κινδύνου) και οι μητροπολιτικές περιοχές της χώρας όπου κατατάσσεται η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Όπως λοιπόν προκύπτει από το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ τα supermarket δεν θα μπορούν να πωλούν μια σειρά από προϊόντα όπως τα ακόλουθα:

1. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού

2. Τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε εξειδικευμένα καταστήματα

3. Εξοπλισμό ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

4. Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με εξαίρεση τα είδη ύπνου, κουβέρτες, παπλώματα κλπ.

5. Λιανικό εμπόριο χαλιών, επενδύσεων δαπέδου και τοίχου

6. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (μόνο βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για την διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων κλπ)

7. Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών κλπ Εξαιρούνται οι σκούπες, οι λαμπήρες, οι βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα κλπ

8. Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους

9. Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων με κάποιες εξαιρέσεις (καλσόν, παλτά κλπ)

10. Λιανικό εμπόριο υποδημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά συνέπεια, από αύριο επανέρχονται οι κόκκινες κορδέλες σε εκατοντάδες προϊόντα στα σούπερ μάρκετ τα οποία για την Αττική και την Θεσσαλονίκη θα μπορούν να λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 17:00 το Σαββατοκύριακο (Σάββατο οπωσδήποτε και Κυριακή αν επιτραπεί συνολικά η λειτουργία των καταστημάτων).

Από το ΦΕΚ προκύπτει επίσης ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών. Όσον αφορά στα καταστήματα λιανικής, στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με click away (με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 07:00 έως τις 20:00) και με υποχρεωτική πληρωμή μέσω κάρτας ενώ και το click away θα απαγορεύεται και σήμερα αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου.

Τα μόνο καταστήματα που επιτρέπεται να λειτουργήσουν είναι αυτά εντός των αεροδρομίων της χώρας αλλά μόνο μετά το σημείο ελέγχου των εισιτηρίων και των αποσκευών. Προσοχή: στις βαθιά κόκκινες περιοχές δεν επιτρέπεται ούτε το click away.

Στις κόκκινες περιοχές έχουμε συνδυασμό της λειτουργίας του click away και του click inside (για παπούτσια και ρούχα) ενώ για τις κίτρινες περιοχές έχουμε κανονική λειτουργία με περιορισμούς. Σε τις περιοχές της χώρας επιτρέπεται να λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα οπτικών και ακουσικών βαρηκοίας με ραντεβού, τα καταστήματα πώλησης περουκών, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για επισκευές συσκευών και εξόφληση λογαριασμών αλλά και τα περίπτερα στα οποία παραμένει η δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά στα κομμωτήρια κλείνουν στις βαθιά κόκκινες περιοχές και παραμένουν ανοικτά στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κομμωτηρίων ούτε στα μητροπολιτικά κέντρα. Τα ΚΤΕΟ θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ραντεβού σε όλη τη χώρα ενώ τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στις κίτρινες περιοχές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ 6 03 Μαρ 2021 | 08:54

Μέτρα στήριξης με κόφτες και... ψαλίδια: Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η νέα απόφαση για αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Πού μπαίνουν "κόφτες".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 02 Μαρ 2021 | 09:58

Πώς και πότε θα πάρετε τα 500-50.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 6: Η διπλή ρήτρα που κρύβει παγίδες

Κατά περίπου 15% "συμπιέζεται" ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαρ 2021 | 08:40

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου - Τα σενάρια χωρίς click away αλλά με SMS στο 13032

Επόμενος στόχος: Ένα "καθαρό" άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς "clicks" αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 01 Μαρ 2021 | 09:10

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Η 1η Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Φεβ 2021 | 08:13

Τέλος στην ταλαιπωρία: Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια εντός 24 ωρών – Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 08:02

Παρατείνεται το lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με το νέο SMS στο 13032

Με τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται στο να προτείνουν παράταση του lockdown, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων από 8 Μαρτίου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Φεβ 2021 | 10:11

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα εισπράξεων για συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων ή οικονομικών ενισχύσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Φεβ 2021 | 09:56

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 20 Φεβ 2021 | 09:27

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέα προθεσμία για το "ζεστό" χρήμα δίνει το ΥΠΟΙΚ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις για την 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Τεράστιες οι συνέπειες στην οικονομία από το lockdown στο λιανεμπόριο

4ΗΜΕΡΟ BLACKOUT 19 Φεβ 2021 | 09:38

Ψίχουλα οι μειώσεις στο ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας: Έκπτωση μόλις 9 ευρώ σε λογαριασμό 336 ευρώ

Τα νοικοκυριά που ξεπάγιασαν επί τρεις ή τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα (πολλά από αυτά και χωρίς νερό) θα δουν μια έκπτωση στον λογαριασμό του ρεύματος η οποία θα φτάνει στα 9 ευρώ.