Follow us

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα - Έρχεται το "μεσημβρινό" - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Ο ΔΕΔΔΗΕ εντείνει τις προσπάθειες του για να συλλέγει ανά μήνα τα στοιχεία της κατανάλωσης ενέργειας ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση μηνιαίων εκκαθαριστικών λογαριασμών. Θα είναι μια σημαντική αλλαγή για τα νοικοκυριά καθώς θα πληρώνουν τακτικότερους και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αποφεύγοντας τις δυσάρεστες εκπλήξεις που προκύπτουν όταν η εκκαθάριση της κατανάλωσης ρεύματος γίνεται ανά τέσσερις ή και ανά οκτώ μήνες.

Ταυτόχρονα, η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου". Επι δεκαετίες, τα νοικοκυριά γνώριζαν ότι μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αν χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολύ σύντομα θα πρέπει να… αλλάξουν τα ρολόγια τους χρησιμοποιώντας τις ενεργοβόρες συσκευές (κουζίνες, θερμοσίφωνες, πλυντήρια και στεγνωτήρια) το μεσημέρι.

Πολύ απλά διότι τις συγκεκριμένες ώρες, το ρεύμα που παράγεται έχει σχεδόν μηδενικό κόστος για τις εταιρείες κάτι που επιτρέπει και την υιοθέτηση χαμηλότερων τιμών λιανικής για τα νοικοκυριά. Όσο για το νυχτερινό τιμολόγιο, όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα εγκαταλειφθεί ή θα περιοριστεί. Ούτως ή άλλως, και τώρα, είναι λίγες οι εταιρείες (ουσιαστικά η ΔΕΗ) που εξακολουθούν να εφαρμόζουν χαμηλότερη χρέωση.

Όσο θα επεκτείνεται η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών μετρητών, τόσο θα ενισχύεται η δυνατότητα και της μηνιαίας εκκαθάρισης αλλά και της εφαρμογής "δυναμικών" τιμολογίων. Το πλαίσιο των χρωματιστών τιμολογίων έχει πρόβλεψη για τιμολόγια ρεύματος που διαφοροποιούν την τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με την ώρα της κατανάλωσης. Δεν έχουν όμως ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη ακριβώς διότι δεν υπάρχει ακόμη η "πληροφορία" που προσφέρει ο ηλεκτρονικός μετρητής. Τουλάχιστον πάντως για την μηνιαία εκκαθάριση (για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί ότι θα γίνεται ήδη από φέτος) ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητεί τρόπους να εφαρμοστεί άμεσα σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιώντας ακόμη και ιδιωτικά συνεργεία που κάνουν την καταμέτρηση (σ.σ. τα συνεργεία αυτά προσφέρουν και μια πρόσθετη υπηρεσία καθώς παρακολουθούν το δίκτυο "πόρτα -πόρτα" καταγράφοντας περιπτώσεις εξόφθαλμων ρευματοκλοπών).

Μεγάλες αλλαγές -και μάλιστα από αύριο- και στο… μέτωπο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα "φωτοβολταΪκά στη στέγη" ολοκληρώνεται κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- η δυνατότητα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε στέγες και ταράτσες.

Διαβάστε Επίσης

Ταυτόχρονα γι’ αυτούς που θα προχωρήσουν στην επένδυση χωρίς επιδότηση, αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης για τις παραγόμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Αντί να γίνεται συμψηφισμός ποσοτήτων με το δίκτυο, ο καταναλωτής θα αποζημιώνεται για τις κιλοβατώρες που θα παράγει αλλά θα πληρώνει για τις κιλοβατώρες που θα καταναλώνει και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή. Με το νέο σύστημα -οι λεπτομέρειες λειτουργίας του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα με υπουργική απόφαση- ουσιαστικά θα είναι απαραίτητη η χρήση συστήματος αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας ώστε η παραγωγή να ιδιοκαταναλώνεται αντί να πωλείται σε φθηνή τιμή στο δίκτυο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

04 Ιουν 2024 | 13:44

ΗΡΩΝ: Σταθερά χαμηλές τιμές στο ρεύμα και το καλοκαίρι 0,099 ευρώ ανά κιλοβατώρα για 6 μήνες

Με κόστος που είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά στην ελληνική αγορά, ο ΗΡΩΝ εξασφαλίζει αυτή την ελκυστική χρέωση για ένα 6μηνο.

ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 03 Ιουν 2024 | 09:46

Αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου - Ποιος πάροχος διαθέτει το φτηνότερο

Δείτε τα τιμολόγια των προμηθευτών όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 02 Ιουν 2024 | 19:08

Έκρηξη σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο Παλαιό Φάληρο – Μπλακ άουτ σε περιοχές στα νότια προάστια

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, του Παλαιού Φαλήρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Ιουν 2024 | 08:25

Αυξήσεις "φωτιά" από 8% έως και 70% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου [Πίνακας]

Ποιοι πάροχοι συγκράτησαν τις αυξήσεις ανεβάζοντας τις εκπτώσεις - Από 11,9 έως και 19,2 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας - Γιατί απαιτείται έρευνα τιμών από τους καταναλωτές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουν 2024 | 12:06

Πώς θα προετοιμάσετε το σπίτι σας για το "μεσημεριανό ρεύμα" - Τι πρέπει να ξέρετε για πλυντήρια, θερμοσίφωνες και κλιματιστικά

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος γίνεται... μεσημεριανό - Ποιο θα είναι το νέο περιβάλλον και πώς θα προσαρμοστούμε για να μη φουσκώσει ξανά ο λογαριασμός;

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2024 | 11:08

Ερχονται αυξήσεις "φωτιά" στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Ανατιμήσεις έως 50% τον Ιούνιο

Γιατί κινδυνεύουμε με αυξήσεις 20-50% στα τιμολόγια του Ιουνίου.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ 13 Ιουν 2024 | 12:03

Γιατί ο Μητσοτάκης αξιοποιεί το "μαξιλάρι" Τσίπρα των 15 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει χρέος

Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει στις αγορές τη στιγμή που θα θεωρεί καλύτερη αξιοποιώντας τη συγκυρία και χωρίς να έχει το άγχος των δόσεων που λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ 11 Ιουν 2024 | 11:22

Τα τρία λάθη της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας - Τα πλήρωσε ακριβά στις ευρωεκλογές

H ζημιά που έκανε η ακρίβεια στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τις άλλες χώρες λόγω χαμηλού εισοδήματος και έτσι οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες επλήγησαν πολύ περισσότερο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 09 Ιουν 2024 | 07:36

Η "πληγή" των υψηλών ενοικίων: Πώς θα μπει φρένο στο airbnb - Πιέσεις στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις

Για να "πιεστούν" οι ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους και για μακροχρόνια μίσθωση, θα πρέπει το πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν να καταστήσει περισσότερο συμφέρον το "μόνιμο εισόδημα".

"ΛΑΒΡΑΚΙΑ" 06 Ιουν 2024 | 13:02

Προκλητική φοροδιαφυγή 10 εκατ. ευρώ - Πώς οι δύο στοιχηματικές εταιρείες πιάστηκαν στη φάκα της εφορίας

Οι δύο εταιρείες επιχείρησαν να υπεξαιρέσουν παρακρατούμενους φόρους τους οποίους εισπράττουν από τους πελάτες τους (δηλαδή τους παίκτες) προκειμένου να τους αποδώσουν στην εφορία.

ΣΕΝΑΡΙΑ 04 Ιουν 2024 | 13:57

Το νέο "Σπίτι μου": Το σχέδιο για να αποκτήσουν ιδιόκτητο διαμέρισμα περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά

Με τον νέο γύρο του προγράμματος, θα υπάρξει ειδικά μέριμνα ώστε να ενταχθούν οικογένειες με παιδιά που ζουν σήμερα στο ενοίκιο.