Οι δανειστές επιμένουν: Ολα τα κόκκινα δάνεια σε «γύπες»

Οι τέσσερις «γραμμές» του κουαρτέτου που μεταφέρθηκαν στους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Αγκάθι τα κόκκινα δάνεια. Νέος γύρος διαπραγμάτευσης.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Οι δανειστές επιμένουν: Ολα τα κόκκινα δάνεια σε «γύπες»

«Απελευθερώστε την πώληση όλων των επιχειρηματικών δανείων στα distress funds. Δώστε αυξήσεις στα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου και κόψτε μισθούς στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια. Διοχετεύστε στο χρέος όλα τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν μέχρι το 2018 και δώστε σε ιδιώτη το πλειοψηφικό ποσοστό του ΑΔΜΗΕ».

Αυτές είναι οι τέσσερις «γραμμές» του κουαρτέτου που μεταφέρθηκαν στους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατά τη χθεσινή ημέρα διαπραγμάτευσης. Συμφωνία προφανώς δεν υπήρξε και η κυβέρνηση καλείται τώρα μέσα στις επόμενες 24ωρες να περισώσει ότι μπορεί σε σχέση με τις επιθετικές απαιτήσεις των δανειστών.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προστατεύσει «ευαίσθητα» επιχειρηματικά δάνεια από τη μεταβίβαση σε distress funds, να κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ, να αποφύγει κάθε μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα και να διοχετεύσει στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέρος του προϊόντος των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν μέχρι το 2016.

Αναλυτικά, οι έντονες διαφορές που καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση, είναι οι εξής:

1. Για τον AΔΜΗΕ, η πλευρά των τεσσάρων θεσμών επιμένει ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών θα πρέπει να ανήκει σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή και όχι στο ελληνικό δημόσιο όπως είναι η θέση της ελληνικής πλευράς. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μέσα από μια διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, το Ελληνικό Δημόσιο να βρεθεί να κατέχει το 51% τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ θέση με την οποία διαφωνούν οι δανειστές. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν και σήμερα χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα δώσει το παρόν ο αρμόδιος υπουργός Σκουρλέτης.

2. Διαφορές και στο ενιαίο μισθολόγιο: οι δανειστές θέλουν να αυξηθούν οι αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου έτσι ώστε οι μισθοί τους να είναι πιο «ανταγωνιστικοί» σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Για να καλυφθεί το κόστος από τη χορήγηση αυτών των αυξήσεων, θέλουν περικοπές στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια. Η ελληνική πλευρά αντιδρά εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να εμφανίσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρνει νέα περικοπές σε μισθούς δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα.

3. Το πιο «καυτό» θέμα έχει να κάνει με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, μέτωπο στο οποίο εμφανίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες. Ουσιαστικά οι δανειστές πιέζουν για πλήρη «απελευθέρωση» κάτι που θα επιτρέψει την πώληση όλων των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε distress funds. Η ελληνική πλευρά, θέλει να μπουν περιορισμοί ώστε να προστατευτούν ευαίσθητοι κλάδοι για την ελληνική οικονομία (π.χ ακτοπλοία) αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν με συγκεκριμένα κριτήρια να κριθούν ως βιώσιμες.

4. Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι το 4ο μεγάλο μέτωπο καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αποδέχονται την ελληνική πρόταση ακόμη και οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 να θεωρηθεί ότι ενσωματώνονται στο νέο Ταμείο. Οι δανειστές, πιέζουν ώστε οι αποκρατικοποιήσεις της 34ετίας 2016-2018, να γίνουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και ολόκληρο το ποσό να διατεθεί αποκλειστικά για το χρέος. Η ελληνική πλευρά από την άλλη, πιέζει ώστε οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 και στο εξής να θεωρηθεί ότι έχουν γίνει μέσω του νέου ταμείου έτσι ώστε το προϊόν να πάει και για την αποπληρωμή των δανείων που εκταμιεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το χρέος αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά μιλάει για απορρόφηση από το νέο Ταμείο, τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ΤΧΣ ώστε στην κυριότητα του νέου ταμείου να περιέλθουν και οι τράπεζες.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται νέος γύρος συναντήσεων ανάμεσα στους δύο Έλληνες υπουργούς (Τσακαλώτο, Σταθάκη) και τους τέσσερις εκπροσώπους του κουαρτέτου. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι πολύωρη καθώς την Παρασκευή, πριν από την αναχώρηση του κουαρτέτου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την επόμενη Τρίτη ώστε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ να εκταμιευτεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 25 Σεπ 2020 | 16:53

Η πανδημία αύξησε τις καταθέσεις των Ελλήνων αλλά και τα δάνεια σε επιχερήσεις

Στα 3,5 δισ.ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή της πανδημίας. Σημαντική αύξηση και στα δάνεια προς επιχερήσεις

ΜΕ ΤΟ PROTERGIA DOUBLE ENERGY MAX ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 15:38
ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ 25 Σεπ 2020 | 13:40

HUAWEI Month: Νέα προϊόντα, προσφορές και μοναδικά προνόμια από το AppGallery

Μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, η HUAWEI Ελλάδος ενημέρωσε για τα νέα συναρπαστικά λανσαρίσματα που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 13:15

Φυσικό Αέριο: Με κάθε νέα σύνδεση, κλήρωση για ένα Smart EQ

Kαι ΑΕΡΙΟ και ΡΕΥΜΑ στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και μπαίνετε στην κλήρωση για 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Smart EQ.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 25 Σεπ 2020 | 12:55

Ευρωζώνη: Αύξηση σε καταθέσεις και δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 22 δισεκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 25 Σεπ 2020 | 12:50

"Κλείδωσε" η πώληση της ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς

Πωλήθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στους Ισραηλινούς

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 25 Σεπ 2020 | 12:37

Νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Θεόδωρος Πελαγίδης [εικόνες]

Ορκίστηκε σήμερα ο Θεόδωρος Πελαγίδης ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Σεπ 2020 | 09:29

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές [πίνακες]

Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να "ανέβουν" τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:51

Κορονοϊός: Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 17:55

Παρατείνεται η προθεσμία για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων