Οι δανειστές επιμένουν: Ολα τα κόκκινα δάνεια σε «γύπες»

Οι τέσσερις «γραμμές» του κουαρτέτου που μεταφέρθηκαν στους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Αγκάθι τα κόκκινα δάνεια. Νέος γύρος διαπραγμάτευσης.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Οι δανειστές επιμένουν: Ολα τα κόκκινα δάνεια σε «γύπες»

«Απελευθερώστε την πώληση όλων των επιχειρηματικών δανείων στα distress funds. Δώστε αυξήσεις στα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου και κόψτε μισθούς στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια. Διοχετεύστε στο χρέος όλα τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν μέχρι το 2018 και δώστε σε ιδιώτη το πλειοψηφικό ποσοστό του ΑΔΜΗΕ».

Αυτές είναι οι τέσσερις «γραμμές» του κουαρτέτου που μεταφέρθηκαν στους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατά τη χθεσινή ημέρα διαπραγμάτευσης. Συμφωνία προφανώς δεν υπήρξε και η κυβέρνηση καλείται τώρα μέσα στις επόμενες 24ωρες να περισώσει ότι μπορεί σε σχέση με τις επιθετικές απαιτήσεις των δανειστών.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προστατεύσει «ευαίσθητα» επιχειρηματικά δάνεια από τη μεταβίβαση σε distress funds, να κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ, να αποφύγει κάθε μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα και να διοχετεύσει στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέρος του προϊόντος των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν μέχρι το 2016.

Αναλυτικά, οι έντονες διαφορές που καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση, είναι οι εξής:

1. Για τον AΔΜΗΕ, η πλευρά των τεσσάρων θεσμών επιμένει ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών θα πρέπει να ανήκει σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή και όχι στο ελληνικό δημόσιο όπως είναι η θέση της ελληνικής πλευράς. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μέσα από μια διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, το Ελληνικό Δημόσιο να βρεθεί να κατέχει το 51% τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ θέση με την οποία διαφωνούν οι δανειστές. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν και σήμερα χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα δώσει το παρόν ο αρμόδιος υπουργός Σκουρλέτης.

2. Διαφορές και στο ενιαίο μισθολόγιο: οι δανειστές θέλουν να αυξηθούν οι αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου έτσι ώστε οι μισθοί τους να είναι πιο «ανταγωνιστικοί» σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Για να καλυφθεί το κόστος από τη χορήγηση αυτών των αυξήσεων, θέλουν περικοπές στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια. Η ελληνική πλευρά αντιδρά εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να εμφανίσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρνει νέα περικοπές σε μισθούς δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα.

3. Το πιο «καυτό» θέμα έχει να κάνει με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, μέτωπο στο οποίο εμφανίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες. Ουσιαστικά οι δανειστές πιέζουν για πλήρη «απελευθέρωση» κάτι που θα επιτρέψει την πώληση όλων των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε distress funds. Η ελληνική πλευρά, θέλει να μπουν περιορισμοί ώστε να προστατευτούν ευαίσθητοι κλάδοι για την ελληνική οικονομία (π.χ ακτοπλοία) αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν με συγκεκριμένα κριτήρια να κριθούν ως βιώσιμες.

4. Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι το 4ο μεγάλο μέτωπο καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αποδέχονται την ελληνική πρόταση ακόμη και οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 να θεωρηθεί ότι ενσωματώνονται στο νέο Ταμείο. Οι δανειστές, πιέζουν ώστε οι αποκρατικοποιήσεις της 34ετίας 2016-2018, να γίνουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και ολόκληρο το ποσό να διατεθεί αποκλειστικά για το χρέος. Η ελληνική πλευρά από την άλλη, πιέζει ώστε οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 και στο εξής να θεωρηθεί ότι έχουν γίνει μέσω του νέου ταμείου έτσι ώστε το προϊόν να πάει και για την αποπληρωμή των δανείων που εκταμιεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το χρέος αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά μιλάει για απορρόφηση από το νέο Ταμείο, τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ΤΧΣ ώστε στην κυριότητα του νέου ταμείου να περιέλθουν και οι τράπεζες.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται νέος γύρος συναντήσεων ανάμεσα στους δύο Έλληνες υπουργούς (Τσακαλώτο, Σταθάκη) και τους τέσσερις εκπροσώπους του κουαρτέτου. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι πολύωρη καθώς την Παρασκευή, πριν από την αναχώρηση του κουαρτέτου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την επόμενη Τρίτη ώστε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ να εκταμιευτεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 Οκτ 2021 | 21:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.