Τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση

Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανακοίνωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση

Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανακοίνωσε πριν από λίγο ανώτατη κυβερνητική πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο θα συζητηθεί στο Εurogroup της Δευτέρας, ενώ η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να περάσει από τη Βουλή τα προαπιτούμενα πριν το Eurogroup της 22 ιανουαρίου που είναι και η ημερομηνία ορόσημο για το οριστικό κλεισιμο της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

“Oι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφτασαν σε τεχνική συμφωνία (SLA) με τις ελληνικές αρχές για το πακέτο πολιτικής που αφορά το πρόγραμμα του ΕΣΜ. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα που είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν” αναφέρει η δήλωση που εξέδωσαν οι θεσμοί μετά το πέρας της συνάντησης.

“The European Institutions have reached a Staff Level Agreement with the Greek authorities on the policy package supporting the ESM programme. This will be presented to the Eurogroup next Monday 4 December 2017. The Greek authorities plan to implement the prior actions necessary to conclude the 3rd review as soon as possible."

Μετα το τέλος των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι υπάρχει αλλαγή στη σειρά αποζημίωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν σε πρώτη προτεραιότητα όχι όμως για το σύνολο των απαιτήσεων τους από απλήρωτους μισθούς, αλλά για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα από την εκποίοηση της περιουσίας της πτωχευμένης επιχείρησης ποσό της τάξεως των περίπου 9.669 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως τον πρώτο ρόλο είχαν οι τράπεζες.

Στην υπόλοιπη σειρά στις αποζημιώσεις δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ όπως υποστήριξε η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα λήξει μεσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι θα διατεθούν σε κάθε περίπτωση πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την ενίσχυση των νησιών που έχουν πληγεί.

Νωρίτερα είχε κλείσει η συμφωνία για τα κοινωνικά επιδόματα. Η υφυπουργός Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να διατεθούν συνολικά 315 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών. Τα 260 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία για ορισμένους δικαιούχους θα είναι αυξημένα κατά 40% ενώ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρία Φωτιού, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:

- Πρώτο παιδί, από 40 σε 70 ευρώ.

- Δεύτερο παιδί, από 40 σε 70 (σύνολο 140 ευρώ).

- Τρίτο παιδί, επίδομα 140 ευρώ (συνολικά 280 αντί για 242 που ίσχυε σήμερα).

- Τέταρτο παιδί, 140 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Σημειώνεται όμως ότι καταργείται το επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που εισέπρατταν οι τρίτεκνοι, ενώ θα χάσουν το επίδομα τέκνων γονείς με τα υψηλότερα εισοδήματα οι οποίοι ήταν ως τώρα δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε συμφωνία για όλα τα ανοιχτά θέματα στα ενεργειακά όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης.

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους δανειστές στη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, στο τέλος του 2018.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Τη διαγωνιστική διαδικασία θα «τρέξει» η ΔΕΗ ενώ σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Σταθάκης στην τελική συμφωνία υπάρχει μέριμνα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις δύο μονάδες οι οποίες θα πουληθούν.

Πλήρης συμφωνία και στο θέμα των τιμολογίων ΥΚΩ. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι να αλλάξει ο τρόπος χρέωσης του τιμολογίου για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ώστε η επιβάρυνση να είναι κλιμακούμενη και να μην υπάρχουν απότομες επιβαρύνσεις όπως συμβαίνει σήμερα. Συμφωνία υπήρξε και στο θέμα της αγοράς αερίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 13 Οκτ 2021 | 11:16

Κεραμέως: Τα πολλά κρούσματα είναι στα σχολεία σε περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό

"Είναι κλειστά τμήματα σε 7 από τα σχεδόν 14.000 σχολεία", είπε η κ. Κεραμέως.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.