Θ. Φιλιππόπουλος στο Φόρουμ των Δελφών: Το μέλλον των εκδόσεων είναι ψηφιακό

Η παρέμβαση στο Φόρουμ των Δελφών του Θ. Φιλιππόπουλου, προέδρου του ΔΣ των Αττικών Εκδόσεων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
filippopoulos

Καμία εκδοτική εταιρεία η οποία δεν πέτυχε ψηφιακό μετασχηματισμό με επιτυχημένο εμπορικά τρόπο δεν κατάφερε να επιβιώσει - κι αυτό το είδαμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Αττικών Εκδόσεων και πρόεδρος του Capital.gr Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, σε συζήτηση σχετικά με τον μέλλον του κλάδου των εκδοτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

"Το μέλλον των εκδόσεων είναι ψηφιακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η ύπαρξη κάποιων έντυπων εκδόσεων σε μια περιορισμένη συχνότητα έκδοσης και με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με εκείνο που κυριαρχούσε έως σήμερα", σημείωσε ο κ. Φιλιππόπουλος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού και πιο ειδικά στον τρόπο σκέψης, "το λεγόμενο mindset στον καινούργιο ψηφιακό κόσμο".

Ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων και του Capital.gr διέκρινε δύο πυλώνες όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση - τον τρόπο με τον οποίο παράγει κανείς περιεχόμενο και τον τρόπο με τον οποίο διανέμει το συγκεκριμένο περιεχόμενο στο κοινό, κάνοντας χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων και στις δύο περιπτώσεις.

Σε σχέση με το οικονομικό μοντέλο επιβίωσης των νέων μέσων, ο Θ. Φιλιππόπουλος έκανε λόγο για δύο διαφορετικές πτυχές που το συνιστούν: από τη μία πλευρά, τα έσοδα από τη διαφήμιση, τα οποία απαιτούν απεύθυνση σε μαζικό κοινό - σε αντίθεση, π.χ. με τα περιοδικά και τις εφημερίδες, που είχαν συγκεκριμένα όρια, ακόμη και σε παλαιότερες εποχές μαζικής αναγνωσιμότητας και από την άλλη τη δυνατότητα προσέλκυσης συνδρομητών.

"Στην Ελλάδα η δεύτερη πτυχή δεν έχει υιοθετηθεί, κυρίως λόγω του μεγέθους της αγοράς, αλλά και της συνήθειας των Ελλήνων στο δωρεάν προϊόν στο Διαδίκτυο", ανέφερε ο κ. Φιλιππόπουλος.

"Θα πάρει λίγο χρόνο να δημιουργηθεί συνδρομητική βάση στην Ελλάδα", εκτίμησε, αναδεικνύοντας παραδείγματα επιτυχούς μετάβασης σε στήριξη σε συνδρομητικό κοινό, όπως εκείνο των New York Times.

Οικονομική βιωσιμότητα και ανεξαρτησία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιγραφής περιεχομένου στο Διαδίκτυο, ο πρόεδρος του Capital.gr τόνισε ότι "τα ισχυρά μέσα είναι εκείνα τα οποία έχουν πρωτογενές υλικό, πρωτογενές ρεπορτάζ, πρωτογενές περιεχόμενο. Το κοινό σταδιακά αντιλαμβάνεται ποια μέσα λειτουργούν παρασιτικά και τα εγκαταλείπει, προσανατολιζόμενο σε μέσα που διαθέτουν σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του περιεχομένου τους".

Για το ζήτημα της χρήσης ειδησεογραφικού περιεχομένου από την Google, o Θ. Φιλιππόπουλος υπογράμμισε ότι "το γεγονός ότι η Google χρησιμοποιεί στις μηχανές της περιεχόμενο από μεγάλα μέσα δημιουργεί μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει - και προφανώς θα πρέπει να υπάρξει κάποιο αντίτιμο γι' αυτή τη χρήση προς τους κατόχους της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από την άλλη πλευρά, η Google είναι ένας φορέας που βοηθά τα μέσα να αυξάνουν την επισκεψιμότητά τους. Υπάρχουν χώρες όπου έχει βρεθεί η χρυσή τομή", είπε.

Τέλος, ο κ. Φιλιππόπουλος στάθηκε στο ζήτημα της κερδοφορίας των μέσων ενημέρωσης, την οποία χαρακτήρισε κομβική και απολύτως απαραίτητη για την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους, καθώς εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους χωρίς άλλες εξαρτήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 01 Ιουν 2021 | 08:04

Το μήνυμα του Google Doodle για τον κορονοϊό: Εμβολιαστείτε, φορέστε μάσκα, σώστε ζωές

Κεντρικό θέμα του Google Doodle, την Τρίτη (01/06) είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 με σύνθημα "εμβολιαστείτε, φορέστε μάσκα, σώστε ζωές".

107 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ 31 Μαϊ 2021 | 08:04

Ακίρα Ιφουκούμπε: H Google τιμά με doodle τον συνθέτη της μουσικής του "Godzilla"

Αφιερωμένο στon Ακίρα Ιφουκούμπε το σημερινό doodle της Google.

ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ, ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ 19 Μαϊ 2021 | 09:26

H Google γίνεται... δερματολόγος: Δωρεάν εφαρμογή εντοπίζει παθήσεις από την ακμή έως το μελάνωμα

Το νέο εργαλείο της Google μπορεί να αναγνωρίσει 288 παθήσεις του δέρματος. Θα επιτρέψει στους ασθενείς να πηγαίνουν ταχύτερα στον δερματολόγο.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 17 Ιουν 2021 | 09:53

Μότορ Όιλ: Ελπίδες για επιστροφή της ζήτησης καυσίμων στα επίπεδα του 2019

Το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου ήταν καλύτερο από το αντίστοιχο του 2019 με το οποίο γίνεται η σύγκριση. Τι εκτιμούν τα στελέχη της Motor Oil.

ΑΝΟΔΟ (+) 673,4% 16 Ιουν 2021 | 13:52

ΥΠΑ: Σημάδια ανάκαμψης στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Μάιο

Άνοδο (+) 673,4% καταγράφουν τα στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον μήνα Μάιο του 2021.

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 16 Ιουν 2021 | 13:48

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα δάνεια των εταιριών διαχείρισης - Στα 42,8 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 42,845 δισ. ευρώ, έναντι 39,938 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 12:51

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Από 3,6% μέχρι 4,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021

Οι οικονομικές εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές και εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να φτάσει το 4,8%.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ SUPER MARKET 16 Ιουν 2021 | 12:42

Εκβιάζουν και απειλούν οι φαρμακοποιοί για τα self test- Σήμερα η συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έβαλε νερό στο κρασί του και ξεκίνησε ξανά από σήμερα τη διάθεση self test, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τραβά το σχοινί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 16 Ιουν 2021 | 12:04

Συνδικαλιστές της ΕΑΒ απειλούν "να μπλοκάρουν" τη γραμμή παραγωγής των F-16- Εχτισαν την είσοδο του εργοστασίου

Οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΕΑΒ μπλοκάρουν τη γραμμή παραγωγής των F-16 και υπονομεύουν τα συμβόλαια με την Lockheed Martin

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 16 Ιουν 2021 | 10:32

Εργασιακό νομοσχέδιο: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για άδειες, ρεπό, υπερωρίες, 8ωρο και απεργίες

15 ερωτοαπαντήσεις για το τι προβλέπει νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου στη Βουλή.

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουν 2021 | 10:16

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: "Είναι υπέρ των εργαζομένων - Λογικό να μην ικανοποιεί τους πάντες"

Το εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και παρά της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματά της, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 16 Ιουν 2021 | 09:45

Τα παράδοξα του ΕΝΦΙΑ: Γιατί ένα ακίνητο που χτίστηκε το 1960, πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα ακίνητο του 1990

Πώς γίνεται ένα διαμέρισμα που έχει χτιστεί το 1960 να επιβαρύνεται ακριβώς με τον ίδιο ΕΝΦΙΑ, με ένα διαμέρισμα ίδιων χαρακτηριστικών που έχει χτιστεί το 1990, δηλαδή 30 χρόνια αργότερα.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 09:20

Μυτιληναίος: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με τη ΔΕΗ - Διετής παράταση της σύμβασης προμήθειας ρεύματος

Η συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos έχει κλείσει επί της αρχής και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες επίσημα.