Θα υπάρξει κέρδος στη οικιακή θέρμανση από την πτώση του αργού πετρελαίου;

Η διεθνής κατρακύλα του αργού πετρελαίου ευνοεί την αποκλιμάκωση της λιανικής τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι ευκαιρίες και οι παγίδες.

Το 1/5 της αξίας του έχει χάσει ο μαύρος χρυσός από τον περασμένο Ιούνιο και η κατρακύλα στις διεθνείς τιμές συνεχίζεται εδώ και 4 εβδομάδες χωρίς σημάδια ανάσχεσης. Την Παρασκευή οι τιμή του Μπρέντ παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 85,83 δολάρια το βαρέλι.

Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που έχουν συμβάλει στη σημαντική πτώση της τιμής:

1. Η νευρικότητα των αγορών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας,

2. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τους με αποτέλεσμα να υπερ- τροφοδοτείται η αγορά και

3. Η απροθυμία της Σαουδικής Αραβίας να στηρίξει τις τιμές με μείωση της παραγωγής

Το ζητούμενο για τους Ελληνες καταναλωτές είναι αν αυτή η μείωση θα φανεί στο πορτοφόλι τους και κυρίως – εν όψει χειμερινής περιόδου – στην περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Η αισχροκέρδεια βάζει φρένο στην πτώση

Στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα που μόνον ως κινήσεις αισχροκέρδειας μπόρεσαν να εξηγηθούν. Συγκεκριμένα είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου, να ανεβαίνουν οι λιανικές τιμές στην Ελλάδα μέσα σε ένα ή δύο 24ωρα, πολλές εβδομάδες πριν οι ποσότητες με την αυξημένη τιμή φτάσουν στη χώρα μας. Αντίστοιχα σε περιπτώσεις αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών, η πτώση στις τιμές των ελληνικών πρατηρίων αργούσε να εμφανιστεί, με την δικαιολογία ότι οι νέες φθηνότερες ποσότητες πετρελαίου δεν είχαν φτάσει ακόμα στα ελληνικά διυλιστήρια.

Θα χαμηλώσει το κόστος μεταφοράς και διανομής;

Ενας παράγοντας που οδηγεί τις τιμές των καυσίμων σε άνοδο, είναι τα έξοδα μεταφοράς. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χαμηλή διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό και τονίζουν ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει το διεθνές εμπόριο καθιστώντας τα προϊόντα φθηνότερα, λόγω της πτώσης στα έξοδα μεταφοράς. Λογικά το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση των καυσίμων. Η Ελλάδα όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί φθηνό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα φτάσει στη χώρα μας με χαμηλότερα κόμιστρα. Με τις ίδιες χαμηλές τιμές θα μπορέσουν τα καύσιμα να διανεμηθούν στα πρατήρια και στους καταναλωτές.

Η παγίδα του δολαρίου

Ο πλέον αστάθμητος παράγοντας στον υπολογισμό της λιανικής τιμής των καυσίμων είναι το αμερικανικό νόμισμα. Όσο το δολάριο κερδίζει σε αξία έναντι του ευρώ, τόσο εξανεμίζεται η δυνατότητα αγορά φθηνού πετρελαίου από τις διεθνείς αγορές αλλά και η δυνατότητα τα καύσιμα να φτάσουν φθηνότερα στους καταναλωτές. Τι ελπίδες έχουμε το δολάριο να μην ανατιμηθεί έναντι του ευρώ; Κάθε απάντηση είναι παρακινδυνευμένη. Ωστόσο οι αμερικανοί αναλυτές λένε ότι αν διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, αυτό θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος. Κι αν επιβεβαιωθούν αυτές οι ελπίδες τους, τότε η αγορά φθηνού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα γίνει από πιθανότητα, ευσεβής πόθος.