
Ρεπορτάζ στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έγινε το σουβλάκι και οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην τιμή του, καθώς πλέον ένα τυλιχτό με γύρο κοστίζει περίπου 3,30 ευρώ.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ "καθώς οι Έλληνες εστιάτορες προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακολουθούν προσεκτικά τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού - όπως φαίνεται από την ραγδαία αύξηση της τιμής του πιο δημοφιλούς πρόχειρου φαγητού, το γνωστό σουβλάκι, τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες".
Οι μέσες τιμές για το σουβλάκι έχουν αυξηθεί πολύ γρήγορα
Οι μέσες τιμές για το σουβλάκι έχουν αυξηθεί πολύ, πιο γρήγορα σε σχέση με τις βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού, που όπως σημειώνει το Reuters κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών, στο 10,7% στην Ελλάδα.
Το κλασικό γεύμα με ψητό κρέας τυλιγμένο σε πίτα με σαλάτα και τζατζίκι κοστίζει τώρα 3,30 ευρώ κατά μέσο όρο στην Αθήνα, αυξημένο κατά 30% από το περασμένο καλοκαίρι.
Το κόστος των κύριων συστατικών του -κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο- αυξάνεται απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.
"Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ", λέει ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι στη σκιά της Ακρόπολης.
"Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά". Το σουβλάκι θεωρείται από καιρό ως μια φθηνή απόλαυση, προσιτή σε σχεδόν οποιονδήποτε, γίνεται πλέον όλο και περισσότερο το είδος που οι άνθρωποι με περιορισμένους προϋπολογισμούς σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν.
"Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή", λέει η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ το μήνα.
Η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, του ηλιελαίου που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος πάνω από 100%.
"Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα"
"Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα", είπε ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, ιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου κοντά στην Ακρόπολη εδώ και περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά από τον διπλασιασμό του λογαριασμού του ρεύματος, παλεύει να κρατήσει το σουβλάκι του κάτω από 3 ευρώ.
Για τουλάχιστον έναν τουρίστα, ωστόσο, το σουβλάκι παράμενει κάτι που δεν το άλλαζε με τίποτα: "Θα πλήρωνα και 10 ευρώ γι΄ αυτό το σουβλάκι, είναι νόστιμο", είπε στο Reuters ο Dave Disis, από την πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr