Θεοχάρης: Φυσικά και θα ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου

"Έχουμε συνολικό, προσεκτικό και ισορροπημένο σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού", είπε ο κ. Θεοχάρης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Φυσικά και θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου. Ανοίγουμε με ασφάλεια και παρά την κινδυνολογία", ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα.

Ο υπουργός απάντησε και για τις covid-free περιοχές. "Το σχέδιο της χώρας μας είναι συνολικό για το άνοιγμα του τουρισμού. Είναι προσεκτικό, είναι ισορροπημένο και επιτρέπει τον ασφαλή τουρισμό σε όλη τη χώρα", δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ανοίγουμε με ένα σχέδιο πέντε σημείων και άμυνας για το επόμενο χρονικό διάστημα και με τις προϋποθέσεις είτε εμβολιασμού είτε αρνητικού τεστ και με τον δειγματοληπτικό έλεγχο με το σύστημα EVA, το οποίο ήταν άκρως επιτυχημένο και για το οποίο έχουμε κερδίσει την διεθνή αναγνώριση, ώστε να εντοπίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στα σύνορα θετικοί, με τα ξενοδοχεία απομόνωσης, ώστε να μπορέσουμε να τους απομονώνουμε, με τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό, ο οποίος θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας", είπε ο κ. Θεοχάρης και υπογράμμισε: "θα ανοίξουμε με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία κράτησαν και πέρσι ασφαλείς τους εργαζόμενους και τους τουρίστες και τους συμπολίτες μας και φυσικά θα τους κρατήσουν και φέτος με τις προσαρμογές που θα κάνουμε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κατήγγειλε ότι "βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν από το Πάσχα και ακόμη δεν έχουν απελευθερωθεί βασικές δραστηριότητες που αφορούν το άνοιγμα του τουρισμού. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εμφανίστηκαν πριν από λίγες μέρες στον Τύπο και στα μίντια δεν απαντούν στα βασικά επίδικα του τουρισμού της Χαλκιδικής, τα οποία είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα" και κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στα εξής επτά ερωτήματα:

- αν αποτελεί δέσμευση το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

- πότε θα ανοίξει ο εσωτερικός τουρισμός, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

- πότε θα ανοίξει ο οδικός τουρισμός.

- πότε θα επιτραπεί το άνοιγμα της εστίασης.

- τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ακόμη δεν έχουν ανοίξει καν τα πακέτα τους για τον τουρισμό.

- πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών του τουρισμού.

- με ποια μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις θα επανεκκινήσει ο τουρισμός ώστε να ανατραπούν και να αποτραπούν τα λουκέτα και η μαζική ανεργία.

"Λέτε, ότι οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν πώς να λειτουργήσουν, να σας πω ότι ξέρουν. Τα πρωτόκολλα που ίσχυαν πέρυσι, ισχύουν και τώρα. Οι επιχειρήσεις έχουν την εμπειρία, τη γνώση, έχουν υλοποιήσει τα πρωτόκολλα με υποδειγματικό τρόπο πέρυσι και γι' αυτό δεν είχαμε προβλήματα παρά την κινδυνολογία σας και ξέρουν ότι αυτά τα πρωτόκολλα ισχύουν και τώρα", απάντησε ο υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: "Οι υπουργικές αποφάσεις είναι εν ισχύ και τα πρωτόκολλα είναι σε πλήρη ισχύ. 'Αρα ξέρουν πώς θα λειτουργήσουν. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να κοιτάμε με τους υγειονομικούς ποιες βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε στα πρωτόκολλα αυτά, τι ευελιξία μπορούμε να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις, χωρίς να διακινδυνεύουμε στο ελάχιστο την υγειονομική ασφάλεια των εργαζομένων, των τουριστών, αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού. 'Αρα να μην έχετε καμία αμφιβολία. Οι επιχειρήσεις ξέρουν πώς θα λειτουργήσουν και μπορούν να το κάνουν και από τώρα".

Ο κ. Θεοχάρης απάντησε και για τις covid-free περιοχές. "Το σχέδιο της χώρας μας είναι συνολικό για το άνοιγμα του τουρισμού. Είναι προσεκτικό, είναι ισορροπημένο και επιτρέπει τον ασφαλή τουρισμό σε όλη τη χώρα. Η συζήτηση περί ενός νησιού που για επιχειρησιακούς λόγους, εμβολιάζει διότι δεν μπορεί να στέλνει το Λιμενικό κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα για να κάνει έναν-έναν τους εμβολιασμούς και το κάνει επιχειρησιακά, δεν είναι συζήτηση για τον τουρισμό. Όλη η χώρα είναι ασφαλής και δεν είμαστε εδώ για να λέει το ένα νησί "εγώ είμαι ασφαλής" και το άλλο νησί "δεν είμαι" και να κάνουμε έναν τέτοιο εσωτερικό ανταγωνισμό", είπε ο υπουργός Τουρισμού και απηύθυνε έκκληση "να σταματήσει αυτή η αντιπαραγωγική κουβέντα", γιατί "η χώρα όλη είναι ασφαλής".

"Θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου. Θα ανοίξουμε όλες τις χερσαίες διαβάσεις, ώστε να μην έχουμε τις δυσκολίες που είχαμε πέρσι", εξήγησε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι τα τεστ τα αεροδρόμια θα είναι πιο γρήγορα και "δεν θα χρειάζεται εικοσιτέσσερις ώρες μετά να ψάχνουμε και να τους παίρνουμε από ξενοδοχεία και να τους πηγαίνουμε σε ξενοδοχεία απομόνωσης, αλλά θα μπορούμε στα αεροδρόμια να κάνουμε την απομόνωση κατευθείαν και να είμαστε όλοι μας πολύ πιο ασφαλείς. Ή αντίστοιχα εάν κάποιος έρθει με το αυτοκίνητό του στα οδικά σύνορα θα μπορεί να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του εφόσον βρέθηκε κάποιος από την οικογένεια θετικός".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

03 Απρ 2021 | 18:03

Αίγυπτος: Εύσημα στην Ελλάδα για τον τρόπο που ανοίγει τον τουρισμό της

Τα εύσημα της αιγυπτιακής πλευράς εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού δρ. Χάλιντ Ελ Ανάνι, υποδεχόμενος τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 03 Απρ 2021 | 16:32

Το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού στα διεθνή ΜΜΕ: Οι 5 "γραμμές άμυνας" - Καμία διάκριση προς τους ανεμβολίαστους

"Οι Γερμανοί τουρίστες δε χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού αρκεί τόνισε ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας στην Die Welt.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 02 Απρ 2021 | 13:08

Προαναγγελία Σταϊκούρα: Έρχονται πρόσθετες παρεμβάσεις στον τουρισμό - Τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί

Ο υπουργός ανέφερε για τον τουρισμό ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία "διευρύνουμε όσο μπορούμε στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 31 Μαρ 2021 | 09:35

Άνοιγμα αγοράς με κρατική χρηματοδότηση: Ερχεται νέο πακέτο για εστίαση, τουρισμό και επιταγές

Το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανεβάσει τον συνολικό λογαριασμό ακόμη και πάνω από τα 14 δισ. ευρώ

ΕΙΚΟΣΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΒΕΡΝΗΣΕΩΝ 30 Μαρ 2021 | 12:00

Κοινό άρθρο Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη ενάντια στις πανδημίες

Είκοσι ηγέτες της Ε.Ε ζητούν με άρθρο τους στην FAZ να τεθούν τα θεμέλια για την καλύτερη αντιμετώπιση και μελλοντική πρόληψη πανδημιών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 30 Μαρ 2021 | 11:42

Ανοιγμα τουρισμού: Ξεκίνησε η κάθοδος των πρώτων Γερμανών στην Κρήτη - Ερχονται και 200 Ολλανδοί στη Ρόδο

Το Σαββατοκύριακο έφτασαν στην Κρήτη οι πρώτες πτήσεις με Γερμανούς τουρίστες.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 29 Μαρ 2021 | 10:03

Πλακιωτάκης: Τι αλλάζει στα ταξίδια με πλοίο - Τι είναι τα ηλεκτρονικά υγειονομικά πρωτόκολλα για επιβάτες

Το έντυπο που συμπλήρωναν οι επιβάτες πλοίων θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή - Δεν θα καταργηθεί και η έγγραφη σε περίπτωση που χρειαστεί ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 28 Μαρ 2021 | 14:40

Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού: Τα 5 βήματα για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα

Με προϋπόθεση να ανοίξει η εστίαση και το λιανεμπόριο, η Ελλάδα φιλοδοξεί να υποδεχτεί τους πρώτους ξένους επισκέπτες πριν από τις 14 Μαΐου.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 28 Μαρ 2021 | 11:46

Χάρης Θεοχάρης για τουριστική σεζόν: "Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και πριν την 14η Μαΐου"

Ο υπουργός αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας οι ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα να είναι και πριν την 14η Μαΐου.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ 28 Μαρ 2021 | 11:08

Στέλιος Πέτσας: "Προετοιμάζομαι ψυχολογικά για Πάσχα στο χωριό. Εύχομαι να τα καταφέρουμε"

"Εγώ ψυχολογικά προετοιμάζομαι για Πάσχα στο χωριό, αλλά αυτό εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων και από την πρόοδο του εμβολιασμού και της γενικότερης εικόνας" τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Η 14Η ΜΑΙΟΥ 28 Μαρ 2021 | 10:09

ΕΟΤ: Πιλοτικό άνοιγμα τουρισμού από τον Απρίλιο - Γίνονται διμερείς συζητήσεις

Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ένα δύσκολο σχέδιο, δεν θα είναι βόλτα στην εξοχή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 27 Μαρ 2021 | 15:20

Σκυλακάκης: Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο - Τον Ιούλιο "φτάνουν" στην Ελλάδα κονδύλια 4 δις

Στόχος της κυβέρνησης είναι στο νέο πακέτο στήριξης να περιλαμβάνονται και στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και την εστίαση.