Θερινός εφιάλτης για ανεργία στο 20%: Γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια ως τον Σεπτέμβριο

Προκειμένου να καταγράψει καλύτερα το "φαινόμενο" η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη αρχίσει να μετράει επιμέρους δείκτες με στόχο να βοηθηθεί και η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων.

Εργαζόμενοι Επιχείρηση

Ο εφιάλτης της υψηλής ανεργίας επιστρέφει στην "καρδιά" του καλοκαιριού. Στις 9 Αυγούστου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει τα στοιχεία με την εξέλιξη της ανεργίας κατά τον μήνα Μάιο. Ο Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ μπορούσαν να συμπληρώσουν ελεύθερα τα ερωτηματολόγια χωρίς να περιορίζονται από την καραντίνα.

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν αύξηση του ποσοστού ακόμη και στο επίπεδο του 20-21% και προετοιμάζονται για ένα νέο "στοχευμένο" πακέτο στήριξης από το φθινόπωρο το οποίο αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις ειδικά για τους χιλιάδες επαγγελματίες του τουρισμού που κατά τη φετινή σεζόν θα μείνουν χωρίς εισόδημα.

Σε τρεις ημέρες, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πορεία της ανεργίας του Απριλίου. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν θα αποτυπώνουν την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Και αυτό διότι όσοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής δεν θα προσμετρούνται στους ανέργους ενώ όσοι άνεργοι δήλωσαν στις –κατά βάση τηλεφωνικές- συνεντεύξεις ότι δεν μπορούν να πιάσουν δουλειά λόγω του lockdown, συμπεριελήφθησαν στη λίστα των οικονομικά μη ενεργών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, τα όποια χαμηλά ποσοστά ανακοινωθούν είναι βέβαιο ότι δεν θα προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Η ζημιά του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας θα αρχίσει να αποτυπώνεται από τις 9 Αυγούστου ενώ πλήρης εικόνα θα υπάρχει στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Για αυτή την περίοδο προγραμματίζει και η κυβέρνηση να ανακοινώσει και το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης.

Η στατιστική αποτύπωση της ανεργίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση μέσα στην πανδημία και γι ‘ αυτό η ανακοίνωση των ποσοστών που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αφήσει πολλά περιθώρια για ερμηνείες και πολιτικές εντάσεις. Για παράδειγμα:

1. Όσοι τον Απρίλιο δήλωσαν ότι δεν ήταν διαθέσιμοι να πιάσουν δουλειά (αν και άνεργοι) γιατί υπήρχε το lockdown) δεν χαρακτηρίστηκαν άνεργοι αλλά οικονομικά μη ενεργοί

2. Όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούσαν να χαρακτηρίζονται ως απασχολούμενοι παρά το γεγονός ότι δεν λάμβαναν μισθό αλλά το "800άρι" του κράτους. Από τον πληθυσμό όσων βρέθηκαν σε αναστολή, θα πάψουν να χαρακτηρίζονται ως απασχολούμενοι μόνο όσοι ξεπεράσουν τους τρεις μήνες στον "πάγο" ή αν η μείωση των αποδοχών τους ξεπεράσει το 50% (σ.σ δηλαδή όσοι είχαν μισθό πάνω από 1100 ευρώ πριν την αναστολή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαιτίας αυτών των στατιστικών παράδοξων, η ανεργία τον Μάρτιο μετρήθηκε στο 14,4% δηλαδή σε χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 9 ετών καταγράφονται μείωση 3,7 μονάδων σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Φυσικά, αυτό το ποσοστό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα και θεωρείται πολύ πιθανό ότι το ίδιο φαινόμενο θα επαναληφθεί (ή και θα ενισχυθεί) τον Απρίλιο μήνα κατά τον οποίο είχαμε καθολική καραντίνα αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αναστολές συμβάσεων.

Προκειμένου να καταγράψει καλύτερα το "φαινόμενο" η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη αρχίσει να μετράει επιμέρους δείκτες με στόχο να βοηθηθεί και η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων. Επειδή ο δείκτης της ανεργίας δεν μπορεί προς το παρόν –και δεν θα μπορεί και για τους επόμενους δύο μήνες- να αποτυπώσει την πραγματικότητα, έχουν προστεθεί στη μελέτη:

1. Ο δείκτης των ωρών εργασίας ο οποίος έχει καταρρεύσεις από τις 9 Μαρτίου και μετά. Από τις 39,1 ώρες εργασίας την εβδομάδα στο Δ’ τρίμηνο του 2019 φτάσαμε στις 35,5 ώρες την εβδομάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ενώ ειδικά στο διάστημα 9-31 Μαρτίου, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ήταν μόλις 26,9. Ο Απρίλιος θα καταγράψει ακόμη χειρότερες επιδόσεις.

2. Ο δείκτης απουσίας από την εργασία ο οποίος επίσης έχει εκτοξευτεί από τον Μάρτιο λόγω των αδειών ειδικού σκοπού. Στο διάστημα από 9 έως 31 Μαρτίου, απουσίαζε από την εργασία του, το 28,2% των απασχολουμένων όταν στο α’ τρίμηνο του 2019, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3,3%.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένος πλέον: να περιοριστεί όσο το δυνατόν η επικείμενη κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού της ανεργίας. Τα μέτρα συγκράτησης μέχρι τώρα είναι τα εξής:

1. Η προστασία των θέσεων εργασίας ως "αντάλλαγμα" για τη χρήση ευνοïκών μέτρων της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, η επιστρεπτέα προκαταβολή στην οποία μέχρι τώρα έχουν καταφύγει 50.000 επιχειρήσεις κατά την πρώτη φάση και 100.000 κατά τη δεύτερη (σ.σ σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύο αιτήσεις της ίδιας επιχείρησης). Η προστασία από τις απολύσεις λόγω αναστολών ουσιαστικά έχει λήξει για τους περισσότερους.

2. Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 100% για τρεις μήνες για τις εποχικές επιχειρήσεις που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Το μέτρο ανακοινώθηκε την Παρασκευή ως κίνητρο για να επαναλειτουργήσουν ξενοδοχεία και εστιατόρια που προς το παρόν παραμένουν κλειστά ή ως κίνητρο για να μην υπάρξουν απολύσεις (σ.σ θα υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων και στο συγκεκριμένο μέτρο)

3. Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 60% μέχρι τον Οκτώβριο και για όσες συμβάσεις μετατραπούν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

4. Η συνέχιση της αναστολής και για τους καλοκαιρινούς μήνες για τις εποχικές επιχειρήσεις. Όσοι παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, δεν αντιμετωπίζονται ως άνεργοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιουν 2021 | 13:08

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,3% η ανεργία τον Μάρτιο

Στο 16,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο εφέτος, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 11 Ιουν 2021 | 12:49

Κόντρα στη Βουλή για την απεργία της 10ης Ιουνίου: Μικρή η συμμετοχή, λέει η ΝΔ - Βροντερό "όχι", λέει η αντιπολίτευση

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις στη Βουλή για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις χθεσινές μεγάλες πορείες για το εργασιακό νομοσχέδιο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΒΗ 09 Ιουν 2021 | 12:32

Fastly: Αυτή είναι η αιτία που προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ στο ίντερνετ

Η Fastly απέδωσε τη μεγάλη βλάβη που υπέστησαν χθες ιστότοποι ειδησεγραφικών μέσων παγκοσμίως σε σφάλμα λογισμικού.

ΝΕΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" 09 Ιουν 2021 | 07:43

Η κόντρα κυβέρνησης - φαρμακοπoιών για τα self test οδηγεί στα... σούπερ μάρκετ

Στις 19 Ιουνίου θα φανεί αν οι φαρμακοποιοί θα μείνουν ανυποχώρητοι και θα σταματήσουν τη δωρεάν διάθεση των self test - Το "χαρτί" των σούπερ μάρκετ.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 08 Ιουν 2021 | 22:03

Προνόμια για τους εμβολιασμένους και πέραν της εστίασης - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις για περαιτέρω προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους από την κυβέρνηση.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Ιουν 2021 | 12:59

Έκπληξη από ΕΛΣΤΑΤ: Μόλις στο 2,3% η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρά το ολικό lockdown

Η ύφεση συγκρατήθηκε στο -2,3% δείχνοντας ότι η αγορά κατάφερε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της πανδημίας με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 03 Ιουν 2021 | 21:25

Τεστ κορονοϊού στους τουρίστες και κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα - Σκέψεις για "μοντέλο Σιγκαπούρης"

Τι είναι το "μοντέλο Σιγκαπούρης" που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους ξένους τουρίστες - Τεστ κορονοϊού και για την επιστροφή στις χώρες τους;

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 01 Ιουν 2021 | 19:14

Πάνος Λασκαρίδης: Παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μετά τον σάλο για τις δηλώσεις του

Ο Πάνος Λασκαρίδης, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις για τον πρωθυπουργό, παραιτήθηκε από τo ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

"ΣΤΕΛΝΕΙ 30.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ" 28 Μαϊ 2021 | 14:30

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) σε Πελώνη: Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε λίγο σεβασμό θα απέσυρε το νομοσχέδιο

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης διά της κας Πελώνη συνεχίζει να κοροϊδεύει μαθητές και γονείς και πως αν είχε λίγο σεβασμό θα απέσυρε το νομοσχέδιο.

ΧΙΠ ΧΟΠ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 26 Μαϊ 2021 | 12:35

Σαρώνει το νέο τραγούδι του Μιθριδάτη: "Για να μην στα χρωστάω" - Στίχοι "φωτιά" με πολιτικές αιχμές

Ο Μιθριδάτης κάνει τη δική του πολιτική παρέμβαση μέσω του νέου του τραγουδιού

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Μαϊ 2021 | 12:05

Ερευνα ΟΟΣΑ: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση- Επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις

Ο δείκτης του ΟΟΣΑ "Εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση" ανέβηκε στο 39,6 ενώ πρίν το 2019 και τις εκλογές ήταν κοντά στο 16

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 26 Μαϊ 2021 | 11:58

Χαρίτσης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη

Σε συνέντευξή του ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ 24 Μαϊ 2021 | 15:44

Αθανάσιος Λασκαρίδης: Αποστάσεις από τον αδερφό του Παναγιώτη, για το έχω χεσ@@@ τον πρωθυπουργό

Αποστάσεις από τον αδερφό του Παναγιώτη Λασκαρίδη παίρνει ο Αθανάσιος Λασκαρίδης μιλώντας για "προσωπικές απόψεις"