Θηλιά για τους δανειολήπτες το «σκληρό» ελβετικό φράγκο

Περισσότεροι από 65.000 δανειολήπτες εγκλωβισμένοι εξαιτίας του σκληρού νομίσματος έναντι του ευρώ. Πληρώνουν τις δόσεις αλλά το αρχικό κεφάλαιο μειώνεται ελάχιστα. Δικαστική απόφαση-σταθμός

thilia-gia-tous-daneioliptes-to-skliro-elbetiko-fragko
SHARE THIS
0
SHARES

Πήραν από το 2006 έως το 2008 δάνειο σε ελβετικό φράγκο ποντάροντας στο χαμηλό επιτόκιο που είχε έναντι του ευρώ. Ομως η ραγδαία αποκλιμάκωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το ταυτόχρονο «κλείδωμα» της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος στο 1,20 δεν επιτρέπει την μείωση του αρχικού κεφαλαίου.

Ενα ενδεικτικό παράδειγμα: ένα δάνειο 100.000 ευρώ που συνήφθη σε ελβετικό φράγκο το 2009 -ότα το επιτόκιο ήταν 1,2% και η ισοτιμία στο 1,494- με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, μετά από 5 χρόνια ανελλιπών καταβολών των δόσεων το αρχικό κεφάλαιο παραμένει στις 96.116 ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με χρηματοοικονομικούς αναλυτές, δεν αποκλείεται η ακραία περίπτωση του να οφείλει κάποιος σήμερα περισσότερα από αυτά που δανείστηκε !

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά από απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης που δικαίωσε δανειολήπτη-συνταξιούχο αστυνομικό, ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο συγκεκριμένος δανειολήπτης μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε την περίοδο που αυτό εγκρίθηκε από την Τράπεζα. Το Πρωτοδικείο έκρινε ασαφή και αόριστο και κατ' επέκταση καταχρηστικό τον όρο του δανείου, σύμφωνα με τον οποίο «εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα του έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα, ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του πριος την Τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής».

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε ουσιαστικά ότι ο δανειολήπτης στερείται οικονομικών γνώσεων και γι αυτό δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί τις συνέπειες της επιλογής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook