Θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας: Και όμως αυτοί βγάζουν τρελά λεφτά εν μέσω κορονοϊού

Μπορεί να δημιουργείται "κλίμα καταστροφής" και αυτή η καταστροφή πράγματι να έχει επέλθει σε επιχειρήσεις, όμως είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει για όλους

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Καταστήματα

Εσύ που ξόδεψες λεφτά μέσα στην καραντίνα; Και πόσα ξόδεψες; Στο οικονομικό επιτελείο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς "μετρήσεις" για την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών μέσα στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Πολλαπλοί οι στόχοι αυτών των μετρήσεων: πρώτον να "απομονωθούν" οι επαγγελματίες που πραγματικά έχουν πληγεί. Μπορεί να δημιουργείται "κλίμα καταστροφής" και αυτή η καταστροφή πράγματι να έχει επέλθει σε επιχειρήσεις όπως είναι οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης και τα εστιατόρια, ωστόσο είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει για τις εταιρείες courier, τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους και τα pet shop τα οποία στην μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν εμφανίσει σημαντική αύξηση εσόδων.

Θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας: Και όμως αυτοί βγάζουν τρελά λεφτά εν μέσω κορονοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς προκύπτει το συμπέρασμα; Προς το παρόν, από την πλήρη καταγραφή των ηλεκτρονικών πληρωμών που έκαναν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Προφανώς η εικόνα δεν είναι πλήρης. Το ότι ο Έλληνας άρχισε να εξοικειώνεται με το πλαστικό χρήμα, δεν σημαίνει ότι το χρησιμοποιεί αποκλειστικά. Κάθε άλλο. Ωστόσο, είναι μια πρώτη ένδειξη η οποία θα ληφθεί υπόψη για τον σχεδιασμό των επόμενων μέτρων στήριξης που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Τι δείχνουν λοιπόν τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών από τις ηλεκτρονικές πληρωμές και σε τι αφορούν αυτά τα στοιχεία; Καταρχήν να σημειωθεί ότι η παρακάτω εικόνα σχηματίζεται από τις συναλλαγές που στέλνουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Είναι οι συναλλαγές μέσω καρτών και με μεταφορές χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό. Δεν υπάρχει εικόνα για τις πληρωμές που έγιναν με μετρητά άρα δεν υπάρχει εικόνα και για τον τελικό τζίρο της κάθε επιχείρησης. Αυτά τα στοιχεία, θα συγκεντρωθούν μόλις υποβληθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ για τον Δεκέμβριο κάτι που θα γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

καταστηματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, αύξηση τον Δεκέμβριο του 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαμε:

1. Στα φαστ φουντ που εμφανίζουν αύξηση 90%. To delivery έχει δουλέψει μέσα στην καραντίνα και μάλιστα ήταν εκατοντάδες οι επιχειρήσεις εστίασης που ενώ δεν έκαναν παραδόσεις κατ’ οίκον, μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία. Η μεγάλη αύξηση στα στοιχεία, οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι διευρύνουν τα μερίδιά τους οι διάφορες πλατφόρμες εξυπηρέτησης πελατών όπου οι πληρωμές γίνονται κλυρίως ηλεκτρονικά.

2. Στα courier οι συναλλαγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 69%. Μεγάλη άνοδο έχουν και οι εταιρείες που κάνουν επισκευές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Χιλιάδες πολίτες και στην δεύτερη καραντίνα έβγαλαν τα παλιά μηχανήματα από τα ντουλάπια για να τα θέσουν σε λειτουργία.

3. Τα pet shop εμφανίζονται ενισχυμένα σε ποσοστό 51%. Και πάλι είναι ένα ερώτημα αν αυτό το ποσοστό θα φανεί στον τελικό τζίρο καθώς τα pet shop δεν έχουν κλείσει οπότε πρέπει να προκύψει αν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση εσόδων και στις συναλλαγές με μετρητά.

4. Καλά έχουν πάει επίσης, οι φούρνοι (αναμενόμενο) τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ και οι κάβες ποτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη πολύ μεγάλα προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει οι κινηματογράφοι και τα θέατρα (εκεί οι πωλήσεις είναι μηδενικές), τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα μαγαζιά με είδη ένδυσης και υπόδησης, καταστήματα πώλησης αξεσουάρ, και φυσικά τα εστιατόρια και τα μπαρ. Ακόμη και το click away έκανε… διακρίσεις: έτοιμα προϊόντα που δεν χρειάζεται να τα δοκιμάσεις (π.χ ηλεκτρικά είδη, μικροσυσκευές κλπ) πουλήθηκαν με μεγαλύτερη ευκολία συγκριτικά με τα ρούχα και τα παπούτσια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 09:54

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Ως 28 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήματος

Τι χρειάζεται να κάνουν τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 13 Ιαν 2021 | 09:46

Κατάθεση πινακίδων ΙΧ: Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία - Αναλυτικές οδηγίες της ΑΑΔΕ

Η δήλωση γίνεται ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη Φορολογική Αρχή.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600.000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 11 Ιαν 2021 | 10:59

Λήγει σήμερα η προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης

Μέχρι και το Σάββατο είχαν υποβάλλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης πάνω από 600.000 νοικοκυριά.

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 11 Ιαν 2021 | 09:31

Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020

Καραντίνα και μείωση κατανάλωσης, αναγκάζει το ΥΠΟΙΚ να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν να μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 08 Ιαν 2021 | 10:20

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Οι πληρωμές για τον Δεκέμβριο του 2020 - Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού,.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιαν 2021 | 17:14

Καταβολή επιδόματος θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε αν δεν βρίσκετε τον οικισμό σας - Mέχρι πότε μπορούμε να κάνουμε αίτηση

Στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

ΟΜΟΦΩΝΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΣΚ 07 Ιαν 2021 | 13:24

Υπόθεση Novartis: Αποζημίωση για ζημία και ηθική βλάβη θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από την εταιρεία

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα για πραγματοποίηση συγκεκριμένων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών στην υπόθεση Novartis.

"MYBUSINESSSUPPORT” 05 Ιαν 2021 | 16:14

Άνοιξε η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5: Οι κατηγορίες των δικαιούχων

Οι δικαιούχοι του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα "myBusinessSupport"

ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΙΤΣΙΛΗ 01 Ιαν 2021 | 10:22

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή το 2021 - Σχέδιο για 25.500 ελέγχους

Στο επίκεντρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων πέντε ετών αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΤΣΙΛΗ 31 Δεκ 2020 | 19:48

ΑΑΔΕ: Παράταση σε προθεσμίες που έληγαν σήμερα – Ποιες δηλώσεις αφορά

Αναλυτικά όλες οι νέες προθεσμίες για μια σειρά δηλώσεων από την ΑΑΔΕ.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ 30 Δεκ 2020 | 19:13

Κατάθεση πινακίδων με 5 κλικ - Έρχεται η εφαρμογή myCAR από την ΑΑΔΕ

Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση που δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ 29 Δεκ 2020 | 13:36

Eφορία η... γενναιόδωρη: Διέγραψε οφειλές ύψους έως 10 ευρώ για 118.906 φορολογούμενους

Οι συγκεκριμένες οφειλές, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, έγιναν βάση των διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία.