Θλιβερή πρωτιά: Χειρότερη χώρα για νέους εργαζόμενους η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει το χειρότερο εργασιακό περιβάλλον για τους 20άρηδες τους οποίους μάλιστα φαίνεται να βάζει στο ίδιο σακί ανεξάρτητα από εμπειρία ή μορφωτικό επίπεδο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θλιβερή πρωτιά: Χειρότερη χώρα για νέους εργαζόμενους η Ελλάδα

Υψηλά ποσοστά ανεργίας, από τις χειρότερες βαθμολογίες μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης στους επιμέρους δείκτες απασχόλησης, από τους χαμηλότερους μισθούς... Η εικόνα της Ελλάδας ειδικά για τους νέους είναι θλιβερή, μια χώρα που μετατράπηκε σε «μαύρη τρύπα» από την οποία όσοι έπεσαν δεν μπορούν να βγουν.

Οι περισσότεροι νέοι ανήκουν σε αυτό που «βαπτίστηκε» εξαρτημένη γενιά και αποτελεί μια νέα κατηγορία, αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης αλλά και δημογραφική «βόμβα»

Τα στοιχεία για τη γενιά της κρίσης, τους νέους που σπούδασαν αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να ανοίξουν τα φτερά τους είναι αποκαρδιωτικά. Οι περισσότεροι νέοι ανήκουν σε αυτό που «βαπτίστηκε» εξαρτημένη γενιά και αποτελεί μια νέα κατηγορία, αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης αλλά και δημογραφική «βόμβα».

Οι νέοι στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι σε χαμηλούς μισθούς και σε έναν εργασιακό βίο με ελάχιστη ή μηδαμινή προοπτική. Η χώρα μας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής έχει το χειρότερο εργασιακό περιβάλλον για τους 20άρηδες τους οποίους μάλιστα φαίνεται να βάζει στο ίδιο σακί ανεξάρτητα από εμπειρία ή μορφωτικό επίπεδο. Οι αμοιβές των νέων έως το 25ο έτος της ηλικίας τους, αν βρουν βέβαια δουλειά, είναι περίπου 380 ευρώ καθαρά. Ο μέγισθος μισθός για πλήρες ωράριο ανέρχεται σε 511 ευρώ. Οσοι ανήκουν στην κατηγορία της μερικής απασχόλησης αμοίβονται με χαρτζιλίκι περίπου 200-220 ευρώ το μήνα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι νέοι εργαζόμενοι αντιστοιχούν περίπου στο 3,85% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε μόλις 141.600 επί συνόλου 3,6 εκατομμυρίων απασχολούμενων.

Ο κατώτατος μισθός για τους νέους στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία για παράδειγμα ακόμα και ένας 15χρονος θα λαβει το 25% του βασικού μισθού τον πρώτο χρόνο της εργασίας του και μετά τον 3ο χρόνο θα λάβει κανονικά το ποσό των 1480 ευρώ. Στην Ιρλανδία ο ανήλικος θα αμειφθεί με το 70% του βασικού μισθού που έχει οριστεί στα 9,25 ευρώ ανά ώρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της "Καθημερινής", στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ στη ηλικακή κατηγορία έως 19 ετών οι μέσες μεικτές αποδοχές ανέρχονται σε 315,34 ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην ηλικία 20-24 ετών στα 468 ευρώ με τα κορίτσια να είναι χαμηλότερα στα 439 ευρώ μικτά.

Οι γενιά των 20άρηδων για ευνόητους λόγους δεν φεύγει από το πατρικό σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέσεη με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρόβλεψη για το μέλλον

Γενικά στις χώρες του ΟΟΣΑ η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, εντός του 2019, για την Ελλάδα οι προοπτικές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Παρ’ ότι προβλέπεται αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στις ηλικίες 15 - 74 ετών, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2017 - 2018, στο τέλος του 2018 θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση.

Αναλυτικά, το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας, που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 48% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει άλλωστε η έκθεση του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προωθώντας μεγαλύτερη ευελιξία. Παραδέχεται, βέβαια, ότι έπειτα από μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και στους 9 ποιοτικούς, επιμέρους δείκτες που χρησιμοποιούνται πρώτη φορά από τον Οργανισμό, αποδεικνύοντας το βαρύ κοινωνικό κόστος της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 3 τελευταίες χώρες στους ποσοτικούς δείκτες της ανεργίας, της απασχόλησης και της πλήρους εργασίας. Βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και στη δεύτερη ως προς το εργασιακό άγχος. Τέλος, πολύ «φτωχό» είναι το σκορ της χώρας μας ως προς επιμέρους στοιχεία για την κοινωνική συνοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μετά την Ισπανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων που ζουν με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Πηγή: Καθημερινή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΡΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 16 Απρ 2021 | 15:50

Μένιος Φουρθιώτης: Άρχισαν τα όργανα - Καλείται να δώσει στον ΕΔΟΕΑΠ 50.000 ευρώ για τους απίστευτους μισθούς που δήλωσε

Εισφορές που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο Μένιος Φουρθιώτης, στον ΕΔΟΕΑΠ

Η ΕΚΘΕΣΗ 14 Απρ 2021 | 15:33

ΟΟΣΑ: Σε ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να δώσει έμφαση η Ελλάδα

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ 13 Μαϊ 2021 | 14:13

Άνοιγμα τουρισμού: Στις 7 το απόγευμα στο Σούνιο οι ανακοινώσεις Θεοχάρη

Το άνοιγμα του τουρισμού ανακοινώνεται στις 7 το απόγευμα από τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη στο Σούνιο - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά.

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ 13 Μαϊ 2021 | 11:47

Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι.ΛΑΠΠΑΣ Α.Ε.: Θετική η πορεία πωλήσεων το α' τετράμηνο του 2021

Σε θετικό πρόσημο 2,32% κυμαίνονται οι πωλήσεις α’ τετράμηνου της Εταιρείας σε σύγκριση και με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019.

«ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» 13 Μαϊ 2021 | 11:33

Πώς και από πότε θα δηλώνουμε το ωράριο εργασίας μας από το κινητό μας: Οι νέες αλλαγές στα εργασιακά

Στόχος του υπουργείου Εργασίας με την εισαγωγή της "ψηφιακής κάρτας εργασίας" είναι ο έλεγχος και η πάταξη της "μαύρης" - υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 10% 13 Μαϊ 2021 | 10:59

Πλήγμα στο Bitcoin: Ο Έλον Μασκ σταματά τις συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδέχεται το bitcoin για την αγορά αυτοκινήτων. Πρόκειται για πλήγμα στο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Μαϊ 2021 | 20:50

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για την ψηφιακή κάρτα εργασίας - Οι 10 βασικές διατάξεις

Την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ 12 Μαϊ 2021 | 20:29

Lamda Development: Πράσινο φως για το Ελληνικό τις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Οικονομικών

Η επένδυση του Ελληνικού αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από το ΥΠΟΙΚ τις επόμενες εβδομάδες - Μέσα στο φθινόπωρο θα αδειοδοτηθούν τα δυο πρώτα έργα

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 12 Μαϊ 2021 | 20:28

Συνάντηση Σταϊκούρα-Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα οικοδομεί τη μετά-κορονοϊό εποχή - Βγαίνει από την κρίση

Η Ελλάδα πιάνει το "νήμα" από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντησή του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 20:14

Μπήκαν οι υπογραφές για την ενίσχυση της εστίασης: Οι αιτήσεις ξεκινούν την Παρασκευή

Η υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση της εστίασης ξεκινάει Παρασκευή 14/5 και ώρα 10:00 και μέχρι 30/7 και ώρα 15:00

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 12 Μαϊ 2021 | 16:35

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος κατά 45%, καταργείται και το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης - Όλες οι φοροελαφρύνσεις

Στο 22% από 24% ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη που θα αποκτήσουν από φέτος - Οι 6+1 ρυθμίσεις.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 14:54

8ωρο: Αυτό είναι το νέο εργασιακό- Τι προβλέπει για ωράριο, άδειες, συνδικαλισμό και Κυριακές

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο εργασιακό και τις προβλέψεις για ωράριο, άδειες και εργασία τις Κυριακές

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ 12 Μαϊ 2021 | 13:43

Eαρινές προβλέψεις της Κομισιόν: Ανάπτυξη 4% φέτος και 6% το 2022 - Χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ

Ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της, σε σύγκριση με αυτές του Φεβρουαρίου.