Xωρίς λευκό καπνό η ολονύκτια διαπραγμάτευση, συνεχίζεται το μεσημέρι

Διακόπηκαν στις 7 το πρωί της Δευτέρας, οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο Χίλτον. Συνεχίζονται στις 3 το μεσημέρι. Τι «κλείδωσε».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Xωρίς λευκό καπνό η ολονύκτια διαπραγμάτευση, συνεχίζεται το μεσημέρι

Με όλα τα ζητήματα ανοικτά διακόπηκαν στις 7 το πρωί της Δευτέρας, οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, διάρκειας 9 ωρών, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο Χίλτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στις 3 το μεσημέρι.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα το κόκκινων δανείων. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργος ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις συναντήσεις που άρχισαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «'Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η σειρά των συναντήσεων

Ειδικότερα, στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά, κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό δεν βγήκε λευκός καπνός. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε, στις 02:30, ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη». Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί εντός της ημέρας. Το χάσμα για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει και ο κ. Κατρούγκαλος αποχώρησε για να προχωρήσουν οι συζητήσεις των ελεγκτών με τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης και τον υπουργό κ. Βερναρδάκη.

Στη συνάντηση με τον κ Βερναδάκη, τέθηκε η παράταση και η σταδιακή - σε βάθος χρόνου - κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Τέλος, λίγο μετά τις 06:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Προηγουμένως το ρεπορτάζ του TheTOC

Κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συμφωνήσουν με την ελληνική πλευρά ως προς το ποιά θα είναι τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν απόδοση 3% του ΑΕΠ, δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές εκτιμήσεις -ειδικά απο το ΔΝΤ- ως προς την απόδοση του κάθε μέτρου ξεχωριστά.

Κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση παραμένει παγιδευμένη στις συμπληγάδες ΔΝΤ και Γερμανίας, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ώστε να ξεκινήσει -αλλά σε βάθος χρόνου- και η συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση Σόιμπλε που βάζει «πάγο» επί του παρόντος στο θέμα του χρέους. «Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία» τόνισε ο Γερμανός υπουργός σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Για να συνταχθεί ένα πρώτο "προσύμφωνο" πριν το ελληνικό Πάσχα, δηλαδή ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση χρημάτων το νωρίτερο τον Ιούνιο, υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο κείμενα πάνω στο τραπέζι.

Το ΔΝΤ έχει αποστείλει στην ελληνική κυβέρνηση ένα 15σελιδο MEFP και αντίστοιχα η Κομισιόν ένα ΜοU 37 σελίδων, τα οποία σχεδόν ταυτίζονται στα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, τα "κόκκινα δάνεια" και το ασφαλιστικό, αλλά διαφωνούν στο στόχο και την απόδοσή τους το 2018.

Με απλά λόγια, το κείμενο της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ το κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 15-17 Απριλίου, θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου θα παρευρεθούν εκτός από την διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αξιωματούχοι από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΔΝΤ θα επιμείνει ιδιαίτερα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα πιέζει για μικρότερο πλεόνασμα το 2018, θεωρώντας το 3,5% ανέφικτο. Ωστόσο, όπως λένε, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μεγαλύτερη παρέμβαση στο χρέος της Ελλάδας, κυρίως στη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του, η οποία ενδεχέται να φτάσει και τα 70 χρόνια.

Τα μέτρα που ζητούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και βιβλίων, την αύξηση των έμμεσων φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΟΓ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 14:06

Κεραμέως: Το 60% των σχολείων έχουν εφαρμόσει τον νόμο της αξιολόγησης

Η Ν. Κεραμέως διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς να παρανομούν και να τους υποδεικνύουν αξιολόγηση φασόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

ΕΩΣ ΤΟ 2060 19 Οκτ 2021 | 16:43

ΟΟΣΑ: Ευνοϊκή η τάση του ελληνικού χρέους παρά την πανδημία - "Καμπανάκι" για τη γήρανση του πληθυσμού

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, η οποία δεν χρειάζεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψει μία αύξηση του χρέους της.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 14:47

Πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 13 Οκτ 2021 | 11:16

Κεραμέως: Τα πολλά κρούσματα είναι στα σχολεία σε περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό

"Είναι κλειστά τμήματα σε 7 από τα σχεδόν 14.000 σχολεία", είπε η κ. Κεραμέως.