Xωρίς λευκό καπνό η ολονύκτια διαπραγμάτευση, συνεχίζεται το μεσημέρι

Διακόπηκαν στις 7 το πρωί της Δευτέρας, οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο Χίλτον. Συνεχίζονται στις 3 το μεσημέρι. Τι «κλείδωσε».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Xωρίς λευκό καπνό η ολονύκτια διαπραγμάτευση, συνεχίζεται το μεσημέρι

Με όλα τα ζητήματα ανοικτά διακόπηκαν στις 7 το πρωί της Δευτέρας, οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, διάρκειας 9 ωρών, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο Χίλτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στις 3 το μεσημέρι.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα το κόκκινων δανείων. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργος ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις συναντήσεις που άρχισαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «'Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η σειρά των συναντήσεων

Ειδικότερα, στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά, κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό δεν βγήκε λευκός καπνός. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε, στις 02:30, ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη». Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί εντός της ημέρας. Το χάσμα για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει και ο κ. Κατρούγκαλος αποχώρησε για να προχωρήσουν οι συζητήσεις των ελεγκτών με τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης και τον υπουργό κ. Βερναρδάκη.

Στη συνάντηση με τον κ Βερναδάκη, τέθηκε η παράταση και η σταδιακή - σε βάθος χρόνου - κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Τέλος, λίγο μετά τις 06:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Προηγουμένως το ρεπορτάζ του TheTOC

Κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συμφωνήσουν με την ελληνική πλευρά ως προς το ποιά θα είναι τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν απόδοση 3% του ΑΕΠ, δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές εκτιμήσεις -ειδικά απο το ΔΝΤ- ως προς την απόδοση του κάθε μέτρου ξεχωριστά.

Κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση παραμένει παγιδευμένη στις συμπληγάδες ΔΝΤ και Γερμανίας, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ώστε να ξεκινήσει -αλλά σε βάθος χρόνου- και η συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση Σόιμπλε που βάζει «πάγο» επί του παρόντος στο θέμα του χρέους. «Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία» τόνισε ο Γερμανός υπουργός σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Για να συνταχθεί ένα πρώτο "προσύμφωνο" πριν το ελληνικό Πάσχα, δηλαδή ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση χρημάτων το νωρίτερο τον Ιούνιο, υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο κείμενα πάνω στο τραπέζι.

Το ΔΝΤ έχει αποστείλει στην ελληνική κυβέρνηση ένα 15σελιδο MEFP και αντίστοιχα η Κομισιόν ένα ΜοU 37 σελίδων, τα οποία σχεδόν ταυτίζονται στα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, τα "κόκκινα δάνεια" και το ασφαλιστικό, αλλά διαφωνούν στο στόχο και την απόδοσή τους το 2018.

Με απλά λόγια, το κείμενο της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ το κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 15-17 Απριλίου, θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου θα παρευρεθούν εκτός από την διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αξιωματούχοι από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΔΝΤ θα επιμείνει ιδιαίτερα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα πιέζει για μικρότερο πλεόνασμα το 2018, θεωρώντας το 3,5% ανέφικτο. Ωστόσο, όπως λένε, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μεγαλύτερη παρέμβαση στο χρέος της Ελλάδας, κυρίως στη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του, η οποία ενδεχέται να φτάσει και τα 70 χρόνια.

Τα μέτρα που ζητούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και βιβλίων, την αύξηση των έμμεσων φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ 13 Οκτ 2020 | 16:23

ΔΝΤ: Ο κορονοϊός "σκότωσε" τον ελληνικό τουρισμό - Ύφεση 9,2% το 2020

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον τουρισμό και την ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ 05 Οκτ 2020 | 13:24

"Κωδικός: Επενδύσεις" - Αυτά είναι τα 17 μεγάλα επενδυτικά στρατηγικά σχέδια της χώρας ύψους 3,4 δισ. ευρώ

Στη δημοσιότητα τα 17 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 03 Οκτ 2020 | 18:13

Γεννηματά από Κεφαλονιά: Ο ελληνικός λαός άφησε τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής και η ΝΔ την ξαναφέρνει

Αναφερόμενη στον διορισμό της κ. Ζαρούλια στη Βουλή, τον χαρακτήρισε ως απαράδεκτο γεγονός.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ 02 Οκτ 2020 | 21:58

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάκαμψη 5% του χρόνου - Εύσημα στην κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία – Ύφεση φέτος, ανάκαμψη το 2021-2022

«ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΤΑΙ» 01 Οκτ 2020 | 14:14

Ηλιόπουλος για καταλήψεις: Μια κυβέρνηση που καταφεύγει σε καταστολή και συκοφαντία, δείχνει αποσταθεροποίηση

Η κυβέρνηση συκοφαντεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 01 Οκτ 2020 | 07:36

Γιατί θύμωσε ο Μητσοτάκης και χτύπησε προειδοποιητικά καμπανάκια – Ποιοι υπουργοί "βγάζουν έξω την ουρά τους"

Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς την κοινωνία, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται, δεν άρεσε στον πρωθυπουργό.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:52

Ηλιόπουλος: Ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.