Tι αλλαγές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τις δηλώσεις συζύγων

Θα προλάβει η ΑΑΔΕ να κάνει τις προσαρμογές φέτος ή θα περιμένει από την επόμενη χρονιά κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον φαντάζει ως το πιο πιθανό;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Tι αλλαγές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τις δηλώσεις συζύγων

Πόσες σύζυγοι βρέθηκαν με μπλοκαρισμένο τον τραπεζικό τους λογαριασμό επειδή ο σύζυγός τους είχε οφειλές στην εφορία;

Πόσοι έχουν σπεύσει τα τελευταία χρόνια για «διαχωρισμό οφειλών» στις Δ.Ο.Υ προκειμένου να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν στα τυφλά χωρίς να διερευνήσει η εφορία ποιανού είναι οι καταθέσεις και ποιανού οι οφειλές; Πόσα ζευγάρια με κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς τρέχουν ακόμη και δεν φτάνουν καθώς δεν μπορούν να πείσουν την εφορία σε ποιον ανήκουν οι καταθέσεις;

Ένας από τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους συζύγους, αποφάσισε να φτάσει το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε. Εξασφάλισε για τον εαυτό του και –απ’ ότι φαίνεται για όλους τους Έλληνες- το δικαίωμα ο κάθε σύζυγος –ανεξάρτητα από το αν τα δεσμά του προέρχονται από πολιτικό γάμο, θρησκευτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης- να κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση γεγονός που του εξασφαλίζει τέσσερα προνόμια:

1. Να υποβάλλουν χωριστή ηλεκτρονική δήλωση φόρου εισοδήματος

2. Να λαμβάνουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό

3. Να υπολογίζεται χωριστά ο φόρος που βεβαιώνεται

4. Να προσδιορίζονται χωριστά οι δόσεις πληρωμής

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανάβει φωτιές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί όλο το λογισμικό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Μαρτίου και κανονικά την Πρωταπριλιά θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων του 2018 στις οποίες θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα του 2017.

Θα προλάβει η ΑΑΔΕ να κάνει τις προσαρμογές φέτος ή θα περιμένει από την επόμενη χρονιά κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον φαντάζει ως το πιο πιθανό; Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τις φορολογικές αρχές. Υπάρχει και μια δεύτερη. Τι θα γίνει με τις φορολογικές διατάξεις που επιτρέπουν το άθροισμα των εισοδημάτων των δύο συζύγων για να αντιμετωπιστούν τα τεκμήρια ή οι υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών;

Θα εξακολουθήσει η φορολογική αρχή να προσθέτει τα εισοδήματα και σε περιπτώσεις που οι δύο σύζυγοι θα εξακολουθήσουν να κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις ή η άθροιση θα παραμείνει προνόμιο μόνο για όσους συναινέσουν στο να υποβληθεί κοινή δήλωση;

Αυτή τη στιγμή, η κοινή φορολογική δήλωση βοηθάει σε δύο σημεία:

1. Στην καταπολέμηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Μπορεί τα σπίτια και τα αυτοκίνητα να εμφανίζονται στο όνομα του ενός του συζύγου και τα πραγματικά εισοδήματα που καλύπτουν αυτά τα τεκμαρτά εισοδήματα να δηλώνονται στο όνομα του άλλου συζύγου. Η εφορία θα αναγνωρίσει ότι τα τεκμήρια καλύπτονται και δεν θα καταλογίσει πρόσθετο φόρο. Το ίδιο ισχύει και με το πόθεν έσχες το οποίο αφορά στην αγορά περιουσιακών στοιχείων.

2. Στον υπολογισμό των πληρωμών που γίνονται με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ο υπολογισμός των υποχρεωτικών πληρωμών, γίνεται ξεχωριστά με βάση το εισόδημα του κάθε συζύγου. Ωστόσο, αν ο ένας σύζυγος έχει έλλειμμα και ο άλλος περίσσευμα, ο ένας καλύπτει τον άλλον και διασφαλίζουν το αφορολόγητο και οι δύο.

Το τι θα γίνει, θα πρέπει να ανακοινωθεί σύντομα από την ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι για να υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να συναινούν και οι δύο σύζυγοι.

Το λογισμικό του Taxis θα προσαρμοστεί ανάλογα ώστε κάθε χρόνο, και οι δύο σύζυγοι να δίνουν ηλεκτρονικά τη συναίνεσή τους προκειμένου να ανοίξει το κοινό ηλεκτρονικό έντυπο. Σε διαφορετική περίπτωση, η δήλωση θα υποβάλλεται ξεχωριστά από τον κάθε σύζυγο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΑΔΕ 10 Ιαν 2022 | 18:27

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις από συζύγους: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Μέχρι πότε μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους για ξεχωριστή υποβολή δηλώσεων εισερχόμενοι στη σχετική πλατφόρμα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 03 Ιαν 2022 | 08:23

Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η υποβολή τους

Νωρίτερα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με στόχο οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 8 ή 10 δόσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2022 | 18:41

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, τα οποία μάλιστα συζητά με τους θεσμούς και την Ε.Ε.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2022 | 09:25

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το μόνιμο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης - Τι θα γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

23 Ιαν 2022 | 08:35

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού