Οι αλλαγές σε «κόκκινα» δάνεια, καταθέσεις & επιχειρήσεις

Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών από την αναδιάρθρωση των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως το τέλος του έτους;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι αλλαγές σε «κόκκινα» δάνεια, καταθέσεις & επιχειρήσεις

Με ευρεία πλειοψηφία εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τις ανάγκες των οποίων η ΕΚΤ προσδιόρισε στο ύψος των 4,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ διαπιστώνει συνολική υστέρηση κεφαλαίων ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ύστατη ώρα με Νομοτεχνική βελτίωση, δίνει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση μη συστημικών τραπεζών, «φωτογραφίζοντας» κατά πολλούς την τράπεζα Αττικής η οποία εντός μιας εβδομάδας πρέπει να υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Τι θα αλλάξει όμως στην καθημερινότητα των πολιτών από την αναδιάρθρωση των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως το τέλος του έτους;

Θα υπάρξει άρση των capital controls;

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την άρση των capital controls.

Θα λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων;

Το επόμενο ν/σ που θα φέρει η κυβέρνηση, μόλις υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, είναι αυτό της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών. Χωρίς τη ρύθμιση αυτών των δανείων οι τράπεζες θα βρεθούν σύντομα μπροστά στην ανάγκη και για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Θα κινδυνέψει το σπίτι μου;

Ούτε και οι τράπεζες θέλουν να βγουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ετοιμάζουν μια σειρά από προτάδεις ώστε να έρθουν σε συνεννόηση και διακανονισμό με τους οφειλέτες.

Θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία;

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι τελευταίες θα μπορέουν να αναθεωρήσουν τη δανειακή τους πολιτική που σήμερα είναι «παγωμένη». Έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου, μέσω δανείων και καρτών, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Θα ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μία από τις προϋποθέσεις για την έτναξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων;

Όχι αφού η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του έτους;

Θα ανέβει το χρέος της χώρας;

Όχι, διότι οι μέτοχοι των τραπεζών θα καλύψουν με ίδια κεφάλαια (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) την ανακεφαλαιοποίηση. Σε αυτήν μάλιστα την περίπτωση δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. που προορίζονταν για τις τράπεζες από το δάνειο των 86 δισ. Που συνόδευε τη συφωνία της 12ης Ιουλίου.

Πέραν των παραπάνω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι προϋπόθεση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση των 3 δισ. που εκκρεμούν και σε βάθος χρόνου στο «άνοιγμα» της συζήτησης για το χρέος.

Τι έδειξαν τα stress test για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ΕΚΤ διαπιστώνει συνολική υστέρηση κεφαλαίων ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες. Στο βασικό σενάριο οι συνολικές ανάγκες διαμορφώνονται σε 4,4 δισ. ευρώ. Σε Eurobank και Alpha Bank η καλύτερη εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα ανά τράπεζα είναι τα εξής:

  • Alpha Bank: 263 εκατ στο βασικό σενάριο και 2,743 δισ. στο δυσμενές.
  • Eurobank: 339 εκατ. στο βασικό και 2,122 δισ. στο δυσμενές
  • Εθνική: 1,576 δισ. στο βασικό 4,602 δισ. στο δυσμενές
  • Πειραιώς 2,213 δισ. στο βασικό και 4,933 δισ. στο δυσμενές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι ελληνικές τράπεζες σχολίασαν τα αποτελέσματα και ετοιμάζονται για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Ως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου έχουν προθεσμία οι τράπεζες να υποβάλλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Mε βάση το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 θα κυμανθεί στο 2,3% και στο 3,3% με βάση το δυσμενές σενάριο.

Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ.

Κομισιόν: Σημαντικό βήμα για το ελληνικό πρόγραμμα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης αξιολόγησης των τεσσάρων βασικών τραπεζών στην Ελλάδα », δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχους.

«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αποτελούν σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας και των εταίρων της για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, έτσι ώστε να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίου», όπως πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει με την Τράπεζα Αττικής;

H Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε stress tests και για την Τράπεζα Αττικής, ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τη γενικότερη προσέγγιση που εφαρμόστηκε από την ΕΚΤ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με βάση τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας. Εντός μιας εβδομάδας από την παρούσα ανακοίνωση, η Τράπεζα Αττικής θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, στο οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η υστέρηση αυτή.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα stress tests

Από τη συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών προκύπτει συνολική υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου και 14,4 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του σεναρίου δυσμενών εξελίξεων.
Η υστέρηση κεφαλαίων περιλαμβάνει προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.
Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών.

Οι αλλαγές σε «κόκκινα» δάνεια, καταθέσεις & επιχειρήσεις

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ διενήργησε συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015 και το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ενεργούσης εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) –, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που υπογράφηκε στις 19 Αυγούστου 2015.

Στο πλαίσιο της ως άνω αξιολόγησης διενεργήθηκε έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια μελλοντικής προοπτικής άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία περιελάμβανε ένα βασικό σενάριο και ένα σενάριο δυσμενών εξελίξεων, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ειδικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των επιμέρους τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015. Επιπροσθέτως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing exposure – NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισεκ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Πέραν των άμεσων προσαρμογών της τρέχουσας λογιστικής αξίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αντανακλάται επίσης στην προβολή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.

Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές διαταραχές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέπεια, ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού το 2015 έγινε σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στη συνολική αξιολόγηση το 2014 . Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ διενήργησε διεξοδική διασφάλιση ποιότητας των αποτελεσμάτων του εν λόγω ελέγχου τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ διενήργησε διεξοδική διασφάλιση ποιότητας των αποτελεσμάτων του εν λόγω ελέγχου τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης προέκυψαν σημαντικές προσαρμογές από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι τράπεζες να καταγράψουν στους λογαριασμούς τους σημαντικό τμήμα των ευρημάτων του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού που διενεργήθηκε το 2014. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε σε αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και σε μείωση τόσο της αξίας των εξασφαλίσεων όσο και των αποτιμήσεων των ταμειακών ροών. Επιπροσθέτως, η τυποποίηση του ορισμού των βασικών δεικτών σε ολόκληρη την ΕΕ οδήγησε σε περαιτέρω μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και αναγνώριση της απομείωσης της αξίας στον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Για παράδειγμα, η πλήρης εφαρμογή των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνεπάγεται ότι τα ανοίγματα με ανοχή μπορούν να εντοπίζονται και να ελέγχονται καλύτερα για απομείωση της αξίας. Τέλος, το γεγονός ότι οι αντισταθμιστικές επιδράσεις της φορολογίας δεν ελήφθησαν υπόψη στον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού οδήγησε σε αύξηση των προσαρμογών που προέκυψαν από τον εν λόγω έλεγχο το 2015 έναντι των αντίστοιχων προσαρμογών το 2014.

Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε κεντρικά από την ΕΚΤ και βασίστηκε σε στοιχεία που παρασχέθηκαν από τις συμμετέχουσες τράπεζες, τα οποία υποβλήθηκαν σε διασφάλιση ποιότητας από κεντρική ομάδα. Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε το 2014 από την ΕΑΤ και την ΕΚΤ. Περιελάμβανε ένα βασικό σενάριο και ένα σενάριο δυσμενών εξελίξεων, τα οποία εφαρμόστηκαν για την περίοδο από τις 30 Ιουνίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) που έπρεπε να διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες ήταν 9,5% σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 8% σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων.

Εάν μια τράπεζα εμφανίζει υστέρηση κεφαλαίων σε περισσότερα από ένα μέρη της άσκησης, το ανώτατο ποσό καθορίζει την τελική υστέρηση κεφαλαίων που πρέπει να καλυφθεί. Το βασικό σενάριο ορίστηκε ως μέρος του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και το σενάριο δυσμενών εξελίξεων αναπτύχθηκε από την ΕΚΤ κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι υποθέσεις σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και για τα δύο σενάρια παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Ξεκινά η ανακεφαλαιοποίηση

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος των stress tests, συγκαλούνται τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Αύριο Κυριακή με πράξη του υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, απόφαση που αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ξένοι επενδυτές.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα προχωρήσουν στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών με στόχο την κάλυψη του ποσού της αύξησης κεφαλαίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13 Ιαν 2022 | 16:50

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι ακόμα θετικός - Με βάση τον ΕΟΔΥ μπορώ να πάω στη Βουλή και να κολλήσω τους συναδέλφους μου

"Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται", σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 11 Ιαν 2022 | 21:32

Ανδρουλάκης: Στόχος να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για "τοξικό δικομματισμό" - Το νέο ηγετικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 11 Ιαν 2022 | 07:21

Ράδιο Αρβύλα: Επέστρεψαν αλλά δεν έπεισαν κανέναν για τα ροζ βίντεο του Στάθη - Για όλα φταίει η κυβέρνηση... η άμυνα του Κανάκη

"Πόλεμος" στο Twitter για την επιστροφή των Ράδιο Αρβύλα στους τηλεοπτικούς δέκτες - Τι (δεν) είπε ο Αντώνης Κανάκης για τον πρώην συνεργάτη τους, Στάθη Παναγιωτόπουλο, και τα ροζ βίντεο

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 07 Ιαν 2022 | 12:47

ΣΥΡΙΖΑ για αναρρωτικές άδειες: "Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ανοσία της αγέλης κι όποιος επιβιώσει"

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και ρωτά: "Τι ακριβώς εννοούν; Ποιος θα τους εξετάσει; Θα στήνονται χιλιάδες φορείς του ιού στις ουρές για να περάσουν από Επιτροπή του ΕΦΚΑ;".

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 06 Ιαν 2022 | 10:43

Χάος στο Καζακστάν με δεκάδες νεκρούς: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις - Καταφθάνουν ρωσικά στρατεύματα [Βίντεο]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Καζακστάν με την απαγόρευση συγκεντρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη τη χώρα.

«ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ» 04 Ιαν 2022 | 15:16

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid tests

"Η κυβέρνηση να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και rapid tests όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες", ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 31 Δεκ 2021 | 10:42

Μακρή: Ο προγραμματισμός είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου - Πιθανόν με rapid test

"Η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου με τα πρωτόκολλα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί", είπε η Ζέττα Μακρή.

«ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ» 30 Δεκ 2021 | 20:38

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: "Η κυβέρνηση έχει αποτύχει, πρέπει να φύγει, είναι ζήτημα ζωής"

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς της ότι έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας

«ΦΩΤΙΕΣ» ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 30 Δεκ 2021 | 16:41

"Πόλεμος" κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα:"Ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή και την πόλωση", δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την σκληρή κριτικη Τσίπρα για τα νέα μέτρα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Δεκ 2021 | 12:43

Ερχονται νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται: Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις

Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα, ανακοινώνει άμεσα η κυβέρνηση, πιθανόν εντός της ημέρας.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΛΕΥΡΗ 30 Δεκ 2021 | 07:26

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους ανω των 50 ετών - Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους άνω των 50 ετών - Τι αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση στο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία με στόχο να μην κλείσουν.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 29 Δεκ 2021 | 11:14

Ηλιόπουλος: Επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία ο Μητσοτάκης - Μέχρι τώρα έχει κηρύξει τέσσερις φορές το τέλος της πανδημίας

Ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε να περάσει ένας μήνας για να προχωρήσει η κυβέρνηση έστω σε ένα θολό μέτρο τηλεργασίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 28 Δεκ 2021 | 19:49

Ανδρουλάκης: Καταστροφικές οι κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας

Ο Ανδρουλάκης κατηγορεί την κυβέρνηση πως οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει, καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις.