Follow us

Τι αλλάζει στα ακίνητα: Ταχύτερες μεταβιβάσεις, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Τι αλλάζει στα ακίνητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στα ακίνητα που ξεκίνησε το 2019 με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναστολή του ΦΠΑ προχωρά η κυβέρνηση, περιορίζοντας από τη μία τη γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις, επεκτείνοντας από την άλλη τις αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παρεμβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία που κατά βάση αφορούν τα τμήματα που μισθώνονται, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και σταθερούς κανόνες για όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, και η φορολογική διοίκηση προχωρά σε παρεμβάσεις, με την κατάργηση πιστοποιητικών για ταχύτερες μεταβιβάσεις, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9.

Το πλαίσιο των αλλαγών ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (AΑΔΕ) στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Ειδικότερα:

1. Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Παρατείνεται η προθεσμίας έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους που ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών. Δεκάδες δήμοι έχουν καταθέσει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στην περιοχή τους, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι "όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια -προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου- διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ".

2. Επέκταση αντικειμενικών αξιών. Περισσότερες από 2.167 περιοχές θα αποκτήσουν τιμή ζώνης. Το έργο του καθορισμού των τιμών ζώνης αναλαμβάνουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων. Πρόκειται για "το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία", όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

3. Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές. Έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Σχεδιάζεται μια νέα ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα, με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Διαβάστε Επίσης

5. Κατάργηση πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα καταργηθούν πιστοποιητικά που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να χρειάζονται σήμερα, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

6. Πλατφόρμα Ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.

7. Σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό. Την επόμενη τετραετία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο κανόνων για τον αιγιαλό και την παραλία και τις μισθώσεις.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

08 Απρ 2024 | 18:39

ΕΝΦΙΑ: Καταγγελίες για αποστολή εκκαθαριστικών σε πλημμυροπαθείς της Λάρισας - Τι απαντά η ΑΑΔΕ

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, κατήγγειλε "ραβασάκια" ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς από την περιοχή της Λάρισας - Η απάντηση της ΑΑΔΕ

ΑΛΛΑΓΕΣ 08 Απρ 2024 | 08:12

Τι αλλάζει στον φετινό ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και ποιοι λιγότερο έως και 50%

Πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ και κάποιοι μηδενικό, ενώ περίπου 400.000 θα δουν μείωση 10% στον φετινό λογαριασμό.

ΑΡΧΙΣΕ 07 Απρ 2024 | 20:41

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών - Στις 30 Απριλίου η καταβολή της πρώτης δόσης

Πού θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε 11 δόσεις, με την πρώτη στις 30 Απριλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Απρ 2024 | 09:40

Τα "μυστικά" του φετινού ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα, ποιοι θα πληρώσουν τα διπλάσια από πέρυσι

Περίπου 300.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι - Ποιοι θα χάσουν την έκπτωση του 50% που προβλέπει η νομοθεσία - Από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Απρ 2024 | 08:34

ΕΝΦΙΑ: Αναμονή τέλος, αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Σε 11 δόσεις οι πληρωμές - Πώς θα κάνετε διορθώσεις

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων αναμένεται να πληρώσει το ίδιο ποσό με το 2023, καθώς κατέθεσαν δηλώσεις Ε9 χωρίς μεταβολές στην ακίνητη περιουσία

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 06 Απρ 2024 | 08:50

"Ανακαινίζω - Ενοικιάζω": Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης κλειστών σπιτιών

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις συμμετοχής, στο πρόγραμμα που προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 05 Απρ 2024 | 15:52

Γιατί θα πληρώνουμε μηνιαίο "ενοίκιο" ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας - Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ από τέλος Απριλίου

"Μηνιάτικο" άνω των 70 ευρώ τον μήνα για ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα 72 τετραγωνικών.

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 31 Μαρ 2024 | 09:12

Οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων: Πώς επηρεάζουν τα μέτρα για Golden Visa, Airbnb και το "πλαφόν" στα στεγαστικά

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών των οικιστικών ακινήτων

ΑΑΔΕ 30 Μαρ 2024 | 09:19

ΕΝΦΙΑ: Το επόμενο Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά - Η νέα ημερομηνία για τις φορολογικές δηλώσεις

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αφορούν περίπου 7 εκατ. πολίτες

ΑΑΔΕ 28 Μαρ 2024 | 08:18

Στο μάτι της εφορίας χιλιάδες υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά - Ελεγχος και σε γονικές παροχές

Ο στόχος της Αρχής είναι να βάλει φρένο στη διακίνηση μαύρου χρήματος με την ενεργοποίηση των Κέντρων Ελέγχου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής και Θεσσαλονίκης.

MEGA 27 Μαρ 2024 | 22:57

"Φωτιά" τα ενοίκια σε Αττική και Θεσσαλονίκη: Αύξηση έως και 50% - Οι πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας

Τα πρωτεία της ακρίβειας στα ενοίκια τα κατέχουν με διαφορά τα Νότια Προάστια, ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια - Σε υψηλά επίπεδα Χαλκιδική και κέντρο Θεσσαλονίκης

ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 27 Μαρ 2024 | 09:20
ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 24 Μαρ 2024 | 10:57

Το νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων μετά τις αλλαγές στην Golden Visa - Οι περιοχές "μαγνήτης" για τους ξένους επενδυτές

Όρια τριών ταχυτήτων ανάλογα με τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο - Η πρόβλεψη για τα διατηρητέα.