Follow us

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας - Πότε έρχονται φέτος τα "τέλη με τον μήνα"

Τα νέα πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ το 2025, όπως είπε ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον Κηφισό

Την αλλαγή των προστίμων για όσους καθυστερούν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Τα νέα πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ το 2025 και αφορούν, όπως είπε ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης, όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Με το νέο σύστημα τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών. Συγκεκριμένα, όσο νωρίτερα πραγματοποιείται η εξόφληση των τελών μετά τη λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο. Σημειώνεται ότι σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης και από του χρόνου θα επιβάλλεται κλιμακωτά.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει και την έκθεση και τις απόψεις της ειδικής επιτροπής που καλείται να αναμορφώσει το πλαίσιο των τελών κυκλοφορίας. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για τα τέλη του 2025 θα είναι τροποποιημένο σε σύγκριση με το υφιστάμενο λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια περιβαλλοντικά, όπως είναι οι εκπομπές ρύπων, αλλά κυρίως θα αναζητηθεί το πλαίσιο κοστολόγησης των οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και των ηλεκτρικών, των υβριδικών και των plug in.

Πριν όμως την παρουσίαση των νέων τελών κυκλοφορίας η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη διάταξη για τα τέλη με τον μήνα. Εντός του Μαΐου οι 150.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που τα είχαν θέση σε ακινησία θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν πληρώνοντας μειωμένα τέλη. Η διάταξη θα προβλέπει ότι εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών για το οποίο έχει καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας και θέλει να προχωρήσει σε άρση της ακινησίας για 4 μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ εάν το κυκλοφορήσει για 7 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Πριν την άρση της ακινησίας θα πρέπει οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ασφαλισμένα τα οχήματα τους συμβόλαιο ασφάλισης του οχήματος. Η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυτόματα εάν υπάρχει ενεργό ασφαλιστικό συμβόλαιο μέσω web service με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να κάνουν ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν για το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για διάστημα που θα επιλέξουν.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 20 Μαϊ 2024 | 23:24

Χατζηδάκης σε Βιομήχανους Τροφίμων: "Οι παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους θα αρθούν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά"

"Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας", είπε ο υπουργός στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Μαϊ 2024 | 12:23

Ο Χατζηδάκης τα βάζει με τους λογιστές για τα "λάθη" στις φορολογικές δηλώσεις: Μήπως φοβήθηκαν ότι θα χάσουν πελατεία;

"Το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια", τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Μαϊ 2024 | 11:11

Χατζηδάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου σε όσους θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές στην εφορία

Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών για ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Το επιτόκιο για τις 12 δόσεις βρίσκεται σήμερα στο 6,68% ενώ για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18%.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 30 Απρ 2024 | 09:08

Έρχονται από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Τι ισχύει με την άρση της ακινησίας

Οι τέσσερις βασικές προβλέψεις της διάταξης που κατατέθηκε στη Βουλή.

25 Μαϊ 2024 | 09:42

Με ταχύτατους ρυθμούς η επιστροφή φόρου και ΦΠΑ - Με ποιον τρόπο ελέγχονται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά μέσα από την πραγματοποίηση εξονυχιστικών ελέγχων από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, πραγματοποιούνται οι επιστροφές φόρου.

ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2024 | 09:16

Αλήθειες και ψέματα για την οικονομική πρόταση του Κασσελάκη - Κοστίζει όντως 45 δις που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Αλήθειες και ψέματα για το οικονομικό πρόγραμμα που προκάλεσε την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης…

24 Μαϊ 2024 | 17:08

"Πράσινα Ταξί": Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών ταξί σε 13 δικαιούχους

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"

PUBLIC 24 Μαϊ 2024 | 15:58

Γκάμα Μεγάλων Τηλεοράσεων για Μεγάλους Τελικούς από τα Public

Στα Public βρίσκουμε απεριόριστη γκάμα XL τηλεοράσεων σε χαμηλές τιμές και πάντα με τους πιο ευέλικτους τρόπους πληρωμής για να τις αποκτήσουμε άτοκα και χωρίς κάρτα!

ΣΥΜΦΕΡΕΙ 24 Μαϊ 2024 | 15:40

Ενοικιάζοντας αυτοκίνητο από την Hertz, κερδίζεις ακόμα περισσότερα, σε συνεργασία με το Miles+Bonus της AEGEAN

Εύκολα και απλά ενοικιάζεις το αυτοκίνητο της επιλογής σου, εξαργυρώνοντας όσα μίλια επιθυμείς, για να μειώσεις ή να καλύψεις το κόστος ενοικίασης!

ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ 242,7 ΜΕΤΡΑ 24 Μαϊ 2024 | 13:49

ΤΕΡΝΑ: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα Ευήνου

"Η νέα γέφυρα Ευήνου αποτελεί μέρος ενός συνόλου έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία", αναφέρει η ΤΕΡΝΑ.

24 Μαϊ 2024 | 10:52

Η ιστορία πίσω από το Petshop88, το Νο 1 online κατάστημα για τους μικρούς μας φίλους

Πριν από 10 χρόνια γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος, ως επέκταση του φυσικού καταστήματος που ήδη προϋπήρχε.

ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ 24 Μαϊ 2024 | 09:29

Τα μηνύματα Ευ. Μυτιληναίου για τις αστοχίες της ΕΕ στην ενέργεια - Παραμένει ακριβή ακόμα και τώρα

Η ενέργεια ακόμα και τώρα παραμένει ακριβή σημείωσε ο Ευ. Μυτιληναίος, ο οποίος έστειλε μηνύματα στην ΕΕ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 08:18

Πώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ γεμίζει τα κρατικά ταμεία

Οι επιχειρήσεις εμπορίας καφέ υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ.