Follow us

Τι αλλάζει στους λογαριασμούς του ρεύματος από τον Ιούνιο - Ερχονται μειώσεις τιμών και μηδενικές επιδοτήσεις

Αυξάνονται οι πιθανότητες, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν νέες μειώσεις στις τιμές λιανικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 και περίπου 30 ευρώ από τα συνήθη επίπεδα των τελευταίων ετών έχει υποχωρήσει μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του Ιουνίου η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν νέες μειώσεις στις τιμές λιανικής, οι οποίες και θα ισχύσουν για τον επόμενο "μετεκλογικό μήνα".

Όσον αφορά στην επιδοματική πολιτική του κράτους η οποία παραμένει -στα χαρτιά- σε ισχύ δεδομένου ότι ο λεγόμενος "μηχανισμός" θα εφαρμόζεται έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό η επόμενη κυβέρνηση να διαθέσει από ελάχιστα έως και καθόλου κονδύλια για όλα τα νοικοκυριά και να επιδοτήσει πλέον μόνο το "κοινωνικό τιμολόγιο".

Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα τιμών λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος όπως αναμένεται να ανακοινωθούν για τον μήνα Ιούλιο, θα οδηγήσουν σε de facto "απενεργοποίηση" του μηχανισμού μέσω του οποίου δίνονται όλο αυτό το διάστημα οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά.

Άλλωστε, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ο μηχανισμός έχει σταματήσει να εισπράττει πόρους από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ακριβώς λόγω της υποχώρησης των τιμών.

Διαβάστε Επίσης

Με αυτά τα δεδομένα, για τους επόμενους μήνες αναμένονται οι ακόλουθες εξελίξεις:

1. Για τον Ιούλιο, στις 20 Ιουνίου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν νέες μειώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή λιανικής αναμένεται να τείνει προς τα 10-11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τις αποφάσεις για τις επιδοτήσεις θα τις λάβουν οι επόμενοι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος (σ.σ θα είναι από τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης εφόσον φυσικά προκύψει από την κάλπη της 25ης Ιουνίου). Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα έχουμε επιδοτήσεις πολύ κοντά στο μηδέν και αν δοθούν κάποιοι πόροι αυτοί θα αφορούν στα ευάλωτα νοικοκυριά δηλαδή τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Λόγω του ανταγωνισμού, είναι πιθανό κάποιοι πάροχοι να ανακοινώσουν τελικές τιμές (δηλαδή μαζί με τις εκπτώσεις για τις εμπρόθεσμες πληρωμές) ακόμη και λίγο κάτω από τα 10 λεπτά. Θα χρειαστεί προσοχή από τους καταναλωτές στο να δουν προσεκτικά τους όρους υπό τους οποίους θα διαμορφώνεται αυτή η τιμή. Κυρίως, προσοχή χρειάζεται στο πώς εφαρμόζεται η έκπτωση για τις εμπρόθεσμες πληρωμές (δηλαδή αν η έκπτωση είναι συνεχής ή αν θα δίδεται μόνο για τους πρώτους 2-3 μήνες της σύμβασης.

2. Αύγουστος και Σεπτέμβριος αναμένεται ότι θα κυλήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ο μηχανισμός θα παραμείνει ενεργός (ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθεί) προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο απότομης ανόδου των τιμών μέσα στο καλοκαίρι λόγω αύξησης της ζήτησης. Οι τελικές τιμές λιανικής θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσει η κατάσταση στα χρηματιστήρια ενέργειας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένονται "αναταράξεις".

Από το φθινόπωρο, οι καταναλωτές θα δουν καινούργιες τιμολογιακές προτάσεις. Η "ρήτρα αναπροσαρμογής" δεν αναμένεται να επιστρέψει ως έννοια. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχουν δύο "οικογένειες" τιμολογίων. Τα κυμαινόμενα -που σημαίνει ότι η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα καθώς θα είναι συνδεδεμένη με το χρηματιστήριο ενέργειας) αλλά και τα σταθερά τα οποία θα προβλέπουν μια ορισμένη τιμή η οποία δεν μεταβάλλεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

02 Δεκ 2023 | 10:30

Ιδού τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος – Πόσο θα μας κοστίσουν, τι να επιλέξουμε

Με τις ανακοινώσεις του μεγαλύτερου παρόχου της χώρας από τα μεσάνυχτα, της ΔΕΗ, σχηματίστηκε μια πρώτη σαφής εικόνα για το πόσο -περίπου- θα πληρώνουμε την ηλεκτρική ενέργεια από τις αρχές του χρόνου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 30 Νοε 2023 | 22:30

ΙΝΚΑ: Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος - Τι πρέπει να προσέξουμε

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών εξηγεί το σχήμα με τα χρωματιστά τιμολόγια στο ρεύμα και δίνει συμβουλές για την επιλογή και τις εταιρείες-παρόχους

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Νοε 2023 | 20:50

Παρέμβαση Σκυλακάκη μετά την αποκάλυψη ότι οι εταιρείες ρεύματος συστήνουν στους καταναλωτές το κίτρινο τιμολόγιο

Ο Θ. Σκυλακάκης θεωρεί ότι οι καταναλωτές δε θα πρέπει να βιαστούν να αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο ρεύματος θα επιλέξουν.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 29 Νοε 2023 | 08:35

Οι εταιρείες ρεύματος προειδοποιούν τους πελάτες τους: Το πράσινο τιμολόγιο δεν συμφέρει

Ξεκίνησε από χθες η αποστολή των ενημερωτικών επιστολών για τα νέα τιμολόγια του ρεύματος από τις εταιρείες προμήθειας.

ΑΛΛΑΓΕΣ 24 Νοε 2023 | 09:21

Κίτρινο ή πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας; - Το δίλημμα για τα νοικοκυριά και το ρίσκο

Φθηνότερο εκ πρώτης όψεως αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο το κίτρινο τιμολόγιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2023 | 15:10

Τι πρέπει να ξέρουμε για το "πράσινο τιμολόγιο ρεύματος"- Σε αυτό θα εγγραφούμε αυτόματα, αν δεν κάνουμε άλλη επιλογή

Στο "πράσινο τιμολόγιο" θα εγγραφούν αυτόματα όλα τα νοικοκυριά, αν δεν επιλέξουν άλλο πχ με σταθερή χρέωση ή με κυμαινόμενο τιμολόγιο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Νοε 2023 | 10:16

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις των προμηθευτών για τον Δεκέμβριο

Σταθερές ή χαμηλότερες χρεώσεις ανακοίνωσε η πλειονότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τον Δεκέμβριο 2023.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2023 | 15:31

Ποιο τιμολόγιο ρεύματος θα είναι φθηνότερο: Το μπλε, το πράσινο ή το κίτρινο - Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Αναμένονται μεγάλες διαφορές στις χρεώσεις από είδος λογαριασμού σε άλλο είδος λογαριασμού αλλά και από εταιρεία σε εταιρεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Νοε 2023 | 12:31

Πώς θα αποφύγουμε την υπερχρέωση στα νέα τιμολόγια ρεύματος - Οδηγός επιβίωσης για τις νέες αλλαγές

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το TheTOC, οι διαφορές στις χρεώσεις για την ίδια κατανάλωση θα είναι μεγάλες, οπότε απαιτούνται προσεκτικές επιλογές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Νοε 2023 | 08:51

Γιατί θέλουν προσοχή τα νέα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος: Διαφορές έως και 60 ευρώ το μήνα

Για μια μέση κατανάλωση 400 κιλοβατωρών τον μήνα, θα δούμε ότι με τα πολύχρωμα τιμολόγια το κόστος θα μπορεί να παίζει από τα 80 ευρώ έως και τα 140 ευρώ.

ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 13 Νοε 2023 | 18:10

Τα τιμολόγια ρεύματος γίνονται μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί - Τι σημαίνει για την τσέπη των καταναλωτών

Οι καταναλωτές θα πρέπει να διαλέξουν τι "χρώμα" θα έχει το τιμολόγιό τους, δηλαδή πώς και πόσο θα χρεώνεται το ρεύμα.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 11 Νοε 2023 | 09:49

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάνω από 500.000 έξυπνοι μετρητές το 2023 - Πώς θα εξοικονομούν χρήματα οι καταναλωτές

Οι έξυπνοι μετρητές εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές, με κυριότερο την εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών στο Χρηματιστήριο

ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΣΗ 07 Νοε 2023 | 16:51