Follow us

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

Το 2022 θα είναι χρονιά αύξησης συνολικά των μισθών στην Ελλάδα. Όχι μόνο του κατώτατου μισθού αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη στον ιδιωτικό τομέα ενώ από χθες, ανοίγει η συζήτηση και για την αναθεώρηση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.

Η πρώτη Μαΐου είναι ένα πρώτο χρονικό ορόσημο που υπάρχει στον ορίζοντα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού ενώ η 1η Ιανουαρίου του 2023 είναι άλλο ένα καθώς θα επιδιωχθεί να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στο ενδιάμεσο, θα υπάρξουν και άλλα "ορόσημα" που θα συνδέονται με την υπογραφή συλλογικών ή κλαδικών συμβάσεων ή ακόμη και με την αναμόρφωση του μισθολογίου στο δημόσιο.

Διαβάστε Επίσης

"Βότσαλο στη λίμνη" η αύξηση του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα

Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως και 8% (ανάλογα με το που θα καταλήξει ο κοινωνικός διάλογος και την τελική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση) εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως "βότσαλο στην λίμνη". Δηλαδή, εκ πρώτης όψεως, οι ωφελημένοι θα είναι μόνο οι εργαζόμενοι που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό, πρόκειται για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης είτε για απασχολούμενους με μερική απασχόληση.

Ωστόσο, στην πράξη, θα ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων ώστε όλες οι συλλογικές, επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις που θα λήγουν, να ανανεώνονται με αυξημένες αποδοχές.

Σε συνθήκες πληθωρισμού και ύστερα από μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ήταν παράδοξο να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και εργοδότες στο πάγωμα αποδοχών και για το 2022 το οποίο αναμένεται μάλιστα ότι θα φέρει νέα ισχυρή ανάπτυξη συνδυαστικά με τον πληθωρισμό. Το σίγουρο είναι ότι από την 1η Μαΐου, θα αυξηθούν οι καθαρές αποδοχές τουλάχιστον 650.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καθώς τόσοι αμείβονται με τον κατώτατο.

Που θα κυμανθεί η καθαρή αύξηση; Προφανώς εξαρτάται από το ποσοστό και ο πίνακας έχει ως εξής:

1. Mε ποσοστό αύξησης 5%, ο καθαρός κατώτατος μισθός για το 8ωρο θα αυξηθεί από τα 569 ευρώ που είναι σήμερα, στα 600 ευρώ. Δηλαδή, σε ετήσια βάση θα έχουμε αύξηση κατά 423 ευρώ επιπλέον.

2. Με ποσοστό αύξησης 6% οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν κατά 36 ευρώ τον μήνα ή 503 ευρώ σε ετήσια βάση.

3. Με ποσοστό αύξησης 7% οι καθαρές αποδοχές θα διαμορφωθούν στα 650 ευρώ (709 ευρώ μεικτά) και καθαρή μηνιαία μεταβολή θα είναι 42 ευρώ τον μήνα.

ΓΡΑΦΕΙΟ

Στο μικροσκόπιο το μισθολόγιο του δημοσίου

Για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, είναι σημαντική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι χρίζει επανεξέτασης συνολικά το μισθολόγιο δεδομένου ότι το 2022 δεν είναι το 2011 όταν προχωρούσαν οι οριζόντιες περικοπές.

Πρακτικά, ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε μεγάλο θέμα καθώς τάχθηκε ανοικτά υπέρ του να αμειφθούν καλύτερα κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους υγειονομικούς. Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα με ποιο τρόπο θα γίνει πράξει αυτό που υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στους μισθούς στο δημόσιο είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Η κατάργησή της θα προωθηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 εφόσον βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτό συνιστά και την νούμερο ένα προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου για τον προϋπολογισμό του 2023: να βρεθεί εγκαίρως ο χώρος ώστε ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει την πλήρη και μόνιμη πλέον κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Μαϊ 2022 | 18:23

Ένα rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Η νέα ΚΥΑ

Με οικονομική επιβάρυνση των ανεμβολίαστων εργαζομένων η διενέργεια rapid test.

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ 04 Μαϊ 2022 | 15:27

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η "παράνομη" ρήτρα αναπροσαρμογής και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Ποια είναι η αλήθεια για την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής που επιτρέπει τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 02 Μαϊ 2022 | 11:39

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα βρει λύση μόνη της για τις αυξήσεις στην ενέργεια, αν δεν κάνει κάτι η Ευρώπη

"Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό που συμβαίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Απρ 2022 | 13:16

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση: Τα αναλυτικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ

Αναλυτικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές στην παροχή ρεύματος. Η σύγκριση με τα περασμένα έτη.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ 27 Απρ 2022 | 19:38

Δημόσιο: Έρχονται σχεδόν 4.000 προσλήψεις – Αναλυτικά ποιοι τομείς θα ενισχυθούν με προσωπικό

Μεταξύ άλλων οι προσλήψεις θα αφορούν υπουργεία, δήμους και δημόσιους φορείς – Ποιοι τομείς στο Δημόσιο θα ενισχυθούν με προσωπικό

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Απρ 2022 | 09:03

Αυξάνονται από 1η Ιουνίου οι μισθοί όλων των μισθωτών

Αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους θα λάβουν από την 1η Ιουνίου όλοι μισθωτοί.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ 26 Απρ 2022 | 20:45

Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ από τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια

Ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Απρ 2022 | 09:07

Αύξηση κατώτατου μισθού: Πόσα "καθαρά" επιπλέον θα δουν στην τσέπη τους 650.000 εργαζόμενοι - Σε δύο δόσεις

Σε δύο δόσεις θα φανεί η πρόσθετη αύξηση στις καθαρές αποδοχές τουλάχιστον 650.000 εργαζόμενων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 19 Απρ 2022 | 20:11

Πάσχα: "Φωτιά" τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά - Αυξήσεις έως και 30% στις τιμές

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών ενόψει Πάσχα και για κοντινούς και για μακρινούς προορισμούς.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 17 Απρ 2022 | 08:44

Ποιοι και πώς θα πάρουν μπόνους στο Δημόσιο: Τι προβλέπεται για το νέο σύστημα αξιολόγησης και την ανταμοιβή των υπαλλήλων

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης και την ανταμοιβή των υπαλλήλων

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 09:22

Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; - Γιατί η τιμή της είναι ακριβότερη σήμερα, αν και το βαρέλι το πετρέλαιο είναι φθηνότερο;

Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να σπάει αυτή την εβδομάδα και το φράγμα των 2,2 ευρώ ανά λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο, η τιμή των καυσίμων μετατρέπεται σε πρόβλημα πρώτης γραμμής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 15 Μαϊ 2022 | 10:15

Πόσο θα επηρεάσει το δάνειό μας η αύξηση επιτοκίου - Οι "γραμμές άμυνας"

Κίνδυνος νέων επιβαρύνσεων στον οικογενειακό προϋπολογισμό για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες - Ποιες θα είναι αυτές οι επιβαρύνσεις

ΝΕΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 14 Μαϊ 2022 | 11:27

Λερναία ύδρα η ακρίβεια στα καύσιμα: Όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση της "χρυσής" αμόλυβδης - Νέες ανατιμήσεις από την άλλη εβδομάδα

Έρχεται διπλό σοκ στα καύσιμα -Ο συνδυασμός "φωτιά" που μπορεί να φτάσει τις τιμές και πάνω από 2,2 ευρώ ανά λίτρο.