Τι απαντούν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ για τα δάνεια και τις οφειλές

Διαψεύδει η ΔΕΗ δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων.

ti-apantoun-dei-kai-admie-gia-ta-daneia-kai-tis-ofeiles
SHARE THIS
0
SHARES

Διαψεύδει η ΔΕΗ δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι η εν λόγω αναφορά είναι παντελώς αβάσιμη.

ΑΔΜΗΕ: Στα 31,8 εκατ. ευρώ οι απαίτηση από τη ΔΕΗ

Διευκρινήσεις για τις πληροφορίες αναφορικά με οφειλόμενους τόκους υπερημερίας από την πλευρά της ΔΕΗ Α.Ε. προς την ΑΔΜΗΕ Α.Ε., δίνει η τελευταία με ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο.

 Σε αυτή αναφέρει:

1. Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έχει απαίτηση από την ΔΕΗ  Α.Ε. για υπερήμερη είσπραξη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος της περιόδου 2011-2018 τόκους ύψους €31,8 εκατ.

2. Το συνολικό ποσό της πρόβλεψης που σχηματίστηκε στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. αφορά, κατά το μεγαλύτερο μέρος, σε τόκους υπερημερίας για εκπρόθεσμες πληρωμές διάφορων λογαριασμών της αγοράς ενέργειας. Από 1η Απριλίου 2019, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έπαψε να είναι διαχειριστής των λογαριασμών Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συστημάτων Συμβατικών Σταθμών και του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη. Συνεπώς, το ποσό των €109 εκατ., αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος οφειλόμενα σχετικά με τους λογαριασμούς της αγοράς, τα οποία δεν διαχειρίζεται πλέον ο ΑΔΜΗΕ, εκτός του ποσού των €14 εκατ.

3. Επισημαίνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ στις οικονομικές του καταστάσεις δεν έχει συμπεριλάβει ως απαίτηση τα εν λόγω ποσά καθώς πρόβλεψη εσόδων δεν επιτρέπεται για λόγους συντηρητικότητας.

Σκρέκας (ΝΔ) : Η ΔΕΗ πρέπει να διασωθεί

«Η λύση είναι μία. Καταρχήν πρέπει να διασωθεί η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κλείσει, δεν πρέπει να χρεοκοπήσει γιατί θα παρασύρει σε ξαφνικό θάνατο την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ.

«Φαντάζεστε από αύριο να ξεκίναγε η ΔΕΗ λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης που την έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και να έλεγε ότι θα έχω ρεύμα τις μισές ώρες της ημέρας, πού θα πήγαινε ο τουρισμός, πού θα πήγαινε η βιομηχανία, πού θα πήγαιναν οι αγρότες, τα νοικοκυριά; Μπορούμε να αφήσουμε τελικά τη ΔΕΗ να χρεοκοπήσει έτσι όπως την κατήντησε αυτή η κυβέρνηση, η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, ο κ. Σκρέκας είπε «θα τη νοικοκυρέψουμε, θα πρέπει να βρεθούν κεφάλαια να μπουν μέσα χρήματα, ικανός αριθμός χρημάτων -κεφαλαίων για να μπορέσει να διασωθεί και να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Και βέβαια θέλει νοικοκυριό και θέλει και άλλο τρόπο διοίκησης και άλλο τρόπο λειτουργίας και νέες επενδύσεις για να προχωρήσει και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

«Τελείωσαν τα ψέματα. Φτάσαμε στο αμήν. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και τα ΕΛΤΑ, το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι αστικές συγκοινωνίες, αρρώστησαν, σάπισαν τα πάντα, πόσο καιρό θα καθόμαστε να τα ανεχόμαστε και θα λέμε μην μπει ιδιώτης ή να μην γίνει μία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα; Υπάρχουν δύο λύσεις: Η μία λύση είναι να μην κάνουμε τίποτα και να βάζουμε τους φορολογούμενους να πληρώνουν συνέχεια το 'μάρμαρο' όπως γινόταν επί δεκαετίες για πολλές εταιρείες μέχρι που καταλάβαμε ότι δεν πάει άλλο, και έτσι ο ΟΤΕ πήγε σε ιδιώτη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήγε σε ιδιώτη και βγάζει κέρδη και όπως το λιμάνι του Πειραιά πήγε σε ιδιώτη και από 17ο λιμάνι της Μεσογείου έγινε το τρίτο της Μεσογείου έτσι όπως έγιναν αυτά, όπως τα 14 αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με ενοίκιο 1,4 δισ. ευρώ για 30 χρόνια και ξαφνικά γίνονται έργα», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Για την χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «μου κάνει εντύπωση που η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί ακόμα και σήμερα να αποκρύψει το πρόβλημα. Η ΔΕΗ το 2018 είχε ζημιές 900 εκατ. ευρώ, το α' τρίμηνο του 2019 απ' ό,τι φαίνεται (...) τα οικονομικά αποτελέσματα θα δείξουν ότι οι ζημιές διευρύνονται και μάλιστα, διευρύνονται το α' τρίμηνο του έτους όπου τα υδροληεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα φράγματα είναι γεμάτα νερό και παράγει πάρα πολλή ηλεκτρική ενέργεια από το νερό με σχεδόν μηδαμινό κόστος. Και παρόλα αυτά, που παράγει ενέργεια πολύ φθηνά, έχει ζημιές της τάξης των 250 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο. Αν η διοίκηση της ΔΕΗ πιστεύει ότι είναι η στιγμή να προσπαθεί να αποκρύψει το πρόβλημα κάνει μεγάλο λάθος».

Η ΔΕΗ - συνέχισε ο κ. Σκρέκας - «είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ένα 49% είναι στο χρηματιστήριο, ένα 51% έχει το Δημόσιο, που κατάφερε να τη διαλύσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με τη διαχείρισή της, με τη διοίκηση που διόρισε, με τους νόμους που ψήφισε, διέλυσε μια εταιρεία που ήταν βιώσιμη, ήταν εύρωστη, είχε 100 εκατ. καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2014 και έγραψε 1 δισ. ζημιές το 2018 και θα γράψει άλλες τόσες ζημιές το 2019».

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook