Follow us

Tι απέμεινε από τη Folli Follie: Και όμως η επιχείρηση ζει και συντηρεί και 1.000 εργαζόμενους

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το ξέσπασμα της υπόθεσης Folli Follie με τις γνωστές ή λιγότερο γνωστές εξελίξεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το ξέσπασμα της υπόθεσης Folli Follie με τις γνωστές ή λιγότερο γνωστές εξελίξεις.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, διεθνής οίκος αξιολόγησης έδινε χρόνο ζωής μόλις λίγων ημερών στην επιχείρηση. "Φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι γεννημένη για να εκπλήσσει. Και εννοώ τα στελέχη της από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Κάτω από αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να είμαστε εδώ έως σήμερα. Έχει πολύ ενδιαφέρον η διαδρομή και η ιστορία που έχουμε κάνει και κάθε είδους πτυχή που μπορείτε να διανοηθείτε. Δεχτήκαμε από επιθέσεις έως και πικάντικα αστεία, πολύ σοβαρά, καθώς και ατελείωτες εκπλήξεις", ανέφερε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο Γιώργος Σάμιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Αυτή τη στιγμή ο άλλοτε κραταιός όμιλος που ήταν εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφει κύκλο εργασιών περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Θα θυμίσουμε ότι το 2018, την χρονιά κατά την οποία έγιναν γνωστά τα τεκταινόμενα στην υπόθεση, ο κύκλος εργασιών ήταν 296,6 εκατομμύρια ευρώ (359,2 εκατ. το 2017).

Αυτή τη στιγμή, τα στελέχη της διοίκησης επιλέγουν να μην δημοσιεύουν ισολογισμό, αναφέροντας ότι το κόστος της ελεγκτικής διαδικασίας για την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό και ότι προτιμούν να διαθέτουν τους σχετικούς πόρους προς εξόφληση οφειλών της επιχείρησης. Θα θυμίσουμε πάντως ότι ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων από όλες τις ανώνυμες εταιρείες, όπως είναι και η Folli Follie.

"Κινούμενη άμμος”

Aπό την πλευρά του, ο Γιώργος Σάμιος έσπευσε να παρομοιάσει την κατάσταση με κινούμενη άμμο.

"Τη στιγμή που σχεδιάζαμε κάτι, το χάναμε από μπροστά μας ξαφνικά και έπρεπε να το επαναφέρουμε. Αυτό συμβαίνει τώρα και στην περίπτωση αναβολής της δίκης. Φαίνεται ότι όσοι εργαστήκαμε σε αυτό το project όπως εμείς θέλουμε να το λέμε, είχαμε διαύγεια πνεύματος αλλά και μία άγνοια κινδύνου γιατί δεν ήταν εύκολο να προχωρήσει κάποιος και να διαχειριστεί μία κατάσταση, η οποία ήταν ο παράδεισος έως τον Μάιο του 2018, και μετατράπηκε σε μία στιγμή η απόλυτη κόλαση.

Θα θυμάστε ότι ο όμιλος είχε εκείνη την περίοδο ίσως πάνω από 40 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο. Επίσης εμπορευόταν πάνω από 42 μάρκες παγκοσμίως. Ξαφνικά, το να βρεθεί μία ομάδα και να προσπαθούν κάποιοι επαγγελματίες να βάλουν σε τάξη μία τέτοια κατάσταση, μάλλον ήταν αδύνατον, γιατί έπρεπε να διακτινιστούν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες που υπήρχαν θυγατρικές από το Γκουάμ έως και το Μακάο. Κάποιες από αυτές μπορεί να ήταν υπαρκτές, κάποιες όχι. Έπρεπε λοιπόν να βρούμε αυτές τις εταιρείες και να τις διαγράψουμε.

Και ποιος ήξερε άλλωστε τι υποχρεώσεις είχαν αυτές προς τη μητρική... Εμφανίστηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη απαιτήσεις από τη θυγατρική στον Καναδά ή από αλλού για χρυσά συμβόλαια σε malls που έπρεπε να αποζημιωθούν καθώς και για άλλες ανάλογες καταστάσεις. Για να μπορέσει κάποιος να οριοθετήσει και να χαρτογραφήσει μόνο αυτό το κομμάτι του πολυδαίδαλου ομίλου, έπρεπε να διαθέτει πάνω από 100 νομικούς, κάτι που δεν ήταν εφικτό”, σχολίασε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Αποχώρησαν πάνω από 700 άτομα από το 2019 έως σήμερα – Ο ρόλος της Nike

Από το 2019 έως και σήμερα αποχώρησαν από τον όμιλο περίπου 700 άτομα, λόγω του ότι χάθηκαν μάρκες από το χαρτοφυλάκιό του. Η αποχώρηση των συγκεκριμένων ανθρώπων κόστισε πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε έξοδα αποζημιώσεων. "Το σημαντικό πάντως είναι ότι οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο πληρώνονται στο ακέραιο έως και σήμερα. Αισθάνομαι περήφανος μέσα στις δυσκολίες, σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) πληρώνουμε το δώρο των Χριστουγέννων.

Διαβάστε Επίσης

Το σύνολο του δώρου ανέρχεται σε 490.000 ευρώ καθαρά". Αυτή τη στιγμή απασχολούνται από τη μητρική περίπου 1.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου λιανικής. Αναφερόμενος στη μάρκα που δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την απώλειά της, ο Γιώργος Σάμιος στάθηκε στη Nike. Μόνο φέτος – όπως είπε – χάνονται για τη Folli Follie περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ σε εισπράξεις, λόγω της μεταβίβασης της Nike στην Ελλάδα στον όμιλο του Ιταλού επιχειρηματία Antonio Percassi.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, ο ίδιος τα χαρακτήρισε μία μεγάλη ιστορία, καθότι χωρίζονται σε δεσμευμένα και ελεύθερα. Ένα μέρος των ακινήτων αυτών έχουν ήδη εκτιμηθεί από τη Deloitte. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας δεσμευμένης και αδέσμευτης θα αποδοθεί στους ομολογιούχους, όπως ανέφερε. Επί του παρόντος η αξία των δεσμευμένων ακινήτων ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, η αξία του οποίου μαζί με τα δύο ακόμη γειτονικά του κτίρια ανέρχεται σε περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο της αξίας των ακινήτων – δεσμευμένων και αδέσμευτων - υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Από τα ελεύθερα ακίνητα θυμίζουμε ότι ήδη έχει πουληθεί το Μινιόν στη Dimand με το τίμημα να αγγίζει τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ελεύθερα ακίνητα, όπως ανέφερε ο κύριος Σάμιος, η πρόθεση της διοίκησης και της επιχείρησης είναι να λειτουργήσουν ως μία αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα και οι ομολογιούχοι να μην ζημιωθούν. "Εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία πώλησης για ένα αδέσμευτο ακίνητο, εφόσον δεν έχουν αντίρρηση οι ομολογιούχοι να συμβεί αυτό, θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επαφές πώλησης ακινήτων”, σημείωσε. Mάλιστα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθεί το κεντρικό κτίριο στον Άγιο Στέφανο, το οποίο όπως είπε ο κύριος Σάμιος αποτελεί "υπερβολή” για τις ανάγκες που έχει σήμερα η επιχείρηση.


"Άριστη η σχέση με τους ομολογιούχους”

Aναφερόμενος στη σχέση που έχει σήμερα η διοίκηση με τους ομολογιούχους είναι άριστη και η επιτροπή των ομολογιούχων είναι αυτή που διαχειρίζεται το τμήμα των δικών τους απαιτήσεων. "Νομίζω ότι ήταν επιβεβλημένο να μην κάνουμε τηλεδιασκέψεις με μεγάλο ακροατήριο γιατί οι ομολογιούχοι ήταν πολλοί και χωρισμένοι σε διαφορετικούς οργανισμούς. Εξ’ αυτού δεν ήταν εύκολο και παραγωγικό να καταλήξουμε σε γρήγορα αποτελέσματα. Δημιουργήθηκαν έτσι κάποιες υποομάδες από την πλευρά των ομολογιούχων και άλλη μία από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου, ούτως ώστε να υπάρχει συχνή επικοινωνία μεταξύ μας. Έγινε κοινή σύσκεψη τον Σεπτέμβριο και πλέον δεν διατηρούν απαιτήσεις από την ρευστότητα της Folli Follie εν λειτουργία.

Η συνολική απαίτηση των ομολογιούχων ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ χωρίς τόκους και το υπόλοιπο ποσό που θα τους αποδοθεί σε σύνολο είναι 140 εκατομμύρια ευρώ από την παραγόμενη αξία της εταιρείας και από τα ακίνητα”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα τον όμιλο, είναι να πετύχει, όπως ανέφερε, τον απόλυτο εκσυγχρονισμό και την απόλυτη τοποθέτηση των πραγμάτων και του ομίλου σε μία υγιή βάση για να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τις επόμενες χρονιές, "όπου όποιες επενδύσεις και σχέδια έχουμε κάνει θα έρθουν να βοηθήσουν να γλιτώσουμε από τα κόστη, αλλά και να προστεθούν στα κέρδη που ήδη έχουμε”. Στον τομέα των κοσμημάτων ανέφερε ότι φέτος ο όμιλος με τις μάρκες Links of London και η Folli Follie παρουσιάζει αύξηση τζίρου 47% σε σχέση με το 2021.

Αντίστοιχα πρόσθεσε ότι η μόδα παρουσιάζει αύξηση περίπου 24% (Kendal&Kylie, Factory Outlet, Collective, Beverly Hills Polo Club, Jack&Jones). Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι πλέον ότι στο τομέα των προϊόντων μόδας δεν υπολογίζεται η Nike. Θυμίζουμε ότι ήδη τέσσερα καταστήματα αποσπάστηκαν στη διάρκεια του 2022 από το συνολικό πακέτο καταστημάτων της Nike που διέθετε ο όμιλος και απέμεινε μόνο το κατάστημα του Συντάγματος. Πιθανότατα και αυτό θα μεταβιβαστεί στον όμιλο Percassi. Τα άλλα τέσσερα που μεταβιβάστηκαν ήδη στον συγκεκριμένο όμιλο βρίσκονταν σε Κύπρο, Γλυφάδα, Mall και Golden Hall.

Θυμίζουμε ότι με βάση το πλάνο εξυγίανσης προβλέπεται η ίδρυση νέων εταιρειών, όπου θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις της Folli Follie. Ήδη η νέα μητρική εταιρεία holding έχει ιδρυθεί και φέρει την ονομασία FF Asset Corporate. Tην ίδια στιγμή εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους τους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου που βαρύνονται με κατηγορίες περί δράσης εγκληματικής οργάνωσης. Η αναβολή της δίκης για τις 19 Ιουνίου 2023 εκτιμάται από την τωρινή διοίκηση ότι θα φέρει νέες καθυστερήσεις σε πρώτο βαθμό, που συνολικά θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν το 1,5 έτος.

Την ίδια στιγμή τα ακίνητα ύψους 28 εκατ. ευρώ που παραμένουν δεσμευμένα υπό τις κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες, σύμφωνα με τον κύριο Σάμιο θα πρέπει να απελευθερωθούν ούτως ώστε να διατεθούν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ή άλλους πιστωτές. Λόγω και της εκκρεμότητας που υφίσταται με τα ακίνητα, η εταιρεία επιδιώκει να επισπεύσει τη μετάβασή της στην επόμενη μέρα, προχωρώντας τη σύσταση των νέων εταιρειών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Folli Follie στο εγγύς μέλλον, και αποτελώντας μία διαδικασία ξεχωριστή σε σχέση με την διαχείριση των δεσμευμένων ακινήτων.

Όπως διεκυκρινίστηκε, στο εξής η επιχειρηματική δραστηριότητα θα βρίσκεται στην Ελλάδα και η μητρική FF Asset Corporate θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. "Η επιχείρηση θα είναι ελληνική με Έλληνες εργαζόμενους και θα φορολογείται στην Ελλάδα. Εάν έχει κάποια επιπλέον δραστηριότητα η μητρική θα φορολογείται στο Λουξεμβούργο”.

Το σύνολο των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ έναντι προστίμων την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σάμιο, ήδη το Δημόσιο έχει εισπράξει 200 εκατ. ευρώ από τη Folli Follie στα τέσσερα τελευταία χρόνια από καταβολές προς ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, κόστος μισθοδοσίας είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Επί του παρόντος ο όμιλος αριθμεί περίπου 100 σημεία πώλησης και τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την αναπτυσσόμενη Jack & Jones προβλέπεται στην Ελλάδα το άνοιγμα 8 νέων καταστημάτων στην Ελλάδα το 2023.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΩΤΙΑ 13 Ιαν 2023 | 18:24

Οικονομικό σκάνδαλο μαμούθ με τεχνολογικά υλικά - Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα 16 εταιρείες και 26 πρόσωπα για ξέπλυμα

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι εμπλεκόμενες εταιρείες και πρόσωπα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, με τις οικονομικές απάτες που οργάνωσαν, προσπορίστηκαν περίπου 30 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 02 Φεβ 2023 | 20:20

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τη στήριξη των αστέγων - 1.000 διαμερίσματα σε νέους, επιδότηση ενοικίου και μισθού

Δράσεις για τους αστέγους, συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤ1 02 Φεβ 2023 | 20:03

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια στα τρόφιμα "καίει" τους πολίτες - 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από το "καλάθι"

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεχωρίζει και στις απαντήσεις για το πού πρέπει να δώσει προσοχή η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση - Πώς αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 02 Φεβ 2023 | 16:54

Καλάθι του νοικοκυριού: Εξήντα από 51 τα προϊόντα, μεταξύ τους και το μοσχάρι - Και ειδικά προϊόντα για τη Σαρακοστή

Αυξάνονται και τα επώνυμα προϊόντα στο καλάθι του νοικοκυριού - Ειδικά προϊόντα για την περίοδο της Σαρακοστής

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Φεβ 2023 | 15:43

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η ΕΚΤ - Επιβάρυνση για χιλιάδες δανειολήπτες

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από τη σημερινή αύξηση θα είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 02 Φεβ 2023 | 15:39

Τέλη Μαρτίου οι πλατφόρμες για ηλιακούς θερμοσίφωνες και επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών

Ο οδηγός για το πρόγραμμα θα δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του έτους - Δυνατότητα κατασκευής μικρού φωτοβολταϊκού έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 02 Φεβ 2023 | 15:21

Ανοίγει σε δέκα ημέρες η πλατφόρμα για το Market Pass - Με ηλεκτρονική κάρτα οι αγορές

Περίπου, σε δέκα μέρες θα είμαστε έτοιμοι. Ο κόσμος θα κάνει αίτηση, θα πάρει την ηλεκτρονική του κάρτα και θα κάνει τις αγορές του" δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 02 Φεβ 2023 | 13:34

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον δημιουργεί τον απόλυτο 24/7 προορισμό για τους επισκέπτες της Έκθεσης HoReCa 2023

Με όραμα να αποτελεί συνεργάτη επιλογής για τους πελάτες της, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προσφέρει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων για όλες τις ώρες της ημέρας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 02 Φεβ 2023 | 11:46

Αδωνις Γεωργιάδης: Τέρμα η κοροϊδία των καταναλωτών με την αυξομείωση του μεγέθους της συσκευασίας [εικόνες - βίντεο]

Ακόμη μια αυτοψία σε σούπερ μάρκετ για το καλάθι του νοικοκυριού πραγματοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Φεβ 2023 | 11:31

H προβληματική ΛΑΡΚΟ πουλήθηκε επιτέλους- Την αγόρασε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ & AD HOLDINGS

Η ΛΑΡΚΟ αλλάζει σελίδα καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες - διαγωνισμός πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Φεβ 2023 | 10:56

MYTILINEOS: 10ετή συμφωνία πώλησης ενέργειας στην Ιταλία με τη Saint-Gobain

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Saint-Gobain στην Ιταλία και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2023.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Φεβ 2023 | 10:41

Τι σπίτι αγοράζω με δόση 500 ευρώ τον μήνα - Αυξάνονται πάλι τα επιτόκια των δανείων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων καθιστώντας το "χρήμα" ακόμη πιο ακριβό.

MONEY SHOW 01 Φεβ 2023 | 15:39

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που θα κάνουμε το 2035 - Δεν υπάρχουν καν σήμερα

Πάνω από 6 στους 10 μαθητές δημοτικού θα κάνουν το 2035 επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα.