
Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, τα οποία «δείχνουν» συμφωνία υπό προϋποθέσεις στην επόμενη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες φανερώνει μια σειρά από «γκρίζες ζώνες» και παγίδες που ξεκινούν από τη μονιμοποίηση ενός αυτόματου και εξωκοινοβουλευτικού μηχανισμού περικοπών και φτάνουν έως τις υποσχέσεις για το χρέος που θα εξεταστούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα το 2018.
Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να νομοθετήσει άμεσα τον περίφημο «κόφτη», ο οποίος θα περιλαμβάνει ακόμη και αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων σε περίπτωση «ένδειξης» ότι δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για πλεόνασμα 3,5%. Σημειώνεται ωστόσο ότι π.χ. το ΔΝΤ θεωρεί μη εφικτό το στόχο αυτό και γι' αυτό ζητάει είτε περισσότερα μέτρα είτε ελάφρυνση χρέους.
Αίσθηση προκαλεί και η ρητή δέσμευση ότι αφού ληφθούν τα πρόσθετα έκτακτα μέτρα του «κόφτη», αυτά στη συνέχεια θα μονομοποιούνται και θα εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Οι δε εξαιρέσεις που προβλέπονται «θα περιορίζονται σε έκτακτα γεγονότα που εκφεύγουν του κυβερνητικού ελέγχου» και το σημαντικότερο: «Θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς».
Στα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με στόχο «την ενίσχυση των ισολογισμών» των τραπεζών. Ωστόσο η κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πωληθούν και ενήμερα, ενώ θα προστατευτούν μόνο τα πρώτης κατοικίας μέχρι ένα όριο και αυτά προσωρινά.
Το χρέος στο μέλλον και «αν χρειαστεί»
Για το ζήτημα του χρέους, αυτό που προκύπτει από τις υπό εξέταση λύσεις, τόσο μακροπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, είναι ότι αυτές παραπέμπονται μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018, και μάλιστα «εάν αυτό είναι απαραίτητο».
Ειδικότερα αναφέρει η ανακοίνωση:
- «Μεσοπρόθεσμα: To Eurogroup ζητάει από το EWG για να εξερευνήσει τα ειδικά μέτρα ( όπως μεγαλύτερη περίοδος χάριτος και προθεσμίες πληρωμής) τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν είναι απαραίτητο, κατά τη λήξη του προγράμματος του ESM και εξαρτάται από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τα μέτρα, όπως η χρήση ισοδύναμων κερδών των SMP και ANFA.
- Μακροπρόθεσμα: To Eurogroup είναι έτοιμο αν χρειαστεί, και εξαρτάται από την τήρησης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αξιολογήσει περαιτέρω, στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά επιπλέον μέτρα για να εξασφαλίσει ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα ώστε να μείνει σε βιώσιμο μονοπάτι».
«Νομοθετείστε τα όλα άμεσα»
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία της αξιολόγησης, «συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης». Η κυβέρνηση άλλωστε πρέπει τις επόμενες ημέρες να νομοθετήσει, εκτός του «κόφτη», όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, όπως έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κλπ.
Γι' αυτό και το Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αναμένει γρήγορα το «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» και καλεί τις ελληνικές αρχές «να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών μεταξύ άλλων και μέσω της θέσπισης νομοθεσίας», ώστε κατόπιν αυτών να είναι δυνατή η εκταμίευση της δόσης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr