Τι δείχνει η πρώτη έκθεση του παρατηρητηρίου μετά την έξοδο από την καραντίνα

Αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ποιοι κλάδοι αύξησαν τα έσοδά τους, διόγκωση οφειλών σε εφορίες και ΕΦΚΑ.

Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ενίσχυσε σημαντικά την κινητικότητα του πληθυσμού και δεν επιδείνωσε τους επιδημιολογικούς δείκτες. Η μετά καραντίνα εποχή δείχνει πως σε σχέση με τον Απρίλιο η κίνηση με τα μέσα μεταφοράς αυξήθηκε κατά 24%.

Παρόλο που ένα σημαντικό κομμάτι της τήλε-εργασίας παρέμεινε σε ισχύ, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 18%. Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 9,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο για το Μάιο μέχρι στιγμής η αύξηση διαμορφώνεται στο 19%. Η επιβολή των μέτρων ενδεχόμενα συμπίεσε περαιτέρω τη χρήση μετρητών και να οδήγησε σε μεταστροφή σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Η μεταστροφή των καταναλωτικών δαπανών αποτυπώνεται και στα στοιχεία για ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα τα έσοδα της ΑΑΔΕ στο τρίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος βαίνουν μειούμενα κατά 15%, ενώ, του ΕΦΚΑ κατά 20%. Σε οργανισμούς και ΔΕΚΟ, με εξαίρεση τις τηλεπικοινωνίες και τις ασφάλειες που παρουσίασαν αύξηση 16% και 7% αύξηση αντίστοιχα, οι λοιπές δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών φθίνουν.

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως κλάδοι όπως οι ταχυμεταφορές, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας να καταγράφουν αυξήσεις σε δαπάνες με κάρτες που υπερβαίνουν το 60%. Στον αντίποδα, εστιατόρια, καταστήματα καλλυντικών και οικιακών συσκευών είδαν συρρίκνωση των αντίστοιχων δαπανών άνω του 35%.

Κρούσματα: 17,1 μ.ο την ημέρα

Διαπιστώνεται ότι ο 7-ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός περί τα 17,15/ ημέρα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Οι αριθμητικές εξάρσεις που παρουσιάστηκαν σε κάποιες ημέρες οφείλονται σε γνωστές συρροές κρουσμάτων και εντοπίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και δομές, π.χ. καταυλισμός στη Νέα Σμύρνη, Λάρισας και δομή μεταναστών στο Κρανίδι. Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται συστηματικά πολύ χαμηλά μονοψήφια νούμερα, με πολύ υψηλό αριθμό διενεργούμενων τεστ, γεγονός που είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για την πορεία της επιδημίας στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό ενδεχόμενα να οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι κάποιες βασικές πηγές επαφών παρέμειναν περιορισμένες, π.χ. εργασιακοί χώροι λόγω τήλε-εργασίας, και αφετέρου στην ποιοτική διάσταση αυτών των επαφών και την αυξημένη ενημέρωση των πολιτών, π.χ. τήρηση μέτρων υγιεινής, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή σε έκθεση από ευπαθείς ομάδες κ.λ.π.. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Φθίνουν οι θάνατοι στις ΜΕΘ

Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ βαίνουν μειούμενοι και παρά την άρση των μέτρων δεν έχουν αυξηθεί. Τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται σταθερά κάτω από τους 30, παρά την άρση των μέτρων. Οι ρυθμός διπλασιασμού των θανάτων έχει πλέον ανέλθει στις 42 μέρες. Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι ημερησίως οι θάνατοι δεν έχουν ξεπεράσει τους 4, και ο κινητός μέσος όρος τους βρίσκεται πλησίον του 2. Συνεπώς η μέχρι τώρα πορεία είναι σταθερή και δε δείχνει να έχει επηρεαστεί από την πρώτη φάση άρσης των μέτρων.

Επικυρώσεις εισιτηρίων: 1,17 εκ. λιγότερες τον Απρίλιο

Η αποτύπωση του μέσου εβδομαδιαίου αριθμού επικυρώσεων σε ΜΜΜ στην Αττική (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) συνάδει πλήρως με τα δεδομένα κινητικότητας και δείχνει μια πολύ μεγάλη μείωση αυτού του δείκτη σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο συγκεκριμένα κατά το μήνα Απρίλιο οπότε και ίσχυε το γενικευμένο lockdown, οι επικυρώσεις έπεσαν κατά 88% έναντι του Απριλίου 2019. Η άρση των μέτρων στις 4 Μαΐου οδήγησε σε σταδιακή ανάκαμψη του δείκτη και πιο συγκεκριμένα για τις πρώτες δύο εβδομάδες σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 136% σε σχέση με το μέσο αριθμό του Απριλίου, ο οποίος βέβαια δεν παύει να είναι 71% χαμηλότερος από πέρσι ή 1,17 εκατομμύρια λιγότερες επικυρώσεις.

Αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Αναφορικά με τον όγκο σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 8% σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 1 Μαρτίου μέχρι 12 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφανίζει άνοδο τον Μάρτιο και έντονη κάμψη τον Απρίλιο και τον Μάϊο σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, η μεσοσταθμική μείωση είναι της τάξεως του -0,5%, και αξίζει να σημειωθεί η συνολική τάση διαμορφώνεται καθοδική. Συνεπώς, πιθανότατα το προσεχές διάστημα του τρέχοντος μήνα η μεταβολή της αξίας των συναλλαγών συνολικά να είναι περαιτέρω αρνητική σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση του όγκου ενδέχεται να οφείλεται στη μεταστροφή ενός πλήθους συναλλαγών με μετρητά σε ηλεκτρονικές μορφές λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές, της ευκολίας πρόσβασης σε ATM και της ανησυχίας για μετάδοση του ιού μέσω των χαρτονομισμάτων. Η αύξηση της αξίας τους εντός του Μαρτίου ενδεχόμενα να σχετίζεται και με τα φαινόμενα πανικού και μαζικών αγορών, κυρίως σε τρόφιμα, μέτρα ατομικής προστασίας και φάρμακα, που συνόδευσε η επιβολή των μέτρων lockdown.

Καταναλωτές: Βασικά είδη – όχι σπατάλες

Η εξομάλυνση στην τροφοδοσία φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια κάμψη στην αξία των συναλλαγών για Απρίλιο και Μάιο. Αν το φαινόμενο αυτό συνδυαστεί με την αύξηση του όγκου, ενδεχόμενα να συντηρείται η μεταστροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές και συνάμα οι πολίτες να στρέφονται κατά κύριο λόγω στα βασικά είδη και προϊόντα όπως τρόφιμα και φάρμακα, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία κινητικότητας, και να αποφεύγουν ή να μετακυλούν για το μέλλον μη κρίσιμες καταναλωτικές ανάγκες ή μεγάλα έξοδα.

Ανάκαμψη πορείας εισαγωγών - εξαγωγών

Η πορεία ήταν καθοδική από τον Απρίλιο, αλλά δείχνει να ανακάμπτει λόγω της άρσης των μέτρων. Η δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων στις 11 Μαϊου φαίνεται πώς είχε ευεργετικό αποτέλεσμα περιορίζοντας τη μείωση των διασαφήσεων στο -40%. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζουν και οι εξαγωγές, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους εμφάνιζαν μια ανοδική τάση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Αποκορύφωμα ήταν η περίοδος 6-16 Μαρτίου του 2020, κατά την οποία οι εξαγωγές σημείωναν 25% αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η επιβολή των μέτρων περιόρισε δραστικά τη σχετική δραστηριότητα αντιστρέφοντας την τάση. Μολονότι η σταδιακή άρση τείνει να περιορίζει τη μείωση, εντούτοις η βελτίωση είναι μικρότερη από ό,τι στο σκέλος των εισαγωγών.

Η ταυτότητα της έκθεσης του παρατηρητηρίου

Το Παρατηρητήριο για τον Covid-19 (επικεφαλής του ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού) συγκεντρώνει στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Οικονομικών το υπουργείο Εργασίας, το ΣΟΕ και σε συνεργασία με την Προεδρία της Κυβέρνησης, συνθέτει έκθεση, την οποία υποβάλει στον Μηχανισμό Παρέμβασης.

Ο Μηχανισμός Παρέμβασης, το κυβερνητικό όργανο που έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για τη λήψη μέτρων περιορισμού του Covid-1, αξιολογεί τα συμπεράσματα του Παρατηρητηρίου και εισηγείται τα νέα μέτρα.

Επικεφαλής του Μηχανισμού Παρέμβασης είναι ο πρωθυπουργός.

Συμμετέχουν οι:

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης (με αναπληρωτές τους γενικούς γραμματείς Γιάννη Κωτσιόπουλο και Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Επικεφαλής Λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας

Επικεφαλής ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας

Επικεφαλής Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών, Μάριος Θεμιστοκλέους

Προεδρία της Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης

Πρόεδρος του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΜΠ 28 Σεπ 2020 | 11:19

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το lockdown η Βρετανία- Οι Βρετανοί αντιδρούν στο κλείσιμο των πάμπ

Περαιτέρω απαγόρευση των κοινωνικών επαφών μεταξύ νοικοκυριών, ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Έλεν Γουάτλι.

ΤΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ MEIN SHIFF 6 28 Σεπ 2020 | 11:16

Κορονοϊός: Συναγερμός για 12 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο με 1.000 επιβάτες - Ενημερώθηκε ο Χαρδαλιάς

Επιστρέφει στο λιμάνι του Ηρακλείου, από τη Μήλο όπου βρίσκεται, το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6, καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού στο πλήρωμα.

ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 28 Σεπ 2020 | 10:27

Εννέα μήνες κορονοϊός - Το χρονικό: Πώς από τους 1.000 νεκρούς τον πρώτο μήνα φτάσαμε στο ένα εκατομμύριο

Από τις 11 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι σήμερα, ένας γολγοθάς της ανθρωπότητας.

ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 28 Σεπ 2020 | 10:19

Κορονοϊός: Καταγγελίες για τον θάνατο ιερέα μέσα σε πέντε ημέρες

Σοβαρή καταγγελία για τον θάνατο ιερέα από κορονοϊό. Τι λέει ο γιατρός του.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ 28 Σεπ 2020 | 10:14

Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Λάθος η διαχείριση του δεύτερου κύματος - Πολλοί θάνατοι σε σχέση με τα κρούσματα

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, αναφορικά με τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟ 0.2% ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 28 Σεπ 2020 | 09:57

Κορονοϊός - Κεραμέως: Αν χρειαστεί, θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση

Για την κατάσταση στα σχολεία λόγω κορονοϊού, τις καταλήψεις αλλά και τις προσλήψεις αναπληρωτών, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 28 Σεπ 2020 | 09:45

Καραμανλής: Από την Πέμπτη τα πρώτα νέα λεωφορεία στους δρόμους - Έρχονται 655 νέες προσλήψεις

Ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι 300 λεωφορεία, μέχρι 10 ετών, θα αποκτηθούν μέσω leasing μέχρι τέλους χρόνου αρχές Ιανουαρίου.

ΤΗΝ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 28 Σεπ 2020 | 09:43

Κορονοϊός: Τα χέρια νοσηλευτή μετά από 8 συνεχόμενες ώρες διενέργειας τεστ - Συγκλονιστική εικόνα

Ο κ. Αρκουμανέας ανέβασε μία εικόνα, όπου φαίνονται τα χέρια ενός νοσηλευτή, ο οποίος για οχτώ συνεχόμενες ώρες διενεργούσε τεστ για τον κορονοϊό.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΟΣΤΩΝΗΣ 28 Σεπ 2020 | 09:41

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου για όσους έχουν επαρκή βιταμίνη D

Οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήσαν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 28 Σεπ 2020 | 09:24

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για νέα μέτρα

"Όλα τα μέτρα έχουν σκοπό να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει πρόβλημα ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού", τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 28 Σεπ 2020 | 08:55

Κορονοϊός: Ανησυχία από τις γεμάτες πλατείες - Οι κίνδυνοι από τον συνωστισμό [εικόνες]

Παρά τις προειδοποιήσεις και τα τελευταία μέτρα προστασίας οι πλατείες συνεχίζουν να γεμίζουν. Τελευταίο "κρούσμα" η πλατεία Χαλανδρίου.

"ΛΥΠΗΡΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ" 28 Σεπ 2020 | 08:49

Κορονοϊός - Σύψας: Αδικο να περιορίσουμε τους άνω των 65 ετών - Τα περισσότερα κρούσματα είναι 18 - 40 ετών

Για το κλείσιμο των περίπτερων και των μίνι μάρκετ, ο Ν. Σύψας υποστήριξε ότι αυτό "έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ".

28 Σεπ 2020 | 08:37

Επάνοδος από ’22 και βλέπουμε...

Στον καλύτερο από όλους τους πιθανούς κόσμους, η πανδημία θα παραμείνει μέρος της καθημερινής ζωής έως το 2021.