Τη Δευτέρα κρίνονται όλα: EuroWorkingGroup και Μοσκοβισί στην Αθήνα

Σε καθοριστική φάση εισέρχονται από τη Δευτέρα οι συζητήσεις για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τη Δευτέρα κρίνονται όλα: EuroWorkingGroup και Μοσκοβισί στην Αθήνα

Σε καθοριστική φάση εισέρχονται από τη Δευτέρα οι συζητήσεις για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και το θέμα του χρέους, με μπαράζ σημαντικών επαφών, διεργασιών και συνεδριάσεων που αναμένεται να κρίνουν το ελληνικό ζήτημα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, το περίφημο EuroWorkingGroup αναμένεται να πραγματοποιήσει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Την ίδια ημέρα αναμένονται στην Αθήνα ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Και μπορεί και οι δύο αξιωματούχοι να έκαναν ενθαρρυντικά σχόλια για την Ελλάδα σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν το Σαββατοκύριακο, ωστόσο οι διαφορές και τα αγκάθια στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης παραμένουν, καθιστώντας όλο και πιο μακρινό το ενδεχόμενο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα κρίνονται όλα: EuroWorkingGroup και Μοσκοβισί στην Αθήνα
Παλαιότερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

Χαμηλώνουν τον πήχη Μοσκοβισί και Κερέ

Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του. «Η αξιολόγηση βρίσκεται υπό εξέλιξη και η συζήτηση, μολονότι έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο παραμένει ανοιχτή σε όλους τους διαφορετικούς τομείς πολιτικής. Η συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για καταγραφή της προόδου και καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγηση» δήλωσε ο κ. Κερέ στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει ένα τέταρτο μνημόνιο είναι εκτός συζήτησης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα.

Ο κ. Κερέ επιβεβαίωσε ακόμη τις διαφορετικές θέσεις των θεσμών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στη συζήτηση για το χρέος ενώ χαρακτήρισε «παράγοντα αξιοπιστίας» τη συμμετοχή του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμη, παρότι τάχθηκε υπέρ

Για το θέμα του χρέους το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του Eurogroup, χωρίς να πάρει θέση αν είναι απαραίτητη η συγκεκριμενοποίηση και των μεσοπρόθεσμων μέτρων, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ

«Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό να “κλείσει” η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) τις επόμενες ημέρες, στη βάση της οποίας οι ελληνικές αρχές θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» δήλωσε από τη μεριά του ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής». Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά την πρόοδο, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup.

Σε άλλη συνέντευξή του την Παρασκευή στην ΕΡΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «τα περιθώρια για συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους είναι στενά». Τόνισε ωστόσο ότι ελπίζει πως θα βρεθεί μια «συνολική λύση» που περιλαμβάνει αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί

Χωρίς «λευκό καπνό» η τηλεδιάσκεψη

Οι διαφορές Αθήνας-Θεσμών σε μια σειρά ανοιχτά ζητήματα φαίνεται πως παραμένουν. Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα έληξε χωρίς «λευκό καπνό». Από ελληνικής πλευράς μετείχαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ήτοι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εσωτερικών Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν ο συγκερασμός των τελευταίων διαφορών πριν από το κρίσιμο Εuroworking Group της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζητησης βρέθηκαν οι φοροαπαλλαγές, τα δημοσιονομικά του 2018, οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων και τα εργασιακά.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις, ενώ, στη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων. Οι επαφές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

«Αγκάθι» παραμένει και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος καθώς όσο ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει στο 3,5% για την τριετία 2018-2020 το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα.

Όλα δείχνουν ότι στο EWG της Δευτέρας η Αθήνα θα προσέλθει χωρίς να έχουν κλείσει όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, και σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν υπουργοί της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν υπουργοί της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών

Μηνύματα με νόημα από τον Κλάους Ρέγκλινγκ

Εν τω μεταξύ, μηνύματα με νόημα, τόσο για το χρέος όσο και για τις μεταρρυθμίσεις, έστειλε προς την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγνκ.

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι όντως αργή και υπάρχουν συχνά καθυστερήσεις, αν όμως η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με ισχυρή βούληση, τότε η χώρα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση. Ήδη υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό χάριν στην εσωτερική υποτίμηση με χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις. Αυτή όμως η διαδικασία δεν σταματά εδώ, καθώς χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτήν τη στιγμή, η ανάπτυξη και η εξέλιξη του προϋπολογισμού είναι καλύτερα από ότι φανταζόμασταν και αυτό είναι πολύ καλό. Υπάρχουν όμως πολλά σημεία που απαιτείται βελτίωση. Δεν θέλω να το δραματοποιήσω αλλά είναι απαραίτητη περαιτέρω προσαρμογή στα σχέδια για τους επόμενους προϋπολογισμούς», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Der Standard".

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

Αναφορικά με το χρέος, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι αποκλείεται μια μείωση του χρέους, ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους. Κάποια στιγμή όμως στο μέλλον, οι αποπληρωμές των δανείων θα αυξηθούν. Όταν το παρόν πρόγραμμα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018, τότε θα κάνουμε μια μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Αν φανεί ότι είναι απαραίτητο, θα δράσουμε και ο στόχος θα είναι η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Δεκ 2021 | 12:08

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη ανάπτυξης με 13,4% στο γ΄ τρίμηνο του 2021

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 13,4% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022 06 Δεκ 2021 | 10:31

Εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσει το Eurogroup

Συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 06 Δεκ 2021 | 09:47

ΟΑΕΔ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 06 Δεκ 2021 | 09:46

Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της πραγματοποίησης έργων και επενδύσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (E-AUCTION) 06 Δεκ 2021 | 09:40

Κρίσιμη ημέρα για το "Μικρό Ελληνικό", το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου

Dimand και REDS "μονομαχούν" σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς θα λάβει χώρα ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΨΗ 06 Δεκ 2021 | 09:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 03 Δεκ 2021 | 06:50

Ο αναλυτικός Οδηγός του νέου "Εξοικονομώ" - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα κριτήρια και τα ποσοστά

Σήμερα ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος "Εξοικονομώ". Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία.