Τι δίνουμε, τι θέλουν: Ολο το παρασκήνιο της «ασυμφωνίας»

Ύστερα από την 3η διαδοχική μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση διαπιστώθηκε πρόοδος μεν, αδυναμία στην επίτευξη συμφωνίας δε.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τι δίνουμε, τι θέλουν: Ολο το παρασκήνιο της «ασυμφωνίας»

Ένα «τσουβάλι» μέτρα παρουσίασε η κυβέρνηση στους θεσμούς για να εξασφαλίσει την υπογραφή τους και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά παρ’ όλα αυτά, τελικώς δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει η συμφωνία.

Ύστερα από την 3η διαδοχική μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση διαπιστώθηκε πρόοδος μεν –κυρίως στα μεγάλα θέματα όπως έλεγε τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- αδυναμία στην επίτευξη συμφωνίας δε. Η ελληνική πλευρά, δέχτηκε να θυσιάσει το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων.

Πρότεινε η ίδια να «τσεκουρώσει» οποιονδήποτε Έλληνα έχει εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (ειδικά στους επαγγελματίες οι κρατήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 60% λόγω φόρων αλλά και σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Έχει ήδη δεχτεί τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου στερώντας 100 ευρώ από περίπου πέντε εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους.

Έχει ενσωματώσει στην πρότασή της γενναίες αυξήσεις έμμεσων φόρων (σε τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση, ξενοδοχεία κλπ) ενώ προετοιμάζει περισσότερα βάρη στη μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία μέσω της αναπροσαρμογής των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Γιατί λοιπόν δεν έκλεισε χθες τα ξημερώματα η συμφωνία;

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η γενναία μείωση των επικουρικών συντάξεων, να προχωρήσει σε μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. αλλαγές στο μισθολόγιο, πλήρες πάγωμα προσλήψεων κλπ) αλλά και η «απελευθέρωση» της αγοράς των κόκκινων δανείων.

Η πρόοδος για την οποία μίλησαν τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –νωρίτερα είχε κάνει λόγο για πρόοδο και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος- συνίσταται στο ότι έχουν σχεδόν κλείσει:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να δίδεται στα 20 χρόνια ασφάλισης (ή 345 ευρώ στα 15 χρόνια) και τους συντελεστές αναπλήρωσης να «παίζουν» από το 11,55% για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να φτάνουν το πολύ μέχρι το 42,74% για τα 40 χρόνια ασφάλισης, είναι βέβαιο ότι από εδώ και στο εξής, το σύστημα θα παράγει συντάξεις φτώχειας. Ο λόγος; Ακόμη και με 30 χρόνια εργασίας, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις μια καθαρή σύνταξη άνω των 1000 ευρώ ακόμη και στην περίπτωση που οι συντάξιμες αποδοχές διαμορφώνονται στα 3000 ευρώ (σ.σ μοιάζει με ανέκδοτο το να υποθέτει κάποιος ότι καθόλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου μπορεί κάποιος να έχει συντάξιμες αποδοχές 3000 ευρώ)

2. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων. Υπάρχει βέβαια ανοικτό –τουλάχιστον για την πλευρά των δανειστών καθώς για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα- το θέμα του αφορολογήτου. Σε κάθε περίπτωση, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, προκύπτουν απώλειες εισοδήματος 100 ευρώ τουλάχιστον για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Ειδικά για τα υψηλά εισοδήματα, ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει απώλειες εισοδήματος της τάξεως του 5% μέσα σε μόλις μια χρονιά.

3. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες. Ειδικά για τους έχοντες αποδοχές άνω των 20-30.000 ευρώ ετησίως, οι απώλειες εισοδήματος θα είναι πολύ μεγάλες

4. Οι περισσότεροι από τους έμμεσους φόρους που θα αυξηθούν για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δις. ευρώ μέχρι το 2018.

Επικουρικές

Για τις επικουρικές συντάξεις που είναι και το φλέγον θέμα, το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση για να διαψεύσει όχι το ότι θα υπάρξουν περικοπές αλλά το ότι θα υπάρξουν περικοπές από το πρώτο ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, έμεινε για την επόμενη εβδομάδα να αποφασιστεί το πόσα χρήματα θα πρέπει να αποφέρει τελικώς η περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Η κατανομή των βαρών –που κατ’ελάχιστον θα είναι 350 εκατ. ευρώ και κατά μέγιστο 700 εκατ. ευρώ- θα αποτελέσει απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Όσον αφορά στις κύριες, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει τη μη περικοπή τους. Αυτό, είναι αληθές αλλά μόνο για την περίοδο μέχρι το 2018. Μετά το μνημόνιο όλοι οι υπολογισμοί θα γίνουν ξανά στο πλαίσιο της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

14 Οκτ 2021 | 12:01

Υπογράφεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου- Ποια είναι η σημασία του έργου

Μια συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη υπογράφουν σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.