Τι δίνουμε, τι θέλουν: Ολο το παρασκήνιο της «ασυμφωνίας»

Ύστερα από την 3η διαδοχική μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση διαπιστώθηκε πρόοδος μεν, αδυναμία στην επίτευξη συμφωνίας δε.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τι δίνουμε, τι θέλουν: Ολο το παρασκήνιο της «ασυμφωνίας»

Ένα «τσουβάλι» μέτρα παρουσίασε η κυβέρνηση στους θεσμούς για να εξασφαλίσει την υπογραφή τους και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά παρ’ όλα αυτά, τελικώς δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει η συμφωνία.

Ύστερα από την 3η διαδοχική μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση διαπιστώθηκε πρόοδος μεν –κυρίως στα μεγάλα θέματα όπως έλεγε τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- αδυναμία στην επίτευξη συμφωνίας δε. Η ελληνική πλευρά, δέχτηκε να θυσιάσει το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων.

Πρότεινε η ίδια να «τσεκουρώσει» οποιονδήποτε Έλληνα έχει εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (ειδικά στους επαγγελματίες οι κρατήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 60% λόγω φόρων αλλά και σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Έχει ήδη δεχτεί τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου στερώντας 100 ευρώ από περίπου πέντε εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους.

Έχει ενσωματώσει στην πρότασή της γενναίες αυξήσεις έμμεσων φόρων (σε τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση, ξενοδοχεία κλπ) ενώ προετοιμάζει περισσότερα βάρη στη μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία μέσω της αναπροσαρμογής των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Γιατί λοιπόν δεν έκλεισε χθες τα ξημερώματα η συμφωνία;

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η γενναία μείωση των επικουρικών συντάξεων, να προχωρήσει σε μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. αλλαγές στο μισθολόγιο, πλήρες πάγωμα προσλήψεων κλπ) αλλά και η «απελευθέρωση» της αγοράς των κόκκινων δανείων.

Η πρόοδος για την οποία μίλησαν τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –νωρίτερα είχε κάνει λόγο για πρόοδο και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος- συνίσταται στο ότι έχουν σχεδόν κλείσει:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να δίδεται στα 20 χρόνια ασφάλισης (ή 345 ευρώ στα 15 χρόνια) και τους συντελεστές αναπλήρωσης να «παίζουν» από το 11,55% για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να φτάνουν το πολύ μέχρι το 42,74% για τα 40 χρόνια ασφάλισης, είναι βέβαιο ότι από εδώ και στο εξής, το σύστημα θα παράγει συντάξεις φτώχειας. Ο λόγος; Ακόμη και με 30 χρόνια εργασίας, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις μια καθαρή σύνταξη άνω των 1000 ευρώ ακόμη και στην περίπτωση που οι συντάξιμες αποδοχές διαμορφώνονται στα 3000 ευρώ (σ.σ μοιάζει με ανέκδοτο το να υποθέτει κάποιος ότι καθόλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου μπορεί κάποιος να έχει συντάξιμες αποδοχές 3000 ευρώ)

2. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων. Υπάρχει βέβαια ανοικτό –τουλάχιστον για την πλευρά των δανειστών καθώς για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα- το θέμα του αφορολογήτου. Σε κάθε περίπτωση, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, προκύπτουν απώλειες εισοδήματος 100 ευρώ τουλάχιστον για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Ειδικά για τα υψηλά εισοδήματα, ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει απώλειες εισοδήματος της τάξεως του 5% μέσα σε μόλις μια χρονιά.

3. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες. Ειδικά για τους έχοντες αποδοχές άνω των 20-30.000 ευρώ ετησίως, οι απώλειες εισοδήματος θα είναι πολύ μεγάλες

4. Οι περισσότεροι από τους έμμεσους φόρους που θα αυξηθούν για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δις. ευρώ μέχρι το 2018.

Επικουρικές

Για τις επικουρικές συντάξεις που είναι και το φλέγον θέμα, το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση για να διαψεύσει όχι το ότι θα υπάρξουν περικοπές αλλά το ότι θα υπάρξουν περικοπές από το πρώτο ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, έμεινε για την επόμενη εβδομάδα να αποφασιστεί το πόσα χρήματα θα πρέπει να αποφέρει τελικώς η περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Η κατανομή των βαρών –που κατ’ελάχιστον θα είναι 350 εκατ. ευρώ και κατά μέγιστο 700 εκατ. ευρώ- θα αποτελέσει απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Όσον αφορά στις κύριες, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει τη μη περικοπή τους. Αυτό, είναι αληθές αλλά μόνο για την περίοδο μέχρι το 2018. Μετά το μνημόνιο όλοι οι υπολογισμοί θα γίνουν ξανά στο πλαίσιο της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

08 Οκτ 2020 | 22:00

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εκ των πραγμάτων αβέβαιες οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Τι αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ 06 Οκτ 2020 | 10:16

Εξτρα αναδρομικά για 1 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι τα δικαιούνται

Αναδρομικά έως και 2.908 ευρώ δικαιούνται να πάρουν αλλά και να διεκδικήσουν έως το τέλος του έτους στα δικαστήρια περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ 06 Οκτ 2020 | 08:18

Φορολογία 2021: Ποιοι γλιτώνουν έως και 5.451€ και ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον ως και 1.500€ [πίνακας]

"Πρωταθλητές" κερδών, θα είναι οι επαγγελματίες. Ο πίνακας αναδεικνύει το κέρδος ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Οκτ 2020 | 08:33

Folli Follie: Εως τις 6 Δεκεμβρίου το περιθώριο για τη διάσωσή της

Ημερομηνία ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Οκτ 2020 | 08:32

Συντάξεις Νοεμβρίου: Από σήμερα η καταβολή - Ολες οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου 2020.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 23 Οκτ 2020 | 07:54

Οι "πρωταθλητές" των αναδρομικών: Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός που παίρνει 11.250 ευρώ

Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός. Ο συνταξιούχος που λαμβάνει 11.250 ευρώ σε αναδρομικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 19:19

Κορονοϊός-ΕΕ: Εμπλοκή στο Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 22 Οκτ 2020 | 16:16

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή την Παρασκευή σε 6.555 δικαιούχους

Νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 6.555 δικαιούχους αύριο

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 22 Οκτ 2020 | 12:52

Αλλάζουν όλα στο επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για όσους καίνε ξύλα ή πέλετ - Ποιοι το δικαιούνται

Με το νέο επίδομα θέρμανσης, τον Δεκέμβριο θα επιδοτούνται τελικά και όσοι καίνε ξύλα και πέλετ.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 22 Οκτ 2020 | 07:59

Αναδρομικά συνταξιούχων: Από σήμερα και σε τέσσερα στάδια οι πληρωμές

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων ύψους 1.1 δις ευρώ θα καταβληθούν σε 4 στάδια. Από σήμερα στα ΑΤΜ και από αύριο στα γκισέ των τραπεζών.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 22 Οκτ 2020 | 07:54

Νέο επίδομα θέρμανσης: Θα επιδοτείται και το τζάκι στα χωριά - Ποιοι το δικαιούνται

Πώς θα λάβουν το νέο επίδομα θέρμανσης όσοι δεν διαθέτουν καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης. Τα κριτήρια.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 21 Οκτ 2020 | 21:23

Επισπεύδεται η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του "νόμου Κατσέλη"

Επισπεύδεται η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του "νόμου Κατσέλη" ως 31η Δεκεμβρίου 2021 με νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ 21 Οκτ 2020 | 18:32

Εξελίξεις για τα αναδρομικά: Σωματεία συνταξιούχων ιδιωτικού τομέα προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απευθύνονται οι συνταξιούχοι για το κρίσιμο ζήτημα των αναδρομικών τους